Bilişsel oyunlar  neden önemli?

Bilişsel oyunlar neden önemli?

Özellikle akıl ve zekâ oyunları olarak bilinen bilişsel oyunlar çocuklara birçok olumlu beceriyi kazandırıyor.  Gençlik Eğitim Kurumları 23 Mart 2019’da “Bilişsel Oyun Şenliği” düzenleyecek

Çocukların hayata açılan penceresi oyundur ve hayatı oyun oynayarak deneyimlerler. Biz yetişkinlere düşen görev ise her türlü oyun deneyimi ile onlara destek olabilmektir. Her farklı oyunda çocuk kendisini tanır ve akranlarıyla birlikte kendisini değerlendirmeyi öğrenir. Her bir oyun çocuğun gelişimine önemli katkı sağlar, kendini nasıl geliştireceğini öğretir. Günümüzde tüm alanlarda oyunun öneminin giderek daha da artması ile oyuna dair etkin bir çalışma alanı oluştu. Özellikle akıl ve zekâ oyunları olarak bilinen bilişsel oyunlar, çocuklarımızın bilişsel becerilerini geliştiren, akıl yürütme ve mantığı etkin bir şekilde kullanmalarını, problemler karşısında strateji geliştirmelerini, hızlı aynı zamanda doğru karar vermelerini sağlayan, takım halinde çalışma becerilerini geliştiren, sırasını bekleme, söz kesmeme gibi birçok olumlu beceriyi kazandırmaktadır. Berkeley Üniversitesinde yapılmış bir araştırmaya göre, çocukların haftada iki kere bir saat on beş dakikalık sürede çeşitli akıl ve zekâ oyunlarından oynamaları IQ puanlarında 13 puanlık artışla sonuçlanmıştır. Çocukların daha mantıklı düşünmeleri ise yüzde 32 değerinde artmıştır.

Çocuğun gelişiminde bu denli öneme sahip olan bilişsel oyunlara yönelik Gençlik Anaokulumuzda Bilişsel Oyunlar Eğitim Programı her yaş grubuna ve gelişim alanına özel hazırlanmış ve uygulanmakta olan bir eğitim programıdır. Uyguladığımız eğitim programı üç, dört, beş ve altı yaşa göre; ayrıca dil yeteneği, sayı yeteneği, akıl yürütme gibi 9 farklı beceri alanına yönelik hazırlanmıştır. Bilişsel Oyunlar Eğitim Programı öncesinde ve sonrasında çocukların gelişimleri farklı gelişimsel ölçekler ile Genç Ölçüm merkezimiz tarafından değerlendirilmektedir.

SABIR VE SEBAT DUYGULARI PEKİŞİYOR

Gençlik Anaokulu Bilişsel oyunlar programının en önemli amacı; çocukların kendi potansiyellerinin farkına varması yani yeterli oldukları becerileri kadar, eksik ve geliştirilmeye ihtiyaç duyulan becerilerinin de farkına varmalarını sağlamaktır. Ayrıca bu oyunlar vasıtasıyla çocukların iletişim, algısal-devinimsel, estetik, analitik düşünme ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesini de sağlayabiliyoruz. Önemli bir diğer gelişim ise bu oyunların çocuklardaki sabır ve sebat duygularının pekişmesine katkı sağlaması. Çocuklar oyunlardan çok keyif aldıkları için başarısız olsalar bile yılmadan tekrar başlayıp sonuca ulaşma konusunda azim ve sebat gösterebiliyorlar. Gençlik Anaokulu olarak çocuklarımızın bu gelişimleri bizleri heyecanlandırıyor ve doğru yolda ilerlediğimiz noktasında güç veriyor.

Bilişsel Oyunlar Eğitim Programı için Gençlik Anaokulunda oyun materyallerinin bulunduğu bilişsel oyun atölyesi hazırlandı. Sınıf ortamlarından farklı ve çocukların motivasyon düzeylerini arttıran bir atmosfer oluşturuldu. Oyun uygulamaları sırasında gerçekten mutlu ve öğrenmeye oldukça açıklar.   

BİLİŞSEL OYUN ŞENLİĞİ DÜZENLENECEK

Öğretmenlerimiz bu oyun programı ile öğrencilerimizi her yönüyle çok iyi tanıyorlar ve gerekli müdahaleleri yerinde ve zamanında yapabiliyorlar. Gençlik Anaokulumuzda uygulanan bilişsel oyun programı ile ilgili uygulamalar hakkında duyarlılık kazandırabilmek için daha geniş kitlelere ulaşabilmeyi amaçladık. Bilişsel oyun şenliği adı altında tüm çocuklarımıza ulaşmak istiyoruz. Çünkü bilişsel oyun eğitimi gören çocuklar hem eğitim hayatı boyunca hem de yaşamında daha başarılı olacaktır.  Bu nedenle Gençlik Eğitim Kurumları olarak  “Bilişsel Oyun Şenliği” 23 Mart 2019 tarihinde Gençlik Anaokulu ve Gençlik İlkokulunun ortaklaşa düzenleyeceği bir program ile Gençlik İlkokulun da gerçekleştirilecek.  5-6 yaş grubu öğrencilerine yönelik olarak yapılacak olan şenliğe Konya genelinden birçok okul ve öğrenci katılacak. İki oturumda gerçekleştirilecek yarışmanın 1. Oturumu kâğıt kalem oyunları, İkinci oturumu ise kutu oyunları şeklinde gerçekleştirilecek.  

KARAKTER GELİŞİMİNE DE FAYDALI

Bilişsel oyun şenliğinde öğrenciler eğlenceli ve heyecanlı vakit geçirirken anne ve babalara yönelik olarak Necmettin Erbakan Üniversitesi Anabilim Dalı, Doktor Öğretim Üyesi Bengü Türkoğlu tarafından “Etkin ebeveynden Yetkin Çocuğa” adlı bir sunum gerçekleştirilecek. Gençlik eğitim kurumları olarak amacımız çocuklarımızın eğitiminin yanı sıra, öğrenen ve kendini geliştiren bir kurum olarak, öğrenen anne-baba kültürünü oluşturarak, çocukla ilgilenen tüm bireylerin kendilerini geliştirmeleri ve deneyimlerini en üst düzeye taşıyacak bilgi ve beceriler kazanmalarını sağlamak. Çünkü eğlenerek öğrenmeyi sağlayan bilişsel oyunlar, çocukların zihinlerini açan ve yeni şeyler öğrenmelerini sağlayan oyunlardır. Çocukların yeteneklerini geliştiren ve yeni yetenekler kazanmasını sağlayan bilişsel oyunlar, hızlı karar verme, bir sonraki adımı düşünme ve olasılık hesaplama mantığını geliştiren oldukça faydalı oyunlardır. Karakter gelişimine de olumlu katıkları olan bu oyunlar, çocukların planlı hareket etme becerilerini geliştiren ve kötü alışkanlıkların önüne geçen eğlencelerdir. bilişsel oyunlar ile bilgi ve becerisini arttıran çocukların kendine olan güveni artmakta, kendi sınırlarını tanıması sağlanmaktadır.

 

Gençlik Eğitim Kurumları olarak zekâya ve yeteneğe daha fazla önem verilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğinin bilgiye, zekâya ve yeteneğe yatırım yapılmasında olduğuna inanıyoruz. Tüm çocuklarımızı oyun şenliğimize bekliyoruz.

 

ALİYE DUMAN - ÖZEL GENÇLİK ANAOKULU MÜDÜRÜ

 

 

Gençlik Anaokulu’nda bilişsel oyunlar

Özel Gençlik Anaokulu etkinliklerine bir yenisini daha ekledi. Dinamik bir eğitim hizmeti veren Özel Gençlik Anaokulu öğrencilerine bir birinden farklı oyunlarla “Bilişsel Oyun” eğitimi vermeye başladı. Haftada 2 gün 1’er saat olarak düzenlenen etkinlikler öncesinde öğrencilere ölçek uygulamaları yapıldı. Dr. Öğretim Üyesi Bengü Türkoğlu’nun koordinatörlüğünde hazırlanan program ile öğrenciler hem eğlenceli vakit geçirecek hem de mantıksal akıl yürütme yoluyla zihinsel gelişimlerini kuvvetlendirecekler. Bu etkinlikler esnasında öğrenciler öğretmenler tarafından gözlenerek her ay gözlem formları eşliğinde velilere bireysel görüşmelerde bilgi verilecek. Anaokulu Müdürü Aliye Duman, eğlenerek öğrenmeyi sağlayan zekâ oyunlarının, çocukların zihinlerini açan ve yeni şeyler öğrenmelerini sağlayan oyunlar olduğunu, çocukların yeteneklerini geliştiren ve yeni yetenekler kazanmasını sağlayan zekâ oyunlarının, hızlı karar verme, bir sonraki adımı düşünme ve olasılık hesaplama mantığını geliştiren oldukça faydalı oyunlar olduğunu söyledi. Duman, karakter gelişimine de olumlu katıkları olan bu oyunların, çocukların planlı hareket etme becerilerini geliştiren ve kötü alışkanlıkların önüne geçmede önemli olduğunu belirtti. Duman, zekâ oyunları ile bilgi ve becerisini arttıran çocukların kendine olan güveninin arttığını, kendi sınırlarını tanımasını sağladığını ifade etti.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.