Bilgisayarın esiri oldular

Bilgisayarın esiri oldular

Çağımızın en büyük sorunu olan online oyun bağımlılığı çocukları esir almış durumda. Yeni nesil çocuklar sokakta, parkta akranlarıyla oynamak yerine bilgisayar karşısında gününü geçiriyor. Uzmanlar, ailelere çocuklarınıza zaman ayırın uyarısında bulunuyor

Teknolojinin gelişmesi neticesinde yaygınlaşan internet kullanımı ve sanal ortamlar bir çok kişinin yaşamını daha kolay ve keyifli bir hale getirdi. Fakat yaşanılan bu değişim kullanıcılara son derece sinsi ve zararlı etkileri de beraberinde getiriyor. Bunlardan en bilineni özellikle çocukları ve ergenleri etkileyen aşırı düzeyde bilgisayar oyunu oynamak oldu. İlk zamanlarda karşımıza çok masum gözüken bu durum ilerleyen zamanlarda 'bağımlılık' olarak ifade edilmeye başlıyor. Uzman Psikolog Hakan Tokgöz,“Kimi zaman sosyalleşme konusunda özgüven eksikliği yaşayan bireyler ergenlik döneminde çeşitli marjinal gruplara dahil olma yönünde bir eğilim gösterebilirler. Günümüzde oyun üzerinden bir sosyal grup aidiyeti, sanal da olsa gençler tarafından kabul görmektedir. Unutmayalım! Çocuğa çok zaman ayırmak önemli değildir. Önemli olan çocukla nitelikli zaman geçirmektir ” dedi.

BİLGİSAYAR OYUNLARI TEHDİT EDİYOR

Oyunun yetişkinlerin dünyasında iş’in karşıtı olarak görülse de, çocuk dünyasında en önemli işlerde birisi olduğunu vurgulayan Uzman Psikolog Hakan Tokgöz,“ Çocuk, yaşamının ilk yıllarından itibaren oyun aracılığıyla gelişimini sürdürmektedir. Dolayısıyla oyun dendiği zaman yetişkinlerin, durumu çocuk açısından ele almaları gerekir. Doğası gereği çocuk için vazgeçilmez bir enstrüman olan ‘oyun’ özellikle günümüz dünyasında çocuğun en büyük düşmanı haline gelmiştir. Sebebi de hepimizin bildiği gibi bilgisayar-internet oyunlarıdır” ifadelerine yer verdi. Bağımlılık, kişinin bir maddeyi ya da davranışı kullanmayı bırakamama veya kontrol edememe şeklinde tanımlanabileceğini ifade eden Tokgöz,“Bağımlılık denince ilk akla gelen çeşitli zararlı maddelere karşı geliştirilen bağımlılıklardır. Aileler için dehşet verici olan bu tür bağımlılıklara karşı önlem alma gayreti daha fazla ön plana çıkmaktadır. Oysa ki davranışsal bağımlılık dediğimiz türden bağımlılıklar aileler tarafından yeterli seviyede korkutucu algılanmamaktadır. Oyun bağımlılığı da günümüz için en tehlikeli davranışsal bağımlılıklarından biridir” dedi.

BAĞIMLILIKTA ÇÖZÜM, NİTELİKLİ ZAMAN GEÇİRMEK

“Kimi zaman sosyalleşme konusunda öz güven eksikliği yaşayan bireyler ergenlik döneminde çeşitli marjinal gruplara dahil olma yönünde bir eğilim gösterebilirler. Günümüzde oyun üzerinden bir sosyal grup aidiyeti, sanal da olsa gençler tarafından kabul görmektedir” diyen Uzman Psikolog Hakan Tokgöz çocuğun eğitiminden birinci derecede sorumlu kurumun aile olduğunu, çocuğuyla nitelikli zaman geçirmeyen ebeveynlerin, çocuklarının kaygılarını, korkularını, iç dünyasında olup bitenleri ıskalama ihtimallerinin yüksek olduğunu belirtiyor. Böyle bir ıskalamanın önüne geçmenin tek yolu da çocukla, gençle konuşmanın doğru olduğunu belirterek,“ Unutmayalım! Çocuğa çok zaman ayırmak önemli değildir. Önemli olan çocukla nitelikli zaman geçirmektir” diye ekledi.

OYUN BAĞIMLILIĞINDAN MADDE BAĞIMLILIĞINA

Online oyun oynanan mekanlarda edinilen arkadaşlıklarla beraber madde bağımlılığı tehlikesinin de beraberinde geldiğini söyleyen Uzman Psikolog Hakan Tokgöz, “Bilgisayar oyunlarında en çok saldırganlık ve güç kullanma temaları yaygındır. Çoğunlukla erkek çocukların oynadığı oyunlar da büyük oranda şiddet içeriklidir. Oyun bağımlılığı, beraberinde madde bağımlılığı riskini de getirir. Özellikle merdiven altı internet cafeler, kötü arkadaş ve dolayısıyla kötü alışkanlıklar edinmeleri açısından da gençler için bir tehdit oluşturmaktadır” şeklinde belirtti.

EBEVEYNLER NE YAPMALI?

Uzman Psikolog Hakan Tokgöz, bağımlılığın önüne geçmesi için ebeveynlerin şunları yapması gerektiğini belirtti: “Çocuklarınızı arkadaşları ile doğal yollardan görüşmeleri için yönlendirin, akran grupları içerisinde sosyalleşmesini sağlayın. Çocuklarınızı yetenek ve ilgi alanlarına uygun spor dallarına yönlendirin. Çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini destekleyin, onları bir araya getirecek aktivite planlayın. Çocuğunuzun bilgisayar kullanımını kontrol edin ve sanal ortamdaki arkadaşlarını tanıyın. Bilgisayarlarınızda güvenli internet uygulamalarının olmasına özen gösterin. Uzun süreli bilgisayar kullanan çocuğunuzu engelleyemiyorsanız mutlaka uzman yardımı alın. Günlük internet kullanım saatlerini değiştirin. Haftalık internet kullanımı çizelgeleri hazırlayıp, uyulmasını sağlayın. Destek grupları ya da aile terapisi gibi yöntemleri hayata geçirin. Yapmayı isteyip de fırsat bulamadığı faaliyetleri bir deftere yazmasını sağlayın. İnternet kullanmak için yoğun istek duyduğunda yazdıklarından birini yapmasını isteyin.”

TOLGA PARLAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum