Beyşehir'de asırlık kıyafet

Beyşehir'de asırlık kıyafet

Beyşehir ilçesinde, yörenin eski kıyafetlerinin ortaya çıkarılması çalışmaları kapsamında Avdancık köyünde bir evin sandığından çıkarılarak gözler önüne serilen asırlık kıyafet, Anadolu yöresel kıyafet kültürünün tarihine de ışık tutarken, görenlerin beğe

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, yörenin eski kıyafetlerinin ortaya çıkarılması çalışmaları kapsamında Avdancık köyünde bir evin sandığından çıkarılarak gözler önüne serilen asırlık kıyafet, Anadolu yöresel kıyafet kültürünün tarihine de ışık tutarken, görenlerin beğenisini kazanıyor.
Usta öğretici Gülten Baş, Beyşehir İlçe Kaymakamlığı’nın talimatıyla Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün başlattığı yöresel eski kıyafetlerin bulunup ortaya çıkarılması faaliyetleri kapsamında Avdancık köyündeki bir evin sandığından çıkarılan kıyafetin çok nadir görülen ve asırlar öncesinde dikilen çok özel bir elbise olduğunu belirtti. Kıyafetin 200-300 yıllık bir tarihi geçmişinin olduğunu tespit ettiklerini belirten Baş, “Bu çok önemli ve 200-300 asırlık olduğunu öğrendiğimiz bir elbise oldu. Bu elbisenin tarihçesi hakkında bilgi edinebilmek için sadece Avdancık köyünde değil, Beyşehir halkının genelinden de bilgiler derledik. Maraş işi tekniği ile yapılmış, yani bu bölgenin tüm teknikleri uygulanmış. Düğünlerde nadiren giyilen bir elbise olmakla beraber, sandıktan sandığa geçen bir kültürel mirasımız olarak günümüze kadar gelmiş” dedi.
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Gündüz ise, nakışı, Kahramanmaraş ilinin tel sarma tekniği ile dikilen bu kıyafete paha biçemediklerini söyledi. Bu elbisenin sadece nakışının hazırlanması için bir kişinin 3 aylık bir zamana ihtiyacı olması gerektiğini belirten Gündüz, Beyşehir’in eski yöresel kıyafetlerinin yer alacağı katalog çalışmalarına da girecek bu asırlık kıyafetin aynısından yaptırıp sayısını çoğaltmak ve gelecek kuşaklara aktararak, özel gün ve düğünlerde giyilmesi için gayret gösterdiklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.