Beynin bir esrarı çözüldü
Bilimadamları, bu gibi hastalıklara neden olan toksik maddelerin, beyindeki drenaj sistemi sayesinde arıtıldığını tespit etti.
Amerika Birleşik Devletleri'nde Rochester Üniversitesinden bilimadamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırmaya göre, beyinde de bir drenaj sistemi var ve bu sistem sanılandan çok daha hızlı bir şekilde çalışıyor.
Alzheimer veya Parkinson gibi hastalıklara neden olan, sağlığa zararlı toksik maddeler, beyindeki drenaj kanalları kapalı olmadığı sürece, beyin tarafından atılıyor.
Bu drenaj sisteminde, kırmızı kan hücreleri alyuvarlar beyindeki kan damarlarının etrafını sarıyor ve böylece hücre ile beyindeki sıvı kaynakları arasında köprü oluşturuyor.
Alyuvarların da dahil olduğu hücreler, beyin dokusundaki toksik maddeli sıvıyı emiyor, özel kanalcıklar üzerinden basınçla damarın içine püskürtüyor.
Bilimadamları, beyin açıldığında bu sistemin durduğunu, bu yüzden de bugüne kadar keşfedilemediğini kaydediyor.
Alzheimer veya Parkinson gibi tüm dejeneratif hastalıklarda beyinde biriken atık maddelerin, zaman içerisinde beyin hücrelerine zarar verdiğini, hatta bunları öldürdüğü tespit edilmişti.
Bilim adamları, Alzheimer hastalarında bu sistemin çalışmasını hızlandırarak, hastalığı ağırlaştıran beta amiloidlerin beyinde daha fazla birikmesinin engellenebileceğini tahmin ediyor.
Bu drenaj sisteminin varlığını şu ana kadar sadece farelerde ispatlansa da, bilimadamları aynı ağın insan ve memeli hayvanlarda da bulunduğunu düşünüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.