Beşir Atalay: Çözüm Sürecinde Mit Çok Önemli Görev Görüyor

Beşir Atalay: Çözüm Sürecinde Mit Çok Önemli Görev Görüyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 74'üncü birleşiminde konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Çözüm sürecinde kararlıyız.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 74'üncü birleşiminde konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Çözüm sürecinde kararlıyız. MİT burda çok önemli görev görüyor." dedi.

TBMM Genel Kurulu'nun 74'üncü birleşimi saat 14.00'te yoklama yapılarak açıldı. TBMM Başkanvekili Meral Akşener'in yönettiği birleşimde, AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin ile AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu'nun TBMM Başkanlığı'na sunduğu ve komisyonda kabul edilen 'Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' genel kurulda görüşülmeye başlandı.

MİT yasasını eleştiren BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "007 yeni Türkiye'nin filmi olacak maalesef." dedi. Korkusunun, Kılıçdaroğlu'na yumruk atanlara madalya takılacak olması olduğunu öne süren Kaplan, "Çünkü onlar vatan-millet için yumruk attığını sanıyor." ifadelerini kullandı. Gizli dinlemelerin bütün demokratik ülkelerde Meclis denetimi altında olduğuna dikkat çeken Kaplan, bu denetim getirilmediği takdirde yasayı çıkaranların ayağına dolaşacağını vurguladı ve 'giyotin' örneğini verdi.

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ da MİT yasasını eleştirdi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Çözüm sürecinde kararlıyız. MİT de burda çok önemli görev görüyor. Kararlıyız." dedi. MİT'in çalışmaları hakkında bilgi veren Atalay, büyük ülkelerin en önemli kurumlarından birinin istihbarat birimleri olduğuna dikkat çekti.

Teknik istihbarat toplama kaynaklarının insan istihbarat toplaması kadar önemli olduğunu vurgulayan Atalay, GES Komutanlığı'nın MİT'e devredildiğini hatırlattı. Yeni yasayla birlikte MİT'in yurt dışında herkesin menfaatine çalışmaları olacağını belirten Atalay, şu an MİT'in yaptığı çalışmaların büyük çoğunluğunun yasalardan ziyade gizli yönetmeliklerle yürütüldüğüne dikkat çekti.

Bu yasayla birlikte MİT'in, çalışmalarını yönetmelikle değil yasal zeminde yürüteceğini dile getiren Atalay, MİT'in saydamlığı açısından da yasanın çok önemli olduğunu kaydetti. Atalay, "Bakanlar Kurulu hukuk dışı talimat mı verecek? Hiçbir kurum hukuk dışı talimatları uygulamaz. Bakanlar Kurulu da hukuk dışı bir talimat vermez." diye konuştu.

Basın maddesinin önerilerle yeniden şekilleneceğini anlatan Atalay, finansal verilerin güvenirliliği konusunda kamuoyun yanlış bilgilendirildiğini savundu. MİT'in istihbari dinlemeyi mahkeme kararıyla yaptığını öne sürdü.

Akşener, birleşimi yarın saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.