Beşir Atalay: AK Parti muhafazakar devrimci

Beşir Atalay: AK Parti muhafazakar devrimci

Başbakan Yardımcısı Atalay, AK Parti'nin hem muhafazakar hem de demokratlığı barındıran devrimci bir yapı olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Atalay, Washington'da Insight Turkey'in yıllık konferansında konuştu. AK Parti hükümetiyle ilgili geçmişe dönük değerlendirmelerini paylaşan Atalay, Türkiye'de insan hakları ve demokrasinin güçlendirilmesi bakımından 2002-2014 yıllarının çok müstesna bir zaman dilimi olduğunu söyleyerek, "Bu konuda değişik tartışmalar olabilir ama 2002 öncesi Türkiye'yi bilenler bu mukayeseyi daha iyi yapabilirler" dedi.

"MUHAFAZAKAR DEVRİMCİYİZ"

AK Parti'nin muhafazakâr ve demokrat bir parti olduğunu ifade eden Atalay, "Biz hem milletin inancına değerlerine önem veren bir partiyiz ama aynı zamanda demokratikleşmeyi en önemli misyon olarak gören bir partiyiz. Bunun ikisi bazen zor gibi olabilir. Yani hem muhafazakâr hem toplumumuzun değişim beklentilerini de karşılayan devrimci bir parti olarak nitelendirilir. Biz kendimizi de öyle niteliyoruz zaten" şeklinde konuştu.

"İSLAM COĞRAFYASINDA İSTİSNAİ BİR YERİMİZ VAR"

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti hükümetinin İslam coğrafyasında da istisnai bir yeri bulunduğunu belirterek, "Hem muhafazakâr değerleri benimseyen hem demokratikleşmede öncü olan, bir anlamda bir model parti olarak da değerlendirildik doğrusu. Arap Baharı'nı da bu yönden etkilemiş durumdayız" ifadelerini kullandı.

Göreve başladıkları yıllardan itibaren en önemli çabanın Türkiye'yi normalleştirme yönünde olduğunu dile getiren Atalay, "Yani Türkiye 90'lı yıllarda çok olağanüstü hallerle yaşayan, hukuk dışı yönetimle, keyfiliklerin olduğu, gerçekten faili meçhullerin falan çok olduğu bir ülkeydi. Askeri yönetimin ağırlıkta olduğu, bir anlamda olağanüstü hal zaten keyfiliklerdir. Yani normal hukuk sisteminin uygulanmadığı… Yani ilk başladığımızdan itibaren mesela hükümet ilk kabine toplantısını yaptı, 12 gün sonra olağanüstü hali kaldırdık. Böyle çok sert adımlar atarak başladık Türkiye'yi normalleştirmeye ve bunları çok bilerek yaptık" diye konuştu.

"DEVLET ARTIK DAHA SİVİL"

Özellikle vatandaşlarla devletin ilişkisini normalleştirmek adına çok adımlar atıldığını kaydeden Atalay, "Kendi vatandaşını tehdit olarak gören devletçi yaklaşım yerine bütün farklılıkları kabul eden ve onları birlikte yaşatmaya çalışan yeni bir sistem… Devletin pek çok vatandaş kesimiyle de sorunları vardı doğrusu. Etnik yapılarla, dini gruplarla, her kesimle hemen hemen sorunları vardı. Bu sorunları mümkün olabildiğince gidermeye gayret ettik. Ve bu manada büyük bir mesafe alındığını da söyleyebiliriz" dedi.

"Sivilleşme en önemli hedeflerimizden birisiydi" diyen Atalay şöyle devam etti:
"Bu, Türkiye'nin temel siyasi sorunuydu. Vesayet mekanizmalarının giderilmesi, milli iradenin daha etkili olması, parlamentonun ve seçilenlerin daha etkili pozisyonda olması temel hedeflerimizdendi. Ve bu konuda Türkiye'de en ileri adımlar atıldı diyebiliriz. Hem mevzuat değişiklikleri olarak, hem uygulamalar olarak, yani vesayet mekanizmalarının giderildiği bir dönemi yaşıyoruz."

Türkiye'nin uzun süre terörle mücadele ettiğini ve böyle bir durumda güvenlik-özgürlük dengesini kurmanın çok kolay olmadığını ifade eden Atalay, AK Parti hükümetinin kendi döneminde olağanüstülüklere gitmediğini daima hukukun içinde kaldığını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.