Beşir Atalay: Ab’nin Raporu Bizleri Memnun Etti

Beşir Atalay: Ab’nin Raporu Bizleri Memnun Etti

Başbakan Yardımcısı ve Kırıkkale Milletvekili Beşir Atalay, demokratikleşme paketinin AB’nin raporunda yer almasının kendilerini memnun ettiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Kırıkkale Milletvekili Beşir Atalay, demokratikleşme paketinin AB’nin raporunda yer almasının kendilerini memnun ettiğini söyledi.

Bayramlaşmak için Kırıkkale’ye gelen Atalay, özellikle demokratikleşme paketinin AB değerlendirme raporunda yer alması için arkadaşlarının yoğun çabası sarf ettiğini açıkladı. Beşir Atalay, “O rapordan biz memnun olduk. Gerçekten demokratikleşme paketi, benim koordinatörlüğümde 3-4 ekibin, çalıştığı bir dokümandır. Doğrusu Türkiye’de bütün kesimleri, vatandaşlarımızı ilgilendiren özgürlük alanları açtı. Yani kıyafetten nefret suçları gibi geniş bir yelpazede ve özellikle nefte suçları gibi AB ve dünyanın da hep gündeminde olan belli suçları ayrımcılık gibi işleme bugün dünyada fazlaca gündeme olan bir konudur. Bizim pakettin en yoğun kısmı buna aittir.” dedi.

Pakette 15 civarında ceza kanunu maddesinin değiştiğini belirten Atalay, “Hayat tarsızla ilgili keskin vurgular getirdik. Türkiye’de hayat tarzına müdahale gibi kaygılar, daima olagelmiştir. Bu pakette ceza kanunuyla ilgili özellikle hayat tarzına müdahaleyi önleyici ve cezalandırıcı çok ciddi hükümler getirdik. Buda özgürlük alanının önemli bir boyutudur. Orada da kastımız şu, bütün vatandaşlarımız kendi inancını düşüncesini, geleneğini, kıyafetini, kültürünü özgürce yaşasın ve uygulasın. Hiç kimse kimseye bu konuda müdahale edemez.” diye konuştu.

Atalay, şöyle devam etti: “Demokratikleşme paketi bayramdan önce çıkmış oldu. Pakette idari konularla çözülecek konular vardı. 4 husus vardı. Bayramdan önce tamamlamış olduk. Şimdi yasalar kaldı. Bu yasaları da bayramdan sonra toplu olarak tasarı şeklinde Meclis'e göndereceğiz. Yani o pakette yer alan çok sayıda kanun tasarısı var. Kanunla ancak onlar gerçekleşecek. Seçim sistemiyle ilgili olan var. Diğer konulara ilgili olan var. Bütün bunları Meclis'e hükümet tasarı ve toplu bir şekilde meclise göndereceğiz. Bu pakettin bir özelliği de şu, her şey hazır. Biz sadece orada temennilerle yetinmedik. Hangi kanunda, hangi maddenin değiştirileceği ve nasıl değiştirileceği gibi dosyalarımızda hazır. Bir kısım yasalar var ki, bunlar Meclis'e bağımsız tarsı olarak gidecek ama seçim kanunu, siyasi partiler kanunu il idaresi kanunu gibi bir torba yasa kanunu haline getirilecek. İnşallah bayramdan sonra Meclis'e intikal ettireceğiz."

Türkiye’de şu anda 600 bin sığınmacı Suriyeli yaşadığını açıklayan Atalay, “Biz açık kapı politikası uyguluyoruz. Ülkesinde yaşayamıyorsa Türkiye’de yaşamasına izin veriyoruz. Bu uluslararası kuraldır. Bunun 200 bini kamplarımızda, 400 bini de şehirlerimizde bulunuyor. Suriyelileri misafir kabul ediyoruz. Bunları Türkiye’de iyi yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu bayramda da çok organizasyonlar yaptık. Kurbanlar oralarda da kesiliyor.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.