Besin zehirlenmelerine karşı dikkatli olun

Besin zehirlenmelerine karşı dikkatli olun
Özel BSK Hastanesi 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla, Besin Zehirlenmeleri, Tedavisi ve Korunma Yolları konularında halkı aydınlatıcı açıklamalarda bulundu.
Özel BSK Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Yılmaz tarafından yapılan açıklamada, okulların açılmasıyla birlikte dış ortamlarda gıda tüketiminin artmasının, ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi belirtilerle seyreden besin zehirlenmeleri vakalarında da gözle görülür bir artışın olduğunu vurgulandı. Belirli bir alanda bir kaç kişiyi etkileyebildiği gibi salgınlar şeklinde de görülebilen besin zehirlenmelerinin ülkemizde oldukça sık karşılaşılan önemli bir sorun olduğuna dikkati çeken Dr. Abdullah Yılmaz, besin zehirlenmelerinin bebeklerde ya da yaşlılarda ortaya çıktığında, ölümlere yol açabildiğinin altını çizdi. Yılmaz, besin zehirlenmesinin tedavisindeki temel amacın, kaybedilen sıvıyı ve mineralleri yerine koymak ve zehirlenmeye neden olan bakteriyi yok etmek olduğunu vurgulayarak, “İshali engellemek için ilaç verilmesi de uygun değildir. Çünkü bakteri, bağırsakta beklerse yayılma eğilimi gösterir. Bu yüzden bir an önce, dışkı yoluyla, bakterinin bağırsaktan atılması gerekir. Yine iyi yıkanmamış, yemek kazıntısı kalmış kapların, besin zehirlenmesine yol açar” dedi.

AMAÇ ZEHİRLENMEYE NEDEN OLAN BAKTERİYİ YOK ETMEK

Besin zehirlenmesinin tedavisindeki temel amacın kaybedilen sıvıyı ve mineralleri yerine koymak ve zehirlenmeye neden olan bakteriyi yok etmek olduğunu aktaran Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Bunun için zehirlenmeye neden olan bakteri saptandıktan sonra uygun antibiyotik tedavisi verilir. Fakat bütün besin zehirlenmelerinde antibiyotik gerekli olmadığının bilinmesi gerekir. İshali engellemek için ilaç verilmesi pek uygun değildir. Çünkü bağırsakta bakteri beklerse yayılma eğilimi gösterir. Bu yüzden bir an önce dışkı yoluyla bakterinin atılması gerekir. Sıvı kaybının yerine konması ise ağızdan ya da damar yoluyla olmalıdır. Eğer hastanın ishali varsa, ateşi yüksekse, karın ağrısı veya kusması varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Doktora başvurduktan sonra alınan örneklerle laboratuarda bakterinin veya toksininin saptanması, hastanın doktora bildirdiği şikayetleri besin zehirlenmesi tanısı konmasını sağlar. ”

BESİNLER ISITILARAK YENMELİ

Besin zehirlenmelerinden korunmak için öncelikli çözüm, toplumumuzda sık uygulanılan yöntemlerden birisi olan pişmiş besini tekrar ısıtıp yemek. Fakat tekrar ısıtmadan önce mutlaka pişmiş besinin buzdolabında saklanması gerekiyor. Toplu yerlerde zehirlenme nedenlerinin başında bu uygulamanın geldiğini kaydeden Yılmaz, tekrar ısıtırken besinlerin 10 dakika kaynatılmasında faydalı olduğunu, çiğ bir besin saklanacaksa öncelikle herkesin bildiği gibi temizlik kurallarına dikkat edilmelisinin önemli olduğunun altını çizdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.