Besiciye saman darbesi!

Besiciye saman darbesi!

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Mustafa Erdoğdu, “Besici borçlu olduğu için hayvanını kesime gönderdi. Buna rağmen saman fiyatı nasıl yükselir? Bu günleri mumla arayacağız” dedi

2 yıldır zorlu şartlar altında üretim yapan, gırtlağına kadar da borçlu olan besiciler, saman fiyatlarının hayvan kesiminin artmasına rağmen, yükselişe geçmesine tepki gösterdi. Besiciler, ağır girdi maliyetleri altında ezilmek istemediklerini dile getirerek, 2020 yılının da besiciler için kara bir yıl olacağı endişesini yaşıyor. Saman fiyatlarındaki spekülatif artış, besicinin canını sıkıyor. Besici, eskisi gibi para kazanamadığını söylerken, üretimden de her geçen gün uzaklaşıyor.

BESİCİNİN ÜZERİNE BU KADAR FAZLA GELMEYİN

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, saman balyasının 1.2 TL'ye çıktığını söyledi. Yaz aylarında samanın 40-42 kuruş arasında satıldığını, besicilerin bu fiyatı bile pahalı bulduğunu aktaran Erdoğdu, şunları kaydetti: “Saman en son 75-80 kuruştu. 1.2 TL'ye çıktı. Besici, 2018-2019 yılından fazlasıyla yoruldu. 2020 yılı da böyle giderse besici için çok daha zorlu günler yakın. Hasat döneminde saman 40-42 kuruştu. Diyorum ya ona bile pahalı deniliyordu. 2020 yılının yaz ayında samanın balyası 70-72 kuruş olur. Bu fiyatın altında kimse bir başka fiyat beklemesin. Böyle bir dünya olamaz. Faizle saman balyası alan besiciler var. Altından kalkamıyorlar, elindekileri de kaybediyorlar. Bu hayvanların balya yemesi gerekir. Allah'tan silaj fiyatı 2 yıldır aynı oranda. O da zamlansa besicinin hali kökten perişan olur. Hayvan kesiminin artmasına rağmen, saman fiyatı neden artıyor? Dışarıya bizim saman ihracatı yapmamız gerekirdi, görünen o ki ithalat yapacağız. Yem fiyatları da geçen yıl başını aldı gidiyordu, dengelendi. Slaj fiyatları geçen yıl ile bu yıl aynı. Aracılar kazanıyor. Kazanan yine aracılar. Bu durumdan besiciler rahatsız. Hayvancıların üzerine bu kadar gelmeyin. Saman fiyatlarının bu oranda devam etmesi süt üretimini de sıkıntıya sokar. Türkiye'de yüzde 23-24 süt üretiminde azalma var. Besici, borçlarını ödemek için hayvanını kesime gönderdi. Konya'nın da sütte yüzde 17 kaybı var. Bir ara yüzde 10'du.”

KÜSPE FİYATLARI YARI YARIYA ARTTI

Şeker Fabrikaları özelleştirilmeden önce, kotaya göre pancar teslim edene küspe verildiğini dile getiren Konya Pancar ve Tarım Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, küspe fiyatlarında yüzde 50'lik bir artış olduğuna dikkat çekti. Bir önceki yıl küspenin ton fiyatının tonunun 200 ile 250 TL arasında değiştiğini, bu yıl ise bu fiyatın 400 TL'yi bulduğunu aktaran Bestil, besiciyi zor günlerin beklediğini aktardı.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum