Besicilere Önemli Uyarı: Kurbanlıkların Nakliyesi Eziyete Dönmesin

Besicilere Önemli Uyarı: Kurbanlıkların Nakliyesi Eziyete Dönmesin

Kurban Bayramı’nın doğudan batıya doğru hayvan hareketliliğini artıracağına dikkat çeken Bursa Veteriner Hekimler Odası(BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, sürecin sorunsuz atlatılabilmesinin şartlarından birinin de hayvan refahının sağlanması...

Kurban Bayramı’nın doğudan batıya doğru hayvan hareketliliğini artıracağına dikkat çeken Bursa Veteriner Hekimler Odası(BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, sürecin sorunsuz atlatılabilmesinin şartlarından birinin de hayvan refahının sağlanması olduğunu vurguladı. Sağlam, hayvanların tüm yolculuk sırasında bakımı, beslenmesi, barındırılması ve nakliyesinin sağlıklı koşullarda yapılmasının, nakliye sırasında hayvanların ağrı, acı ve eziyet çekmesini önleyecek tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi.

Sağlam, kurban bayramı nedeniyle önümüzdeki günlerde hayvan hareketliliğinin artacağını belirterek, bu süreçte hayvanların refahının sağlanmasının son derece önem taşıdığını söyledi. Oda Başkanı Sağlam, yaklaşan kurban bayramı öncesinde yaptığı açıklamada, hayvan ticaretiyle uğraşanlara, besicilere ve nakliyecilere hayvan refahının sağlanması konusunda uyarılarda bulundu. Yurt genelinde yaklaşık 3 milyon büyük ve küçükbaş hayvanın kurban edildiğine dikkat çeken Sağlam, hayvan hareketliliğinin Türkiye’nin doğusundan batısına doğru gerçekleştiğine dikkat çekti. Hayvan nakilleri sırasında ve satışa sunulan hayvan pazarlarında hayvan refahının sağlanmasının başta hayvan hastalıklarının önlenmesi olmak üzere birçok açıdan önemli olduğunu kaydeden Sinan Sağlam, hayvan refahının sağlanmasının hem insani hem dini açıdan zorunlu olduğunun altını çizdi.

HAYVANLARA ACI VE EZİYET ÇEKTİRMEYİN

BVHO Başkanı Sinan Sağlam, hayvanların tüm yolculuk sırasında bakımı, beslenmesi, barındırılması ve nakliyesinin sağlıklı koşullarda yapılmasının, nakliye sırasında hayvanların ağrı, acı ve eziyet çekmesini önleyecek tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, "Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması ve ‘Hayvan Ticareti Yapan Satıcıların Çalışma ve Denetlenmesi İle İlgili Usul ve Esasları Hakkında" yönetmelikler yayınladığını belirten Sağlam, ilgili yönetmelikler gereği hayvan nakilleri yapacak ve nakil aracı kullanacak kişilerin eğitim görerek, belge almasını zorunlu kıldığını hatırlattı.

BELGESİ OLMAYAN NAKİL YAPAMAZ

Kurban pazarlarına alınacak hayvanların yemlik ve suluk alanları ile dinlenme süreleri, hayvanların eziyet çektirilmeden araçlara yüklenilmesi ve indirilmesi sırasında özenli davranılmasını isteyen Sağlam, şunları kaydetti: "Kurban Bayramı dini vecibelerimizden biri. Dinimizin emri ile yaptığımız bir ibadet sırasında hayvanlara eziyet edilmesi söz konusu olamaz. Hayvan refahının sağlanmasındaki temel amaçlardan biri de hayvan hareketlerinin kontrol altına alınarak, hayvan hastalıklarının yayılmasını engellemek. Yönetmelikler gereği hayvan refahı eğitimi almayanlar, hayvan nakli yapamıyor. Ancak iş belge almakla bitmiyor. Nakli yapılan hayvanların götürüldüğü pazarlarda sağlıklı koşullarda tutularak, beslenme ve bakımlarının tam yapılarak satışa sunulması gerekir." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.