Berat Gecesi’nin Fazileti

Berat Gecesi’nin Fazileti

Berat Gecesi’nin Fazileti

Şaban ayının on beşinci gecesi dir. Ve bu gecede ne olur diye soracak olursak… Her sene Berat gecesinde, o sene olacak şeyler yazılır. Herkesin ömrü, ameli, ölümü, yaşayacağı her şey bu gece yazılır. Hz. Muhammed (SAV)’in Berat gecesinde çok dua edip, çok ibadet ettiği bilinmektedir.

 Şaban ayında oruç tutmak çok sevaptır. Bu konuyla ilgili birkaç Hadis-i Şerif’te şöyle buyrulmuştur:

  • “Şaban öyle faziletli bir aydır ki, insanlar bundan gafildir. Bu ayda ameller âlemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin oruçluyken arz edilmesini isterim."
  • “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Şaban ayında tutulan oruçtur.”
  • “Şaban ayında üç gün oruç tutana, Hak Teâlâ, cennette bir yer hazırlar.”

“Şaban’ın 15. gecesini ibadetle gündüzünü de oruçla geçirin. O gece Allah-u Teâlâ buyurur ki: ‘Af isteyen yok mu, affedeyim. Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim. Dertli yok mu, sıhhat, afiyet vereyim. Ne isteyen varsa istesin, vereyim.’ Bu hal, sabaha kadar devam eder.”

Bir Hadis-i Şerif’e göre; dört gecenin gündüzüyle birlikte faziletli olduğu anlaşılmaktadır. Allah-u Teâlâ belirtilen o günleri ihya edenlerin, dua edenlerin isteğini geri çevirmeyecektir. Bu geceler ise Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri… Yani Berat gecesi de gündüzüyle birlikte, Müslümanlar için çok önemli bir yere sahiptir.

Berat Gecesinde Neler Yapılmalı?

Berat gecesinin kıymetini bilerek, önemini düşünerek ibadet yapmak gerekir. Kaza namazları kılınmalı, okunmalı, tövbe etmeli, ilmihal kitapları okuyarak ilim öğrenilmeli. Zira İslam dini ilim öğrenmeye çok sevap vermiştir. Bu gecede herkesin ameli yazılacağına göre; âlemlerin Rabbine bol bol dua edilmeli. Doğru yoldan sapmamak adına, kötü yola bulaşmamak adına dualar edilmeli, ibadetler yapılarak Allah-u Teâlâ’ya yalvarılmalıdır. Din büyüklerine göre gece bir-iki saat ibadet etmek kâfidir. Fakat vakti olanların az uyuyup çok ibadet etmesi de önerilmiştir. Herkes dua ederken sadece kendisi için değil, tüm Müslümanlar için dua etmelidir.

 Berat Gecesinde Kader Değişikliği Yapılmaz!

 Herkesin kaderi ezelde yazılmıştır. Sonradan değişiklik yapılmaz, tekrardan yazılmaz. Ne zaman ne yazılacağı, ne değiştirileceği de zaten ezelde belirlenmiştir. Allah-u Teâlâ ezelde ne yazmışsa, yapılan değişiklikler de ona uygun olarak yapılmaktadır. Daha geniş bilgiye ulaşmak isterseniz adresinden yardım alabilirsiniz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.