Benzinlinin kıymeti yok

Benzinlinin kıymeti yok

2. el otomobil pazarında LPGli araçlar satılıyorken, sıfır araçlarda dizel motorlu araçlar satışlarda ve tercihlerde birinci sırayı koruyor

2. el otomobil pazarında LPG’li araçlar satılıyorken, sıfır araçlarda dizel motorlu araçlar satışlarda ve tercihlerde birinci sırayı koruyor. Bunda benzin fiyatlarındaki artışın etkili olduğu, vatandaşın daha az yakıt tüketen araçlara yöneldiği söyleniyor

Mazot fiyatlarının artması ile vatandaşları araç alırken benzinli ve LPG’li araçlar almaya yönlendirdi. Selçuklu ilçesinde Pazar günleri kurulan ikinci el araç pazarında müşterilerin en çok aradığı ve aldıkları araçlar benzinli ve LPG’li araçlar. Pazarda ne tür araçların satıldığını söyleyen ve kendisi de araç satmak için pazarda bulunan Fethi Gülnaz, “Son zamanlarda motorine yapılan zamlar belimizi büktü. Aracı olanlar ve gezmeyi sevenler araç değiştirmeye karar verdiğinde, direk benzinli araçları soruyor, mazottan uzak duruyor. Benzinli araca LPG sistemi taktırarak, daha ucuz olarak seyahatini sağlayabiliyor. Pazarda son zamanlar satılan araçlara baktığımızda ve arkadaşlar arasında yaptığımız sohbetlerde de benzin ve LPG’li araçların daha çok satıldığını gördük” dedi. Yakıttan sonra ki aranan özellikleri de söyleyen Gülnaz, “Gelen müşteriler araçların boyasına, motoruna, yürüyen aksamına bakıyor. Eğer almayı düşündüğü araç, Konyalı için Mercedes olan Şahin ise defransiyelde ötme var mı diye soruyor. Ayrıcı araçlarda faça olarak nitelendirdiğimiz orijinalliğinin dışında yapılan eklemelerde de teybi ve jantları soruyor var mı diye. Pazarlık yaparken, içerisine yaptırmış olduğumuz müzik sisteminin fiyatını aracın fiyatına dahil edince pahalı diyorlar, müzik sisteminin olmadığı fiyatı söylediğimizde de müzik sistemini sökmeyeceksin diyorlar. Hem ucuz olsun, hem de içinde piyasa değeri bin TL’den fazla müzik seti dursun diyor. Bu pazarlıkların ana konusunu oluşturuyor bazen façalı araçlar satılırken” diye konuştu. Pazarda satılan araçların modellerini de söyleyen Gülnaz, “Model yılı düşük olan araçlar 4 bin TL ile 12 bin TL arasında satılıyor. Motor gücü olarak da 1.4 ve 1.6 denilen motor hacmindeki araçlar en çok satılan araçlar. Renk olarak da beyaz ve gümüş rengi çok satanlar arasında. Bunlarda taksi tipi, panelvan diye adlandırdığımız modeller biraz daha pahalı tabi. Bunun yanında modeli ve motor gücü arttıkça fiyatta otomatikman artıyor. Alınan araçların kilometresi de fazla yüksek olursa müşteri uzak duruyor. Ama 80 bin ile 120 bin kilometre arasındaki araçlar en ideal araçlar” diyerek pazarda satılan 2. el araçların özelliklerini sıraladı. Pazarda en çok ilgi gören şahin araçlar hakkında da bilgi veren Güleç, “Yerlinin Mercedes’i diye adlandırdığımız şahin model araçlarda vatandaşlar en çok faça arıyorlar. Ama klasik araçlara ilgi duyanlar ise aracın orijinal olmasına fazlar bir aksesuarının olmamasını istiyor. Araçlara baktığımızda aracın jantları 4 bin TL civarında bir fiyatta. Müzik sistemleri ise ortalama olarak bin ile 2 bin TL arasında. Bu araçlarda 1985 model ile 1999 model arası araçlar daha çok alıcı buluyor. Şahinlerin orjinalinde klimanın olması da ayrı bir artısıdır. Ama bazı vatandaşlar araç almaya gelirken, yanında bir kaportacı veya başka bir sanayi ustası getirterek aracın hasarı olup olmadığına baktırıyor. Kimisi de böyle yaparak aracın fiyatını daha aşağıya çekmeye çalışıyor” dedi.

SIFIR ARAÇ PİYASASI

Sıfır araçlar hakkında bilgi veren Koyuncu Akaryakıt Otomotiv Ticaret Sanayi A.Ş. Genel Müdürü M. Fatih Güneş, araç fiyatlarını geçmiş yıllara oranla kıyaslayarak, “5 yıl önce satılan sıfır araçların yüzde 70 benzinli, yüzde 30’u mazotlu iken, bu dönemlerde, yüzde 75 dizel, yüzde 25 benzinli araçlar satılıyor. 5 yıldan bu yana motor hacmi olarak, 1.6 ve altı motorlu araçlar daha çok satıldı. Bunu nedenlerinin en başında da yüksek motor hacimli araçlardan devletin almış olduğu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’nin diğer düşük hacimli araçlara göre daha yüksek olması geliyor. Bunun yanında 1.6’lık araçlar yakıt tüketiminde de ekonomik olduğu için otomobil alırken kendilerini ilk sırada sattıran araçlar. Önümüzdeki dönemlere baktığımız zaman vatandaşın almayı düşündüğü otomobiller arasında 1.6’lık motor hacmi olan otomobiller tercih sebebi sayılacak ve dizel araçlar yine ön sırada olacak. Çünkü benzine yapılan zamlar vatandaşı dizel araçlara yöneltti” dedi. Mevcut durumdaki ÖTV fiyatlarını söyleyen Güneş, “Hafif ticari araçlarda LCV dediğimiz araçlarda ÖTV oranı yüzde 15, kargo sınıfı araçlarda bu oran, yüzde 4 ve otomobillerde de yüzde 37 tutarında. Şu an satışların daha da artması için çeşitli kampanyalarımız sürüyor. Özellikle tüketicilerin 3yıl “0”faizli Fiat kampanyalarına çok ciddi talebi var” dedi.  Fatih Güneş konuşmasının sonunda, 2011 yılında Konya da en çok satan marka olarak Fiat markasının olduğunu belirterek, 2012 yılında da Türkiye’de olduğu gibi Konya’nın da en çok satan otomobilinin Fiat Linea olacağına inandığını söyledi.

SERVİS İMKANI SEÇİCİLİKTE ÖNCÜ

Sıfır araçlar satan Konya Motorlu Araçlar Sanayi ve Ticaret A.Ş. Satış Müdürü Bülent Tutar’da kendi sattıkları araçlar hakkında bilgi vererek, “Biz Renault’un Konya’daki yetkili satıcısı olarak Konya piyasasında en çok beyaz ve metal grisi araçlar ve füne rengindeki araçları daha çok sattık. Fiyat aralıklarında da 30 bin ile 55 bin TL arasındaki araçlar talep görüyor. Bizim ticari araçlarımız içerisinde en çok sattığımız Master modeli araçlarımızın satılmasının nedenleri arasında, ağır bakımının olması, triger kayışının değişmiyor olması geliyor. Servis hizmetleri konusunda da ticari araçlarda lider durumda.  Bakım aralığını uzun olması bakım giderlerinin ucuz olması, düşük yakıt tüketimi de bu aracımızın satışını artıran unsurları arasında yer alıyor” diye konuştu.

MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.