Benzin ve motorin zamları arabası olmayanı da vurdu!

Benzin ve motorin zamları arabası olmayanı da vurdu!

'Arabam yok, zam beni ilgilendirmiyor' diyenler bile fiyat artışlarına tepkili. Önümüzdeki günlerde benzin ve mazota yeni zamlar bekleniyor

Seçimlerden sonra benzin ve mazot fiyatları tırmanışa geçti. 19 lira olan benzin ve mazotun fiyatı ikiye katladı. Konya'da son zamlarla birlikte mazotun litre fiyatı 39,41 lira, benzinin litresi de 37,09 lira oldu. Zam haberini duyan sürücüler, daha ucuza mazot ve benzir alabilmek için son 3 aydır petrol ofisleri önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Akaryakıt grubundaki bu fiyat artışı, birçok sektöre de zam olarak yansıyor. Nakliye masrafları ikiye katladı, minibüs, otobüs tarifelerine zam geldi. Vatandaşın yediği birçok ürün de zamlandı.

4-1-6.jpg

KONYA'DA TAKSİ TARİFESİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Konya Şoför Nakliyeci ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Şen, akaryakıt grubuna gelen zamların sektörlerini çok derinden etkilediğine dikkat çekti. Piyasada büyük bir dengesizliğin olduğuna vurgu yapan Şen, “Fiyatlar birbirini tutmuyor. Bu konuda çok mağduruz” dedi.

4-3-ahmet-sen.jpg

Girdi maliyetlerindeki artış ve son günlerde mazot ve benzine gelen zamlardan dolayı çalışamaz duruma geldiklerini ifade eden Başkan Şen, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Her şey zamlanıyor ancak biz bunları vatandaşa yansıtamıyoruz. Zorluk çekiyoruz. En yoğun çalışmamız gereken dönemlerden geçiyoruz ama iş yok. Nakliye sektöründe geçen yıla oranla işlerimiz yüzde 30 seviyesinde düştü. Geçtiğimiz günlerde Konya'da taksi tarifelerinde bir değişikliğe gitmiş ve yeni fiyat açıklamıştık. Bu ay içinde yeni bir değerlendirme yaparak, fiyatları gözden geçireceğiz. Taksileri fiyatlandırabiliyoruz ama aynısını nakliye sektöründe yapamıyoruz.”

HAL ESNAFININ NAKLİYE MASRAFLARI ARTTI

Akaryakıt fiyatlarındaki artışın kendi sektörlerini de vurduğunu söyleyen Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Dönmez de Antalya ve Mersin'den Konya'ya gelen ürün miktarının azaldığını, merkez ve diğer ilçelerdeki ürünlerin tezgahlarda yerini aldığını belirtti.

4-4-ibrahim-donmez.jpg

Akaryakıt fiyatlarındaki artışın nakliye masraflarını artırdığını dile getiren Dönmez, “Mazot, 20 liralardan 37 liraya çıktı. Artışı siz hesap edin. Daha önce 10 bin TL'ye getirilen bir ürün bugün 20 bin liraya getiriliyor. Akaryakıt fiyatlarındaki artış, sebze ve meyve fiyatlarını belirlemede büyük bir etken ama tek başına değil. Sistem eksikliğinden kaynaklanan problemler de var. Sağlam bir üretim planlamamız yok. Bakanlık bu işi tek başına beceremez” şeklinde konuştu.

BENZİN VE MAZOTA YENİ ZAMLAR BEKLİYORUM

Mazotun ve benzinin her alanda kullanılan ve enflasyonu yakından ilgilenen ürün grubu olduğunu söyleyen Ekonomist Erdal Özel, akaryakıt fiyat artışlarının 3 ay içinde yüzde 100 oranında olduğunu aktardı.

4-5-erdal-ozel.jpg

19 lira olan doların, 27 lira seviyesine geldiğini de hatırlatan Özel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Vatandaşlar, 'Benim arabam yok, benzine ve mazota gelen zam beni ilgilendirmez' demesin. Yediğiniz ekmeğin fiyatını bile akaryakıt grubu ürünler belirliyor. Ekmek fiyatını bile benzin ve mazot fiyatı doğrudan etkiler. Ayrıca arabası olmayanlar taksiye, minibüse, otobüse biniyor. Benzin ve mazot fiyatlarında yeni artışlar bekliyorum. Enerji fiyatları dünya genelinde artıyor. Sürekli depoları dolu tutmak gerekiyor.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum