Benzin fiyatları LPGye yönlendiriyor

Benzin fiyatları LPGye yönlendiriyor

Benzin fiyatlarının sürekli zam trendi, alternatif yakıt Likit Petrol Gazına (LPG) yönelimi artırdı

Üretilen yeni nesil araçların az yakıt tükemini hedeflemesine rağmen, benzin fiyatlarının 4,65 TL civarında seyretmesi, LPG sisteminin tekrar en çok tercih edilen yakıt tipi olmasına yardımcı oluyor.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Atiker LPG Bayii Emre Otogaz’ın yetkilisi Beytullah Özdemir, çok düşük benzin tüketim oranlarına ulaşılmasına rağmen; son model benzinli bir aracın, şehir içi benzin tüketiminin 35-60 kuruş civarında olduğunu ifade etti.  Tüketim miktarının bu denli artması nedeniyle araç sahiplerinin alternatif yakıt olarak LPG’ye yöneldiğini ifade eden Özdemir, “LPG’ye yönelim nedeniyle bir çok araç firması fabrika çıkışlı LPG’li araç üretmeye başladı” dedi.

LPG ile yüzde 40 oranında yakıt tasarrufu sağlandığına dikkati çeken Emre Otogaz yetkilisi Makine Mühendisi Beytullah Özdemir, yıllık 10 bin kilometre yol kateden bir aracın LPG dönüşüm sistemini bedavaya getirip, yakıt yönünden kâra geçtiğine vurgu yaptı.

LPG’nin benzine göre birçok faydasının olduğunu, birçok Avrupa ülkesinde LPG sisteminin desteklendiğini ve vergi kolaylığı sağlandığını söyleyen Özdemir, “LPG’de yanma sonucu azot salınımı olmadığı için aracın yağı kesinlikle kirlenmiyor ve yağ değişim süresi uzuyor. Bununla birlikte yeni nesil dönüşüm kitleri sayesinde aracın performans kaybı minimum seviyede tutuluyor. Birçok araçla kayıp neredeyse sıfır oranında gerçekleşiyor. Litre fiyatı 4,65 TL olan benzinin yanında fiyatı 2,40-2,70 arasında değişen LPG fiyatları, sürücülerin yakıt maliyetini büyük ölçüde azaltmış oluyor. Bakım masrafları da oldukça düşük olan LPG dönüşüm sistemlerinde, 10 bin kilometrede filtresi ve enjektörlerinin bakımı yapılır. LPG dönüşüm sisteminde yüksek verim almak için en önemli faktör, sistemi takan servisin kalitesidir. Ehil olmayan kişiler tarafından yapılan montajlar, sürücülere sıkıntı yaşatabilir. Bu yüzden kaliteli servisleri tercih etmekte fayda var” diye konuştu.

Özdemir, son olarak LPG sisteminin motora zarar verdiği yönündeki kulaktan dolma bilgilerin de yanlış olduğunu ifade ederek, “Araç için benzin nasıl ise LPG’de aynıdır. Motora LPG kesinlikle hiçbir zarar vermez. Teknolojik gelişmeler ışığında LPG sektörü de kendini sürekli yeniliyor. Yakın zamanda direkt püskürtmeli sisteme sahip araçlara da LPG sisteminin takılabileceğini düşünüyoruz. Böylece dört gözle bu sistemi bekleyen birçok sürücünün de ekonomik olarak rahatlatılacağını biliyoruz” şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.