Belrsizlik vurdu

Belrsizlik vurdu

Prof. Dr. Ahmet Ay, "Siyaset, ekonominin önünde sorun yaratıcı değil, sorun çözücü olmalı. Türkiye'de siyaset şu an sorun yaratıcı duruma geldi" dedi

Ekonomi tökezliyor

Meclis'e giren partilerin koalisyon kuramamaları nedeniyle ekonomi zor bir süreçten geçiyor. Siyasi belirsizlik, terör olaylarının yeniden artması ve komşulardaki iç savaş nedeniyle ihracat rakamları düşerken, yatırımlar da erteleniyor. 7 Haziran Genel Seçimleri'nin ardından başlayan koalisyon görüşmelerinde netice alınamaması yüzünden döviz yükselişini sürdürüyor. Dövizdeki yükseliş birçok sektörü olumsuz etkiliyor. Dövizle ham madde ithal eden ve ürünlerini ihraç eden sanayiciler kara kara düşünüyor. Yaşananlar cari açığı da olumsuz etkiledi. Cari açık artıyor. Belirsizlik nedeniyle Konya'da ve diğer illerde birçok yatırım da askıya alındı. Belirsizlik inşaat, otomotiv ve turizme de olumsuz yansıdı. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ay ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. 

TÜRKİYE'DE KIRILMALAR VAR

Siyasi belirsizliğin ekonomiyi olumsuz etkilediğini, belirsizliğin faturasının ağır olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Ay, "Seçim hayırlı olsun. Seçimin olacağı 7 Haziran'dan itibaren belliydi. Seçim Türkiye'yi kötü bir konjektörde yakaladı. Bu süpriz bir seçim değil. Herkes yeni bir seçim olacağında hemfikirdi. Beklentiler bu yöndeydi. Türkiye'nin yapısı koalisyona müsait değil. Koalisyon olmadı. Hayat her zaman istediğiniz gibi gitmiyor. Koalisyon aynı zamanda diyalogtur. Bu diyalog kültürü ne yazık ki ülkemizde ortadan kalkmış. Türkiye bazı şeyleri diyalog yoluyla çözmeyi öğrenmek zorunda. Ülkede bütünleşmeden öte kırılmalar var" dedi.

EKONOMİ SEÇİMLERDEN HOŞLANMIYOR

Ekonominin seçimlerden hoşlanmadığını belirten Ay, "Yaklaşık 2 yıldır seçim atmosferindeyiz. 3 seçim gerçekleştirdik. Bir erken seçim de gündemde. Uluslararası kriz sonrası dönemde bazı şeyleri kaçırdık. 2008 krizi zorladı. Seçimlerin bir maliyeti var. Ekonomi tökezliyor. İnşallah 2016'yı kurtarırız" dedi. Dövizdeki yükselişe de değinen Ay, şunları söyledi: "İstikrarsızlık nedeniyle döviz yükseliyor. Ekonomik büyümemiz yeterli değil. Bizden ve bizim dışımızdan kaynaklanan birçok faktör var. Avrupa Birliği ülkelerinde ve ABD'de de ciddi bir gelişme yok. Yunanistan krizi Avrupa ülkelerini zorladı. Kriz dönemlerinde bize faydası olan Ortadoğu ülkelerinin durumu içler acısı. Orayla ticaret büyük yara aldı. Ülkeler iç savaşla boğuşuyor. Komşularda sıkıntılar var. Bize yansıyor. Ortadoğu istikrarsızlık kaynağı. Avrupa'dan da hiç iyi haberler gelmiyor."

SEÇİMLER EKONOMİYİ YORDU

İhracatta ciddi bir düşüşün olduğunu belirten Ay, "Dış ticarette bir daralma var. Irak ve Suriye üzerinden Ortadoğu'ya mal gönderemiyoruz. İran üzerinden gönderiyoruz. Bu da ekstra maliyet getiriyor. İhracattaki düşüş sadece bize de bağlı değil. Uluslararası etkenler de var. Bizim ihracatımızı artırmamız için mesela Avrupa  Birliği'nin büyümesini artırması, Ortadoğu'nun da istikrarına kavuşması lazım. Siyasi belirsizliğimizin ortadan kaldırılması lazım. Seçimler bizi yordu. Ekonomik olarak yordu. İnsanlar 'artık yeter' diyor. Bazı önlemleri uygulamamız lazım. Ama buna konsantre olamıyoruz. 3-4 ay daha seçimle geçecek. Kimse ekonomiyle ilgilenmiyor. Gündem siyaset. Ekonomi değil gündem. İki seneden beri böyle. Siyaset, ekonominin önünde sorun yaratıcı değil, sorun çözücü olmalı. Türkiye'de siyaset şu an sorun yaratıcı duruma geldi. Kabul edelim veya etmeyelim, halk iradesini ortaya koydu. Siyaset ise sonuçlara bağlı olarak bir yönetim tablosu ortaya çıkaramıyor. Erken seçimde aynı sonuçlar alınırsa ne olacak? Ne zamana kadar böyle gidecek. Siyaset kurumu çözüm üretmeli" sözlerini kullandı. 

2.20150819170830.jpg

BUNALIMLARIN BİR MALİYETİ VAR

Türkiye'nin daha önce büyük ekonomik krizler yaşadığını, krizlerin ülkeye büyük zararları olduğunu belirten Ay, sözlerini şöyle tamamladı: "Bunalımlar atlatılır. Ama bunalımların bir maliyeti vardır. 1990 ile 2000 yılları arasında 2 büyük kriz atlattık. Dolayısıyla bitmedik, tükenmedik. Krizlerin tabiki maliyetleri yüksek oldu. Krizlerden ders almak lazım. Geleceğe dönük bir öngörüde bulunmak kolay değil. Durgunluk yaşayabiliriz. Ekonomide 2 yılı kaybettik. Belki 1 yıl daha kaybedeceğiz. Almanya 2 haftada koalisyon kurdu. Biz 45 günde bir koalisyon kuramadık. Siyaset şu an toplumu geriyor. Ama umudumuzu kaybetmeyelim."

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.