Belinizin ağırmaması için sandalyenize dikkat!
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı'ndan yapılan açıklamada, bel ağrısının spordan uzak kalınmasına yol açan en yaygın nedenlerin başında geldiği dile getirildi. Bel ağrısının genellikle omurgayı yerinde tutan kasların ve bağların zorlanması sonucu oluştuğuna dikkat çekilen açıklamada, "Omurga, içinden vücudun tüm alanlarına dağılan sinirlerin geçtiği omur kemiklerinden meydana gelir. Omurgayı yerinde tutan bu kas ve bağların zayıflaması ile omurga dengesini kaybeder ve ağrı oluşur. Bel problemleri, omurlardan çıkan sinirlerin vücudun tüm bölümlerine dağılmasından dolayı vücudun herhangi bir yerinde ağrı ya da kuvvetsizliğe neden olabilir. Sportif aktiviteler sırasında kemik ve diskler üzerine binen sıkıştırıcı kuvvetler ile ligaman, tendon ve kaslar üzerine etki eden gerilim kuvvetlerinin birlikte etkisi aktivite kaynaklı bel zorlanmasına neden olabilir." denildi.
Sportif rehabilitasyonun amacının en erken ve en güvenli şekilde spor ya da aktivitelere dönüşün sağlanması olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Olması gerekenden daha önce aktivitelere veya spora dönüşünüz yaralanmanızın daha da kötüleşmesine ya da kalıcı olmasına neden olabilir. Yaralanma sonrası iyileşme süreci her birey için farklı olabilir. Spor ya da aktivitelere geri dönüşünüze yaralanmadan sonra geçen zamana göre değil bel ağrınızın iyileşme durumuna göre karar verilir. Genelde tedavi öncesi şikayetlerin uzun süredir var olması tedavinin daha uzun olmasına neden olur. Tedavi sonrası sportif faaliyetlere dönüş için bel ağrısının tamamen geçmiş olması önemlidir. Ayrıca yaralanmadan önceki normal hareket aralığını kazanmış olmanız, ağrısız bir şekilde koşup sıçrayabilmeniz, rahat eğilip kalkabilmeniz gerekir." ifadeleri yer aldı.
BEL AĞRISININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ÖNERİLER
Açıklamada, bel ağrısını engellemek için bir dizi tavsiyede bulunuldu: "Günlük işleriniz sırasında otururken arkası düz destekli bir sandalyeye oturun ve sırtınızı arkaya dayayın. Günlük işleriniz sırasında ağır bir eşya kaldıracağınız zaman belinizi düz tutun ve diz ve kalçalarınızı bükün. Günlük işleriniz sırasında eşya taşırken kollarınızı vücudunuza yakın tutun ve bükün. Günlük işleriniz sırasında belinizi dinlendirmek için sırtüstü uzanın dizlerinizi bükün ve dizlerinizin altına yastık yerleştirin. Sırtüstü uzanın boynunuzun altına yastık koyun dizlerinizi 90 derece bükün. Bacak ve ayaklarınızı bir sandalyeye uzatın. Sırtüstü uzanın dizlerinizi bükün, bir dizinizi göğsünüze doğru getirin ve orada tutun.
Antrenman sırasında beli destekleyen kasların kuvvet ve esnekliğini arttırmaya yönelik doktorunuz tarafından tarif edilen egzersizleri yapın. Müsabakalar sırasında belinize fazla yük binecek zorlayıcı hareketlerden kaçının ve bu amaç doğrultusunda spora özgü teknik becerinizi geliştirmeye özen gösterin. Uzandığınızda dizlerinizin altına yastık koyun. Kilo fazlalığınız varsa kilo verin."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.