Bektaş: Çiftçilerimiz   üretimden uzaklaşıyor

Bektaş: Çiftçilerimiz üretimden uzaklaşıyor

CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş, “Sahipsiz bırakılan üreticinin, üretimden uzaklaşması, gelecek nesillere pahalılık, imkansızlık, kıtlık, açlık ve sefalet olarak dönecektir” dedi

CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Barış Bektaş, TBMM’deki konuşmasında açıklanan pancar taban fiyatının yeterli olmadığını söyledi.

Pancar taban fiyatının çiftçinin beklentisinin altında olduğunu ifade eden Bektaş, “Tüm Türkiye’yi tek başına doyurabilecek bereketli topraklar olan Konya Ovasının ve çiftçilerimizin çığlığını duyurmak için karşınızdayım. Türkiye’de sanayinin gelişmesinde çok önemli bir yer tutan şeker pancarı üretiminde ısrar edilmesi şarttır, ekonomide Neoliberal politikaları ülkemize yerleştiren Turgut Özal bile Konya’ya Ilgın şeker fabrikasını kazandırmışken sürekli yerli ve milli olduğunu iddia eden AKP iktidarı şeker pancarı üretimini çiftçileri zarar ettirmek suretiyle bitirmeye kararlı gözüküyor. Nişasta Bazlı Şeker kotası beslenmede değil, AB ülkelerinin uyguladığı gibi ilaç ve kimya sanayinde uygulanması gerekmektedir. Ülkenin diğer stratejik sanayileri (liman, maden, petrol, haberleşme, vb) gibi, şeker sanayinin de, emperyalist ülkelerin ahtapot kollarından biri olan endüstriyel tatlandırıcılara kurban edilmemelidir” dedi.

YÜZDE 70’İ YABANCILARIN ELİNDE

Türkiye’de üreticinin borçlu olduğunu dile getiren Bektaş, “Bu borçlar karşısında ezilen çiftçimiz topraklarını satarak, büyükşehirlere göç etmek zorunda kalacaktır. Sağlık alanındaki Nişasta bazlı şekerin getireceği zararları tartışmak dahi istemiyoruz. Ancak lanse edildiği gibi bu sadece bir sağlık sorunu değil aynı zamanda Milli üretim ve ekonomiyi ilgilendiren bir sorundur. Yüzde 70’i yabancıların elinde olan Nişasta Bazlı Şekerlerle önce milli ekonomi çökertilecek akabinde Türk halkının sağlığı yok edilecektir. Sağlığın yok edilmesi, yerli ekonominin yok edilmesinin peşi sıra gelecek bir sonuçtur. İktidar %100 elimizde olan şeker sanayine önce kotalar koydu ve şimdi de yasaklayamadığı bölümünün de fiilen üretilemez hale gelmesine uğraşmaktadır. Üretici tarafında şeker pancarı üretiminde karşılaşılan sorunlar konusunda çiftçilerin; yüzde 7,4’ü sulama maliyetlerinin yüksek olduğunu, yüzde 72’si bölgede suyun yetersiz olduğunu, yüzde 74’ü diğer tarım ürünlerine göre işgücü ihtiyacının fazla olduğunu, yüzde 77,7’si pancar üretiminde hastalık ve zararlılarla mücadelenin zor ve yüksek maliyetli olduğunu ifade etmişlerdir. Ayrıca yüzde 60’ı özelleştirmeye karşı olan pancar çiftçisinin sorunlarının başında fiyat düşüklüğü geliyor. Ülkemizde pancar şekeri sanayimiz yılda yaklaşık 3 milyar dolar katma değer yaratmaktadır. Fabrikaları modernize etmeyerek, zarar etmesi için elinden geleni yapanların şeker pancarının ülkeye katkısını görebildiklerini sanmıyoruz. Durmaksızın millilik ve yerlilikten bahsederek kendilerine muhalif olan herkesi gayrı milli ilan edenlerin şeker sanayini önce nişasta bazlı şeker istilasına ezdirmeleri ve ardından özelleştirme adı altında yok etmesini milletimizin takdirine bırakıyoruz” diye konuştu.

ÜRETİCİYİ DÜŞÜNMEYEN POLİTİKALAR

Buğday ve mısır alımlarında yapılan hataların şeker pancarında da tekrar edilmemesini isteyen Bektaş, “CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş, “Buğday ve mısır alımında yapılan hata pancarda tekrar edilmemelidir. Cumhuriyet kazanımı olan “Ofis çiftçinin kara gün dostudur” sözü yerine getirilmelidir. Eğer TMO’nun çiftçiyi düşünmeyen mevcut politikaları devam edecekse de “Ofis yabancı çiftçinin kara gün dostudur” şeklinde değiştirilmelidir. AKP iktidarı boyunca 750 bin insanımız çiftçiliği bırakmış ve ayrıca 400 bin pancar üreticisinin yaklaşık 300 bini pancar ekmeyi bırakmıştır. Sahipsiz bırakılan üreticinin, üretimden uzaklaşması, gelecek nesillere pahalılık, imkansızlık, kıtlık, açlık ve sefalet olarak dönecektir” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.