'Bebek Ölüm Hızı 1945’ten Beri İlk Defa Yükseldi, 600 Bebek Fazladan Öldü'

'Bebek Ölüm Hızı 1945’ten Beri İlk Defa Yükseldi, 600 Bebek Fazladan Öldü'

CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı, Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmeleri kapsamında bebek ve anne ölüm oranları ile ilgili açıklamalarda bulundu. 2012 yılında bebek ölüm hızının 7,4 olduğunu, bu rakamın 2013 yılında 7,8’e yükseldiğini...

CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı, Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmeleri kapsamında bebek ve anne ölüm oranları ile ilgili açıklamalarda bulundu. 2012 yılında bebek ölüm hızının 7,4 olduğunu, bu rakamın 2013 yılında 7,8’e yükseldiğini belirten Atıcı, "2012 ile 2013 yılı karşılaştırıldığında binde 0,4’lük bir artış söz konusu. Bu rakamlara göre 2013 yılında 2012 yılına görev 600 bebek fazladan öldü." diye konuştu.

CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı bütçe üzerine görüş bildirmek üzere söz aldı. 2002 yılı ile 2013 yılı karşılaştırıldığından bebek ölüm hızında düşüş olduğunu belirten Atıcı, "1945 yılından beri ilk defa bebek ölüm hızı yükseliyor. 1945 yılından beri 69-70 yıldır ilk defa anne ölüm hızı yükseliyor, bunu siz de biliyorsunuz Sayın Bakan. 2002 ile karşılaştırmak doğru değil. Bir yıl öncekini söylüyorum. İktidarınız döneminde bebek ölüm hızı binde 7,4 idi, geçen yıl 7,8. Aradaki fark binde 0,’4’tür yani 600 bebek fazladan öldü demektir. Anne ölüm hızı 15,4’ten 15,9’a yükseldi, 7 annenin doğumda ölmesi demektir. Bu beni uyarıyor. Bir insanın ölmesini istemediğinizi biliyorum Sayın Bakan ama bu uyarıyor. Kafamızı kuma gömemeyiz. 2002’de böyleydi, şimdi böyleydi değil. Geçen yıldan bu yana artış korkutucudur." değerlendirmesini yaptı.

Sağlık Bakanlığı’nın ruh sağlığına önem verdiğini kaydeden Atıcı, "Diyorsunuz ki ruh kontrol programı. Çok önemli, halkın ruh sağlığı bozuluyor, halkın ruh sağlığı ekonomik ve sosyal politikalar yüzünden çok ciddi bozuluyor, bu konuya ağırlık vermeniz son derece önemli." ifadesini kullandı.

'HANGİ YATIRIMLAR ANNE SÜTÜ BANKACILIĞI GİBİ HAYAL OLACAK'

Atıcı, sağlık yatırımları konusundaki düşüncelerini de dile getirerek şunları söyledi: "Geçen yıl yeni ufuklar açtınız bize tırnak içinde. Geçen yıl gururla onurla bütün televizyonların verdiği anne sütü bankacılığı vardı. Anne sütü bankacılığı açılış yapmaya, kurdele kesmeye gidiyordunuz, ciddi yatırımlar yaptı benim ülkem ama siz her ne hikmetse anne sütü bankasını açmadınız, defteri kapadınız. Bize açtığınız bu yollarda, yeni ufuklarda bu kadar yatırımlar yaparak, hangi yatırımlar anne sütü bankacılığı gibi hayal olacak. Gerçi hayaldi gerçek oldu diyorsunuz ya, gerçekti hayal olanları sizden duymak isterim. Bütçe kitapçığınızda sayfa 80’de 2002 öncesi ve sonrası diyerek robotik cerrahi verilerini vermişsiniz. 2002’de robotik cerrahi mi var mıydı Allah aşkına. Bu işin sosyal devlet anlayışıyla yapılmadığı sürece hiçbir sağlık hizmetinin başarılı olmayacağını ve bizi tehlikelerin beklediğini anne bebek ölümlerinden görmemiz gerekiyor." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.