Bdp'li Üçer: Halk İsyanı Tertipleyeceğimizin Bilinmesi Gerekiyor

Bdp'li Üçer: Halk İsyanı Tertipleyeceğimizin Bilinmesi Gerekiyor

BDP'nin cezaevleriyle ilgili önerisi Meclis Genel Kurulu'nda görüşülürken Van Milletvekili Özdal Üçer, "Halk isyanı tertipleyeceğimizin bilinmesi gerekiyor.

BDP'nin cezaevleriyle ilgili önerisi Meclis Genel Kurulu'nda görüşülürken Van Milletvekili Özdal Üçer, "Halk isyanı tertipleyeceğimizin bilinmesi gerekiyor. Ya bu konuda gereken adım atılır ya da halkın vicdanıyla hareketin sonuçlarına katlanılır." ifadelerini kullandı. Üçer'in konuşmasına tepki gösteren AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan ise bu dilin doğru bir dil olmadığını vurguladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Meral Akşener başkanlığında toplandı. Kadın milletvekillerinin Genel Kurul çalışmalarına pantolonla katılmasına imkan veren TBMM İçtüzük değişikliğinin yasalaşmasının ardından BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş birleşime pantolonla geldi.

Gündem dışı konuşmaların ardından Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) cezaevleri ve nakillere yönelik önerisi görüşüldü. BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Türkiye zindanlarındakilere yönelik girişimlerin kendi özgürlüklerine, onuruna yönelik olduğunu ve bunun bu şekilde algılanıp ona göre hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.

Çok sert ifadelerle hükümeti eleştiren Üçer, "Halk isyanı tertipleyeceğimizin bilinmesi gerekiyor. Siyasi tutsaklara yönelik yapılanlar bizim onurumuza, halkımıza yönelimdir. Ya bu konuda gereken adım atılır ya da halkın vicdanıyla hareketin sonuçlarına katlanılır." dedi. Üçer, Başbakan başta olmak üzere savcıların dikkatli olmasını istedi.

AK PARTİ İSTANBUL MİLLETVEKİLİ TURAN, ÜÇER'İN KONUŞMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan, Üçer'in konuşmasına tepki gösterdi. Bu dilin doğru bir dil olmadığını dile getiren Turan, "Bu ülke sana rağmen çözüm üretecek, kanı, terörü bitirecek. Hep beraber kardeş olacağız. Kavga olmayacak." diye konuştu. Cezaevlerindeki değişimleri anlatan Turan, yapılan düzenlemeleri dile getirdi. Bağırarak, kızarak çözüm olmayacağını belirten Turan, "Adım atılıyor, çözüm oluyor. Bunları görün artık." şeklinde konuştu. Turan, yüzde 50 olan tutuklu sayısının şuan yüzde 20'ye düştüğünü kaydetti.

    Turan'a cevap veren BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise "İzandan yoksun açıklamalarına cevap vermek istiyorum. Diline dikkat et diyor. Biz vicdanın sesini dile getiriyoruz. Sizde vicdan yoksa bir şey diyemem. Yüreğimiz göğüs kafesimize sığmıyor. Bizim yüreğimiz sizinki kadar taştan değil. Dolaptan çıkmış soğukkanlı sözler söylemeyi isterdim." ifadelerini kullandı.

    Şivan Perver'in Diyarbakır'da yapacağı düeti de hatırlatan Üçer, Kürtçe bir şarkının sözlerini okuyarak bunun Diyarbakır meydanında okunması halinde kendilerinin de eşlik edeceğini kaydetti.

    BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da çok yakın bir tarihde Muş Cezaevi'nde görüşmeler yaptığını ve bunu yetkililerle paylaştığını açıkladı. Gece yarısı bir operasyon ile 61 kişinin başka yere nakledildiğini belirten Sakık, "Bu hangi hukuk adına yapılıyor?" diye sordu.

    BDP'nin önerisinin lehinde konuşan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise cezaevlerindeki yaşananlara örnekler vererek tepki gösterdi. Öneri aleyhinde konuşan AK Parti Ankara Milletvekili Fatih Şahin, BDP'nin statükodan beslenmeye çalıştığını savundu. Artık yeni bir Türkiye olduğuna dikkat çeken Şahin, ceza ve adalet sisteminde de bunun görüleceğini ifade etti. Cezaevlerinde hiçbir sorun yaşanmadığını söylemediklerini aktardı. En ufak hak ihlallerinin sonuna kadar hassasiyetle araştırıldığını söyledi.

    Meclis Başkanvekili Meral Akşener, BDP'li Üçer'e yönelik "Sayın Üçer yine heyecanlandırmayın ortamı" uyarısı yaptı. Ardından Üçer, AK Parti'ye yönelik "Ceberrür devlet anlayışının günümüz temsilcisidir." ifadelerini kullandı.

    Yapılan oylamada BDP'nin önerisi reddedildi. Daha sonra birleşime 10 dakika ara verildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.