Bdp’li Baluken: Tutuklu Vekillerin Tahliyesi Şarta Bağlanmamalı

Bdp’li Baluken: Tutuklu Vekillerin Tahliyesi Şarta Bağlanmamalı

BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, “Tutuklu milletvekillerinin tahliyesini şarta bağlamayı yanlış buluyoruz.

BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, “Tutuklu milletvekillerinin tahliyesini şarta bağlamayı yanlış buluyoruz.” dedi.

BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları cevapladı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda mutabakata varılan 48 maddenin yasalaşması halinde tutuklu milletvekilleri sorununun da ortadan kalkacağı yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Baluken, “Tutuklu vekillerin tahliyesini böyle bir şarta bağlamayı son derece yanlış buluyoruz. Tutuklu 9 milletvekilinin cezaevinde bulunması Parlamento ve ülke açısından büyük bir utançtır. Bu kara lekenin bir an önce kaldırılması gerekir. Bu konuda hükümet de birkaç kez yürütülen çalışmaların içerisinde oldu. Yapılan görüşmelerde bazı şeyleri dile getirdi, ancak gereğini yerine getirme noktasında maalesef kendisinden beklenen çalışmayı ortaya koymadı hükümet. Şimdi getirip tutuklu vekillerin durumunu 48 maddelik bu paketin Genel Kurul gündemine alınıp alınmaması ile ilgili bir şarta bağlamayı son derece yanlış görüyoruz. Talihsiz bir demeç olarak görüyoruz. Hiçbir pazarlığın konusu olmamalıdır, tutuklu vekillerin durumu. Bir an önce kendi yasama çalışmalarına kendi siyasi çalışmalarına dönecek şekilde hükümet tarafından ele alınmalıdır.” diye konuştu.

"BAŞBAKAN FAİZ LOBİSİ İLE İLGİLİ HALKI TATMİN EDECEK AÇIKLAMA YAPMALI"

Bir gazetecinin, 'Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kredi kartı kullanmayın şeklinde bir açıklaması oldu. Değerlendirmeniz nedir?' sorusu üzerine Baluken, “Uzun süredir Başbakanın faiz lobisi üzerinden yapmış olduğu değerlendirmeler var, ama altını dolduran bir yaklaşım yok. Bu faiz lobisinin, hükümete karşı cephe açmış olan bu lobinin ne olduğunu tüm kamuoyu merak ediyor. Sayın Başbakan kendisinde saklı kaldığını söylediği bilgilerle konuşuyor. Kamuoyuna bazı açıklamalar yaparsa, halkı tatmin edecek bazı açıklamalar yaparsa bizler de ona göre bir değerlendirme yapmayı daha uygun görürüz.” karşılığını verdi.

"ROJAVA'DA KÜRTLERİN ÖZERKLİĞİ İLE İLGİLİ BİR SÜREÇ ZATEN İŞLİYOR"

PYD’nin 19 Temmuz’da özerkliğini ilan edeceği yönünde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine Baluken, şunları söyledi: “Tarihten haberim yok, ama fiili olarak orada Rojava’da Kürtlerin özerkliği ile ilgili bir süreç zaten işliyor. Burada önemli olan husus şudur: Hem Türkiye’nin hem uluslar arası camianın başta Kürtler olmak üzere Suriye’deki halkların iradesine saygı göstermeleri gerekir. Suriye’de Kürtler bütün komplolara rağmen, kirli ilişkilere rağmen kendi iradelerini ortaya koymuşlardır. Kendi kararlı duruşlarını ortaya koymuşlardır. Kendi kendilerini yönetecek bir statüyü istediklerini de ilan etmişlerdir. Buna herkesin saygı duyması gerektiğini düşünüyoruz.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.