Bdp: Türkiye’de Demokrasinin Kurumsallaşması İçin İnançlı Ve Kararlıyız

Bdp: Türkiye’de Demokrasinin Kurumsallaşması İçin İnançlı Ve Kararlıyız

BDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, “BDP olarak bizler geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye’de demokrasinin kurumsallaşması için mücadelemize hükümete rağmen inanç ve kararlılıkla devam edeceğiz.

BDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, “BDP olarak bizler geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye’de demokrasinin kurumsallaşması için mücadelemize hükümete rağmen inanç ve kararlılıkla devam edeceğiz.” dedi.

Gözaltı ve operasyonlarla ilgili yazılı değerlendirme yapan BDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, hükümetin, demokratik siyasetin önünü yasal düzenlemeler ile açmadıkça, demokratik siyaseti güvence altına almadıkça ve mevcut gözaltı ve tutuklamalar son bulmadıkça kaybetmeye mahkûm olduğunu ifade etti.
Açıklamada, “Bilindiği üzere yaklaşık bir yıldır devam eden müzakere sürecinde görüşmeler ciddi ve hassas bir düzeye ulaşmıştır. Tamamlanan birinci aşamada, Barış ve Demokrasi Partisi, PKK ve Sayın Öcalan üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirerek sürecin ilerlemesine yönelik adımların tamamını atmıştır. Fakat ne yazık ki Hükümet sürecin ilerlemesine ilişkin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmemektedir. Kamuoyunda “demokratikleşme paketi” olarak bilinen son yargı paketinden de anlaşılacağı üzere Hükümet demokratik siyasetin önünü açmak yerine, kamuoyundaki bu beklentiyi adeta görmezden gelmiş ve bildiğini okumaya devam etmiştir.

İfade ve örgütlenme özgürlüğü gibi Anayasal hakların tamamı hiçe sayılarak 14 Nisan 2009 tarihinde başlayan KCK operasyonları sessiz ve derinden devam ettirmektedir. Ekim 2013 ve Kasım 2013 aylarında KCK adı altında yürütülen operasyonlarda İstanbul, Diyarbakır, Dersim, Şırnak, Hakkari, Urfa, Batman, Van illerinden olmak üzere toplam 158 kişi gözaltına alınmıştır.” denildi.

“TÜM SİYASİ TUTUKLULAR SALIVERİLMELİDİR”

BDP olarak, yargı eliyle yürütülen bu siyasi operasyonların hukuki olmadığı tekrarlanan açıklama,
“Bu kapsamda düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü konusunda yasal düzenlemeler gerçekleşmeden bu sürecin sağlıklı ilerlemesi mümkün değildir. Bugün halen binlerce tutsak siyasi rehine olarak cezaevlerinde tutulmaktadır. 2009 yılından bu yana yapılan operasyonlarla Kürt sorununu güvenlikçi politikalarla, gözaltına alma, tutuklama ve ceza verme şeklinde uygulamalarla ‘çözme’ iradesinde Hükümet ısrarcı davranmaktadır. Yerel seçimler öncesi yapılan bu operasyonlar siyasi saiklerle gerçekleşiyor olup, Kürt halkı ve partimizi yıpratmaya yönelik, hukuki zemini olmayan uygulamalardır. Yargı kanallarının derhal bu operasyonlara son vermesi ve başta Kürt halkının seçilmişleri olmak üzere tüm siyasi tutsakların salıverilmesi gerekmektedir.

Hükümet demokratik siyasetin önünü yasal düzenlemeler ile açmadıkça, demokratik siyaseti güvence altına almadıkça ve mevcut gözaltı ve tutuklamalar son bulmadıkça kaybetmeye mahkûmdur. Hükümetin yasal adımları atması Türkiye demokrasisi’ ne önemli kazanımlar sağlayacaktır. Bu süreçte gözaltıların devamının sürece zarar verdiği aşikar olup bu politikalara son verilmesinin ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasının önemli olduğunu vurgulayarak BDP olarak bizler geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye’de demokrasinin kurumsallaşması için mücadelemize hükümete rağmen inanç ve kararlılıkla devam edeceğimizi kamuoyuna bildiririz. “ cümleleri ile sona erdi.


CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.