Bdp, İran Rejiminin Kürtleri İdam Etmesine Tepki Gösterdi

Bdp, İran Rejiminin Kürtleri İdam Etmesine Tepki Gösterdi

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), İran rejiminin 2007 yılından bu yana en az 13 Kürt siyasi tutsağı idam etmesini kınadı.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), İran rejiminin 2007 yılından bu yana en az 13 Kürt siyasi tutsağı idam etmesini kınadı.

BDP’den yapılan açıklamada, Kürtlerin ulusal ittifak etrafında kenetlendiği, statüsünü elde etmek için mücadelesini yükselttiği bir süreçte Kürtlere yönelik saldırıların da çok boyutlu olarak arttığına tanık olunduğu öne sürüldü. Açıklamada, “Rojava'da yaşanan saldırılara paralel olarak İran'da da Kürtlere yönelik imha politikası aralıksız sürmektedir. 2011 yılından bu yana PJAK ile ateşkes pozisyonunda olan İran, ateşkesin şartlarından olan idamları durdurma kararına uymamaktadır.” denildi.

İran rejiminin 26 Ekim'de PJAK üyeleri Hebibulah Gulperipur ve Rıza İsmail Mamed'i hunhar bir biçimde idam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Mele Rehim Reşidi adlı bir tutsak da Urmiye'de idam edildi. Bu idamların ardından İran Yüksek Mahkemesi iki Kürt tutsağın daha idamını onaylamış durumdadır. Bugün Kürt siyasi tutsak Şerko Maarfi'nin idamıyla birlikte 2007'den bu yana İran'da rejim tarafından en az 13 Kürt siyasi tutsağın idam edilmiş olmasını Barış ve Demokrasi Partisi olarak şiddetle kınadığımızı açıkça belirtmek istiyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

“İDAMLAR ANKARA-TAHRAN YAKINLAŞMASINDA ARTTI”

Tahran yönetiminin Kürtlere yönelik idam ve infaz politikasına ağırlık vermesinin bölgesel gelişmelerle doğrudan bağlantılı olduğunu savunan BDP açıklamasında şu görüşlere yer verildi: “İdamlar, Kürtlerin statüsüne yönelik sürdürülen topyekün saldırının İran ayağıdır. Bu idamların Ankara-Tahran yakınlaşmasının arttığı bir süreçte devreye konulması da ayrıca dikkat çekicidir. İran Rejimi'nin yürütmüş olduğu bu idam politikası ne İran halklarına ne de Ortadoğu coğrafyasına huzur ve barış getirebilir. Barış ve Demokrasi Partisi olarak İran Rejimi'ni her ne sebeple olursa olsun, insanların yaşam haklarını gasp etmekten vazgeçmeye ve bireylerin en temel hakkı olan yaşam ve ifade özgürlüklerinin garanti altına alınması için gerekli adımları atmaya çağırıyoruz. Tarih ve insanlık vicdanı bu acımasız vahşet politikalarını, bu insanlık suçunu asla unutmayacaktır. Halkımız kendisine dayatılan bu teslim alma politikalarına karşı asla sessiz kalmayacak, her alanda mücadelesini ve isyanını sürdürecektir.”

Halkı özellikle idamlar konusunda duyarlı olmaya, tepkilerini yükseltmeye çağıran BDP açıklaması, “Uluslararası toplum ve uluslararası insan hakları kuruluşları da İran'da Kürtlere uygulanan vahşet karşısında sessiz kalmamalı, bu insanlık suçuna ortak olmamalıdır. İdam edilen Habibullah Gulperipur'un, Rıza İsmaili Mamedi'nin ve Şerko Maarfi'nin şahsında Doğu Kürdistan şehitlerini kendi şehitlerimiz olarak kabul ettiğimizi bir kez daha ifade ediyor ve tüm Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz." cümleleriyle sona erdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.