Bayramda sağlıklı beslenme önerileri

Bayramda sağlıklı beslenme önerileri

Özel Konya Farabi Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar, yaklaşan kurban bayramında sağlık problemleri yaşamamak için kurban etlerini günlük en fazla 120 gram tüketilmesini, kavurma yerine haşlama yaparak pişirilmesini ve 1 günlük buzdolabında din

Kurban bayramı boyunca günlük tüketilen etlerin sınırları aşıldığını belirten Hilal Acar, “Fazla miktarda tüketilen kırmızı et yüksek oranda protein ve kolesterol almamıza neden olur. Kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkartmamak için tükettiğimiz et miktarına dikkat etmeliyiz. Yetişkin bir birey için tüketilmesi gereken günlük et miktarı 100-120 gram yani 4-5 köfte ağırlığı kadardır. Ayrıca fazla miktarda tüketilen kırmızı et ve sakatat, doymuş yağın yüksekliği nedeniyle kan kolesterolünü yükselttiği için özellikle kalp hastaları çok dikkat etmelidir” dedi.

Kırmızı etin hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B1, B6, B12 ve A vitaminleri içerdiğini ifade eden Hilal Acar, “Yanlış pişirme yöntemleriyle ette protein, vitamin ve mineral kayıpları olacaktır. En uygun pişirme yöntemleri haşlama, fırında pişirme ve ızgara yöntemleridir. Doymuş yağ içeriği zaten yüksek olan kırmızı eti kavurma ve kızartma gibi yanlış yöntemlerle pişirirsek, kalori değerini artırdığımız için sağlığımıza zarar vermiş oluruz” diye konuştu.
AZ PİŞİRİLEN ET ZARAR VEREBİLİR
“Etin hem içinin, hem de dışının iyi piştiğinden emin olun” diyen Farabi Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar sözlerini şöyle sürdürdü: “Az pişirilen etler sindirimi zorlaştıracağı gibi besin zehirlenmelerine de yol açabilir. Etleri direkt ateşle temas etmeden pişirmek gerekir. Çünkü ateşe yakın pişen etlerde kanserojen maddeler oluşur ve besin öğesi kayıpları meydana gelir. Etlerimizi, ateşten en az 15 santimlik bir mesafede pişirdiğimiz takdirde herhangi bir besin kaybı oluşmaz. Yeni kesilen et sert olduğu için pişirilmesi ve sindirimi zordur. Buzdolabında en az 1 gün bekletilip, uygun pişirme yöntemleriyle tüketilen etler, mide ve bağırsak sorunları oluşturmaz.”
Acar, evlerde fazla miktarda giren etlerimizi büyük parçalar halinde değil, tek kullanımlık şekilde saklanması gerektiğini anlattı.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.