Bayramda sağlığınıza dikkat edin

Bayramda sağlığınıza dikkat edin

Ramazan bayramına sayılı günler kala Konya Özel Selçuklu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuba Nergiz, “Ramazan bayramını midenizin bayramı olarak görmeyin, aşırı yemekten kaçının” uyarısında bulundu.

Dyt. Tuba Nergiz bol şekerli ve tatlı yiyeceklerin, hamur işlerinin sofraları süslediği Ramazan Bayramı’nda bir çok kişinin aşırı yemek sebebiyle problemler yaşadığını belirtti ve özellikle şeker, kalp gibi kronik hastalığı olanların, hamilelerin, çocukların, yaşlıların son derece dikkatli olması gerektiğini ifade etti. “Yeterli ve dengeli beslenme, bayramlarda dahil hayatımızın her döneminde olması gereken bir durumdur, bu sebepledir ki bayramda yiyip içtiklerimizi sağlıklı hayatın bir parçası olarak görmek ve  her besin grubundan yeterli ve dengeli beslenmek gereklidir” diyen Dyt. Tuba Nergiz, bayram süresince güne mutlaka hafif bir kahvaltıyla başlanması ve besin gruplarında aşırıya kaçılmaması önerisinde bulundu.
Tuba Nergiz’in önerileri özetle şöyle:
Ramazan bayramı boyunca  tatlı ve çikolata tüketimine dikkat edilmelidir. Eğer tatlı tüketilmek isteniyorsa  şerbetli, hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlı veya meyve salataları tercih edilmelidir.
Bayram ziyaretlerine giderken aç olmamaya özen gösterilmelidir.
Yemekleri yaparken veya gittiğiniz yerde yağda kızartma veya kavurma yerine ızgara, fırın, haşlama tarzı kullanılarak yapılan yemekleri tercih ediniz.
Bayramlarda ikram edilen ve kafein içerikleri yüksek olan kola, kahve ve çay tüketimine dikkat edilmelidir.
Bayramda fazla miktarda şekerli gıda tüketilmesi, kan şeker düzeyinin bozulmasına, kan basıncının artmasına neden olmakta bu da özellikle kalp ve şeker hastaları için ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
Toplumumuzda var olan “hamilenin - annenin iki kişilik yemesi gerekir”düşüncesi doğru değildir. Hamilelik; annenin normal metabolizmasının üzerine bebeğin büyümesinin de eklendiği, ihtiyaçların farklılaştığı bir dönemdir. Ancak annenin yetersiz beslenmesi kadar gereğinden fazla besin tüketmesi de hem kendi hem bebeğin sağlığını olumsuz etkilemektedir. 
Ziyarete gelen konuklara kesinlikle ısrarcı davranılmamalıdır. Çünkü sevdiğimiz için iyilik diye yaptığımız ısrarlar, farkına varmadan sevdiğimiz kişilerin sağlığına zarar verebilmektedir.
Oruç nedeniyle uzun süren açlık dönemi ve hareketliliğin azalması ile oluşan metabolizma hızındaki yavaşlamayı artırmak için bayram bir fırsat olarak görülmelidir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.