Bayramda beslenmeye dikkat
Konya İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Lütfi Saltuk Demir, Ramazan Bayramı’nın oruç sonrası normal beslenmeye geçiş için çok dikkat edilmesi gereken bir dönem olduğunu söyledi.
Ramazan ayı boyunca oruç tutan insanların günlük öğün sayılarını azaltmaları ve beslenme alışkanlıklarında meydana gelen değişiklikler nedeniyle, metabolizma hızının yavaşladığını ve vücudun bu düzene alıştığını ifade eden Uzm. Dr. Lütfi Saltuk Demir, “Ramazan ayı içerisinde aç kalmaya alışan vücudun bayram sebebiyle yanlış olarak beslenmesi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Özellikle yağlı ve tatlı besinleri yoğun olarak tüketmek kalp, tansiyon ve şeker hastaları gibi kronik hastalarda ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmanın tekrar düzelebilmesi, vücut ağırlığının dengede tutulabilmesi için bayramdan sonra yeterli ve dengeli beslenme, öğün atlamama, bol su içme gibi sağlıklı beslenme ilkelerine uymanın yanı sıra düzenli fiziksel aktivite yapmaya da özen gösterilmelidir” dedi.
Bayramda ve bayram sonrasında dikkat edilebilecek sağlıklı beslenme önerilerinde de bulunan Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Lütfi Saltuk Demir, “Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır. Bayramda birdenbire aşırı yemek, şekerli, ağır hamur işleri ve tatlıları aşırı tüketmek sindirim sistemi başta olmak üzere tüm vücutta çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Ramazan Bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, eğer tatlı tüketmek isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 1,5-2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Ramazan ayı boyunca önerilen sahur yemekleri ramazan sonrası gece yemek seklinde sürdürülmemelidir. Ramazan ayı süresince oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından bayramda ve bayram sonrasında mevsiminde bol sebze ve meyve tüketimi önemlidir. Ramazan ayında olduğu gibi bayram süresince de yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle, dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve ara öğünlerde yeterli miktarlarda alınmalıdır. Sindirim sisteminin düzeni için besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir. 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları, bu tür besinlerin tüketiminden sonra diş temizliğine özen gösterilmesi gerekmektedir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.