Bayram için sağlıklı beslenme önerileri

Bayram için sağlıklı beslenme önerileri
Diyetisyen Gonca Turan Uzuner, Ramazan Bayramı için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Akademi Hastanesi'nde görevli Diyetisyen Gonca Turan Uzuner, Ramazan Bayramı için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.
     Uzuner, Ramazan ayının bitmesiyle birlikte yeme açısından tehlikeli bir döneme, ''Ramazan Bayramı''na girileceğini, bu nedenle bayramda beslenme düzenine çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
     ''Kimimiz kendini hala oruçlu sanarak öğün yapmayı unutacak, kimimiz de orucun bitişini bir yemek şölenine dönüştürerek sınırsızca yemek yemeye başlayacak'' diyen Uzuner, özellikle bayramda ikram edilecek şeker, çikolata, hamur tatlıları, börekler, dolmalar, meyve suyu ve gazlı içecekleri fazla tüketmenin hem çeşitli rahatsızlıklara yol açacağını hem de ani kilo artışlarına neden olabileceğini ifade etti.
     Uzuner, şunları kaydetti:
     ''Bayramın ilk gününe hafif bir kahvaltı ile başlayın. Gün içerisinde öğün aralıkları 3'er saat olacak şekilde minik ara öğünler yapmaya çalışın. Günde 2.5-3 litre su tüketmeye önem verin. Yemekleri yavaş yavaş ve güzelce çiğneyerek yemeye çalışın. Bayram boyunca gazlı içecek ve meyve suyu tüketiminize dikkat edin. Meyve ve komposto tüketmeye özen gösterin. Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastaları bayram boyunca çok fazla çay ve kahve tüketmekten kaçınmalı, kahve tüketimi 2 fincanı aşmamalıdır. Bunların yerine bitki çayı tüketmelidir. Diyabet ve tansiyon gibi kronik hastalıkları olanlar ve fazla kilolu kişiler bayram boyunca çok fazla tatlı ve şeker yememeye özen göstermelidir.''
    
     -Şeker ve çikolatanın fazlası zarar -
    
     Çikolata ve şekerlerin önemli bir vitamin veya mineral değeri taşımadığı gibi enerjisi çok yüksek boş enerji kaynakları olduğunu vurgulayan Uzuner, şöyle devam etti:
     ''Bu nedenle çocukların da fazla şeker ve çikolata tüketmelerine engel olunmalıdır. Bayram şekeri alırken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan izinli olmasına, son tüketim tarihinin geçmemiş olmasına ve ambalajının bozulmamış olmasına dikkat edilmelidir. Son olarak; bayram boyunca, her zaman olması gerektiği gibi besin çeşitliliği ile yeterli karbonhidrat, protein ve yağ alınmasına dikkat edilmeli, pişirirken çok fazla yağ kullanılacak pişirme yöntemlerinden uzak durulmalı, bir öğünde aşırı miktarda yemek tüketilmemeli ve mümkünse hafif yürüyüşlerle fiziksel aktivite artırılmalıdır.'

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.