Bayram hareketliliği

Bayram hareketliliği

Kurban Bayramına kısa bir süre kala çarşı-pazarda da hareketlilik yaşanmaya başladı. Bazı esnaflar halinden memnunken, bazıları da krizin etkilerinden yakınıyor

Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala, çarşı pazarda da gözle görülür bir hareketlilik yaşanmaya başladı. Fuar Kültür Park alanı da hareketliliğin en yoğun olduğu yerlerden biri. Kurdukları stantlarda daha çok giyim eşyası ve ayakkabı satışı yapan esnaflar, kriz ortamında olmalarına rağmen bayramın gelmesiyle işlerinin hız kazandığını ifade etti. Satışlarının şimdilerde normal seviyede olduğunu dile getiren esnaflar, hafta sonu yoğunluğun daha da artacağını umut ediyor.

KRİZİ KENDİMİZ TETİKLİYORUZ
Konuyla ilgili görüş bildiren esnaflardan Bayram Sarıkaya, işlerinin şu an rutin şekliyle ilerlediğini ama özellikle arife günü yoğunluğun artacağını belirtti. Giyim eşyası üzerine satış yaptıklarını ve uygun fiyatlarla vatandaşın karşısına çıktıklarını kaydeden Bayram Sarıkaya, “Fiyatlarımız 2,5 YTL ile 10 YTL arasında değişiyor. Az kazanalım ama malımız elimizde kalmasın. Hareketlilik olsun düşüncesindeyiz. Fiyatların hesaplı olduğunu gören vatandaşlar giyim eşyasına daha çok ilgi gösteriyorlar” dedi. Ülke genelinde yaşanan krizin biraz da vatandaşlar tarafından tetiklendiğini kaydeden Sarıkaya, birçok insanın krizden etkilenmediği halde kriz varmış diye tasarruf etmeye çalıştığını ve bu durumun da krizin günlük hayata yansımasına neden olduğunu dile getirdi.
İşlerinin Ramazan Bayramı’ndaki kadar hareketli olmayacağını söyleyen Bayram Sarıkaya, “Ramazan Bayramı’nda alınan eşyalar, Kurban Bayramı’nda da kullanılıyor. Bunun yanında Kurban Bayramı biraz daha masraflı bir bayram. Kurbanlığını alan vatandaş zaten bütçesini yeterince sarsmış oluyor. Bu nedenle bu bayram işlerimiz biraz daha durgun olur. Bunun nedeni kriz değildir. Her yıl aynı şekilde olmuştur” diye konuştu. Bayram Sarıkaya ayrıca, tüm İslam aleminin Kurban Bayramı’nı tebrik etti.
HENÜZ BEKLEDİĞİMİZ HAREKETLİLİK OLMADI
Fuar içinde kurduğu stantta kışlık giyim eşyası ve kaban satışı yapan Tevfik Karakaya da şu ana kadar bekledikleri hareketliliğin henüz olmadığını ifade etti. Geçen yıl da aynı yerde giyim eşyası sattığını ve geçen yıl satışlarının bundan daha iyi olduğunu kaydeden Tevfik Karakaya da bugünden itibaren işlerinin biraz daha hızlanacağını tahmin ettiğini belirtti. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte daha çok kazak, mont ve kaban gibi kışlık giyim eşyalarına yöneldiğini ancak şu ana kadar beklediği satışı yapamadığını belirten Karakaya, “Bundan 6-7 yıl önceki fiyatlarla mont satıyorum. Ama buna rağmen talep eden çok az. Çünkü vatandaşın alım gücü zayıfladı. Paramızın eski değeri kalmadı. Oysaki bundan birkaç yıl öncesine kadar fiyatların yüksek olmasına rağmen işlerimiz çok daha iyiydi. Vatandaş bir yıl önce aldığı montu, kazağı giymiyordu. Şimdi eskilerin söküğünü dikip giyiyor. Yine de yenisini alamıyor” dedi. Yaşanan durgunluğun kendisi gibi birçok esnafı da derinden etkilediğine dikkat çeken Tevfik Karakaya, krizin elbet bir gün son bulacağını ancak, devlet tarafından küçük esnafın desteklenmesi halinde daha kısa zamanda atlatılabileceğini dile getirdi. Hükümetin küçük esnafa özellikle vergi ve sigorta primleri konusunda yardımcı olmasını isteyen Tevfik Karakaya, “En azından bu dar boğazdan kurtuluncaya kadar devlet, bizden desteğini esirgemesin. Unutmasınlar ki küçük esnaf, büyük güçtür” ifadelerini kullandı.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.