Bayburt’ta Sanayi Esnafı Kepenk Kapattı

Bayburt’ta Sanayi Esnafı Kepenk Kapattı
Bayburt 21 Şubat Küçük Sanayi’de faaliyet gösteren esnaf, Bayburt Tarım Yerleşkesi’nin sanayi yakınına yapılmamasına tepki gösterdi. Dövizlerle protesto gösterisine katılan esnaf, ardından kepenk kapa...

Bayburt 21 Şubat Küçük Sanayi’de faaliyet gösteren esnaf, Bayburt Tarım Yerleşkesi’nin sanayi yakınına yapılmamasına tepki gösterdi. Dövizlerle protesto gösterisine katılan esnaf, ardından kepenk kapattıkları iş yerlerinin temsili anahtarlarını Bayburt Belediyesi’ne bıraktı.

Sanayi önünde gerçekleşen protesto gösterisinde sanayi esnafı tarafından kararı eleştiren dövizler açıldı. Bayburt Esnaf Odaları Birliği Başkanı Selahattin Karaman, Bayburt Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Mehmet Semenli, 21 Şubat Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Cengiz Kahraman birer konuşma yaptığı protesto gösterisinde ilk konuşmayı Mehmet Sekmenli yaptı.

Projenin sanayi sitesi yanında kurulacağının vaad edilmesine rağmen yerel yönetimlerin değişik düşünceleri sonucu yerleşkenin yerinin değiştirildiğini söyleyen Sekmenli, "Bu yerleşkenin hali hazırda bahsi geçen yere yapılacağına pek ihtimal vermiyorum. Gerçekler vardır. Bahsi geçen yerin Bayburt’a bu yerleşke ile getirisi 5 olacaksa, mevcut sanayi bitişiği yanında kurulduğunda bunun faydaları 100 olacaktır. Burada kenarda kalmış yerimize bir canlılık kazandıracak, 180 tane işyeriyle iç içe olacaktır yerleşke. Denilmektedir ki efendim burada olursa atık suyu ne olacak? Ötede ne olacaksa burada da o olacaktır. Herhalde bir arıtma sistemi olacaktır ve kirlilik erozyonu ortadan kalkacaktır. Her zaman sanayi esnafımızın yanında olduğu belirtirim" dedi.

Bayburt Esnaf Odaları Birliği Başkanı Selahattin Karaman ise "Tarım Yerleşkesi ile ilgili toplantılara katıldık. Burada yapılması halinde esnafa yüzde 100 katkı sağlayacağı yönünde görüşümüzü belirttik. Tabi orada bazı arkadaşlar amaçları dışında ifadeler kullandılar. Benim gerçekten zoruma gitti. O sanayi sitesini yıkalım oradan, başka bir yere yapalım" diye. 1991’de bu kooperatifi kurduk. O gün bugün Çoruh’u kirlettiği söyleniyor. Eğer burada bir kirlilik varsa, dünya basını çağırıp bunu tartışmaya açalım. Tarım Yerleşkesi’nde hedefimiz buraydı ama bazı kurum ve kuruluşlar hapishane yanında kurulması için ısrarla sayın Belediye Başkanı’nın öncülüğünde çalışmalar yaptılar. Ve açıklamada buraya da bir kaç şey kurulacağını belirttiler. Bence biz onu da istemiyoruz. Esnafımızın çoğu zirai aletleri zaten burada satıyor. Buraya kurulmadı, bari OSB karşısına kurulsaydı. Şimdi 3 yer, her biri bir dağın başında. Bayburt her geçen gün gün göç veriyor. Her gün hesaplar yapılıyor. Her yıl nüfusumuz azalıyor. Ama bir araya gelerek hiç bir işte birliktelik sağlayamıyoruz."

21 Şubat Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Cengiz Kahraman ise "Bayburt’umuza ve Sanayi Sitemize Bayburt Belediyesinin varlığını hissettirene kadar, sizlerin görevlerinizi öğrenene kadar sizlere telkinlerde bulunmayı kendimize görev addedeceğiz" ifadeleriyle Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş’e sert eleştirilerde bulunduğu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Tarım Yerleşkesi sürecini kısaca anlatmak istiyorum. 2014 yılında internet sitelerinde tesadüf üzeri bir habere vakıf oldum. Bu haberde Ziraat Odası Başkanı ve Belediye Başkanı tarım yerleşkesi için yer aradığını okudum. Habere yorum yapıp bu yatırımın en ideal yer olan sanayi sitesi ile taşçılar arasında kalan Milli Emlak’ın DSİ’ye tahsis ettiği 135 dönümlük arazinin en müsait yer olduğunu yorumunu yaptım. Daha sonra 2015 seçimlerinde sanayi sitemizi ziyarete gelen Sayın Bakanımız Naci Ağbal beyefendiye ve Sayın Belediye Başkanı Mete Memiş beye bu konudaki talebimizi ilettik. Sayın Bakan ve sayın Belediye Başkanı bu isteğimizin çok isabetli olduğunu ve buraya yapılmasının hem esnaf açısından, hem de bu yerleşkeyi kullanacak olan çiftçi ve hayvancılık yapan köylü vatandaşlar için faydalı olacağını söylediler ve bizlerde sanayi esnafı olarak 12 yıldır yaşadığımız bir mağduriyeti bir nebze olsun rahatlatacağı beklentisine girdik ve daha sonra bizler bu beklenti içerisinde iken tesadüfen bu projenin çöplük karşısı hapishane yanı olan şu anki yapılmak istenen yere uygulanacağını zemin etütleri yapılırken öğrendik. Yönetimdeki arkadaşlarla bu konuda görüşmek üzere Belediye Başkanı’nı ziyarete gittik. Belediye Başkanı, devlet su işlerinin bu araziyi Bayburt Belediyesi’ne tahsis ettiğini ve ancak bazı şartlar sunduğunu ve bu şartlardan dolayı da oradan vazgeçildiğini belirtti. Bizlerde Devlet Su İşleri’nin bu konu ile alakalı yazısını inceleyerek bu yazıdaki sunulan şartların normal olarak tüm projelerde uyulması gereken şartlar olduğunu gördük ve Belediye Başkanı’na bu konunun aşılabileceğini ve bu projeyi nereye uygularsanız uygulayın bu şartlara uyulması gerektiğini anlatmamıza rağmen, Belediye Başkanı’nın bu projeyi çöplüğün karşısına yapmakta anlaşılmaz bir ısrar içerisinde olduğunu gözlemledik. Yapılması düşünülen çöplük karşısındaki arazi eğimli oluşundan dolayı fazladan bir maliyet getirecektir. Kendi aracımızla kışın yaptığımız ölçümlerde sanayi sitemizin yanındaki arazi ile çöplük karşısındaki arazi arasında 4 derece ısı farkı olduğunu tespit ettik."

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.