Bavyera Eyaleti Ameliyat Şampiyonu

Bavyera Eyaleti Ameliyat Şampiyonu

Bertelsmann Vakfı ve OECD’nin araştırmalarına göre Almanya’nın bazı bölgelerinde diğerlerine kıyasla 8 kat daha sık ameliyat yapılıyor. Birkaç şehirde çocukların bademcikleri daha sık alınırken, bazı bölgelerde ise apandisit ameliyatı...

Bertelsmann Vakfı ve OECD’nin araştırmalarına göre Almanya’nın bazı bölgelerinde diğerlerine kıyasla 8 kat daha sık ameliyat yapılıyor. Birkaç şehirde çocukların bademcikleri daha sık alınırken, bazı bölgelerde ise apandisit ameliyatı sık yapılıyor. Genel ortalamaya bakılırsa hastalar en çok Bavyera’nın Oberfranken ve Rheinland-Pfalz’ın Pfalz bölgesinde ameliyata alınıyor.

Almanya’nın bazı bölgelerinde daha sık apandisit ameliyatı yapılırken, bazı bölgelerde ise bademciklerin alınması daha yaygın, diğerinde ise daha sık yapay diz eklem takılıyor. Bertellsmann Vakfı ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), 2007 yılından bu yana ülke genelindeki 402 bölge ve belediyelerdeki hastanelerde yapılan ameliyatları inceleyerek bir rapor sundu. Bu rapora göre örneğin Bad Kreuznach, Bremerhaven veya Cloppenburg’da diğer bölgelere kıyasla çocuklara 8 kat daha sık bademcik ameliyatı yapılıyor. Bazı bölgelerde ise apandisit ameliyatı sık yapılıyor.

Genel ortalamaya bakıldığında ise hastalar en çok Bavyera’nın Oberfranken ve Rheinland-Pfalz’ın Pfalz bölgesinde ameliyat masasına yatırılıyor. OECD Direktörü Mark Pearson, bazı bölgelerdeki ameliyat yapma sıklığını tıbbi açıdan açıklamanın mümkün olmadığını belirtti. Pearson, “Sağlık hizmetindeki bölgesel düzeydeki büyük farklılıklar kalite, verimlilik ve adalet konularında sorunların bariz göstergeleridir.” dedi. Bertelsmann Vakfı’nın yönetim kurulundan BrigitteMohn ise, “Anlaşılan burada sağlık zorunlulukların dışında başka faktörler de bir rol oynuyor.” diyerek, ameliyat yapma sayısındaki bölgesel farklılığa dikkat çekti.

Örneğin bademcik alınması konusunda 402 belediye ve bölgenin 137’sinde ülke ortalamasının yüzde 30 daha fazla ameliyat yapıldı. Hastalar en çok ameliyat masasına yatırılan yerler ise şunlar: Bavyera’daki Kitzingen, Neustadt an der Waldnaab ve Weiden, Aşağı Saksonya eyaletinde Leer ve Cloppenburg, Rheinland-Pfalz’ta ise Landau ve Birkenfeld.

OECD ve Bertelsmann Vakfı tabipler odalarına seslenerek, ameliyatların çok sık yapıldığı bölgeleri incelemeye almalarını önerdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.