Başkent'i 25. Ankara Uluslararası Film Festivali Heyecanı Sardı

Başkent'i 25. Ankara Uluslararası Film Festivali Heyecanı Sardı
Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen, Türkiye’nin en köklü film festivallerinden olan 25. Ankara Uluslararası Film Festivali bu yıl 5-15 Haziran tarihleri arasında yapılacak. Halkbank’ın ana sponsorluğunda ve TC...

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen, Türkiye’nin en köklü film festivallerinden olan 25. Ankara Uluslararası Film Festivali bu yıl 5-15 Haziran tarihleri arasında yapılacak.

Halkbank’ın ana sponsorluğunda ve TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile düzenlenen organizasyon, Başbakanlık Tanıtım Fonu, Çankaya Belediyesi, Denk Sinema, Ströer Kentvizyon, Eurimages, basın sponsorları, sosyal medya sponsorları ve hizmet sponsorlarının destekleriyle gerçekleştiriliyor. Goethe Enstitüsü, British Council, Romanya Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Polonya, Finlandiya, Portekiz, Tayvan, ABD, Avusturya ve Avustralya film temini konusunda destek veriyor.

Festivalde, ulusal uzun film, kısa ve belgesel film yarışmaları yapılıyor. Başkanlığını İnci Demirkol'un yaptığı festival, 25. yılında temasını 'Bellek/sizleşme' olarak belirledi. Geçmişi günümüze taşımak ve yeniden anlamlandırmak olarak düşünülen bellek vurgusu, festivalin genel çizgisini de ortaya koyuyor.

BAŞKENT TÜRK SİNEMASI GÖRSELLERİYLE DONATILACAK

Festival süresince Türk Sineması’nın 100. yılı dolayısıyla Ankara sokakları ve meydanları Türk Sineması’nın görselleriyle donatılacak. Yine festivalde, 1. Dünya Savaşı’nın 100. yılı nedeniyle bu savaş üzerine yapılmış ve klasik olmuş 5 filmden oluşan bir seçki, Romanya Sineması özel bölümü, Portekiz, İspanya, Brezilya ve Meksika sinemalarından örneklerin yer aldığı özel bir bölüm de izleyicilerin beğenisine sunulacak.

Video Art gösterimleri konusunda öncü olan, bu yeni dili önemseyen ve programına dahil eden Türkiye’deki tek film festivalinde, Türk Videosu’nun 40. Yılı'nda 'Türkiye’de video sanatının 40 yılından 40 video’ isimli bir seçki yer alacak.

'Ortak Belleğimiz' çerçevesinde William Shakespeare’in 450. yaş günü, Orson Welles gibi sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden birinin 'Othello' filmiyle kutlanacak. Böylelikle Ankara Uluslararası Film Festivali, sinema tarihinde önemli bir yeri olan 'Othello' filminin onarılmış kopyasını ilk gösteren uluslararası festivallerden biri olacak.

25. YIL ŞÜKRAN PLAKETLERİ

25. yıl nedeniyle geçmişte ödül almış, jürilik yapmış, festivale katkı sunmuş kişilere açılış töreninde şükran plaketleri sunulacak. Yine festival çerçevesinde Başkent Ankara sinema ve sanat dünyasının ünlü isimlerini de ağırlayacak.

Festivalin konukları arasında, yarışma bölümlerinde filmleri gösterilen yönetmen ve oyuncuların yanı sıra birçok ünlü sanatçı olacak. Erden Kıral, Derviş Zaim, Mustafa Altıoklar, Yüksel Aksu, Tamer Levent, Tamer Karadağlı, Selen Uçar, yapımcı Nikos Moustakas, piyanist Hakan Ali Toker, Ferit Karahan, Gülistan Acet, Ramin Matin, Dietrich Fritz Sauter, Faysal Soysal, Rıza Akın, Hakkı Kurtuluş, Mert Fırat, Belçim Bilgin, Melik Saraçoğlu, Burak Sergen, Kerem Deren’in yanı sıra Polonya, Fransa, Romanya, Amerika, Ukrayna, Avustralya’dan da konuklar festivali izleyecek.

ONUR ÖDÜLLERİ

Festival bünyesinde her yıl düzenlenen bir etkinlik de 'Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Özel Ödülleri'. Vakıf bu yıl, her biri kendi alanında Türk kültür ve sanat hayatına yaptıkları katkılar nedeniyle üç isim belirledi. Bu çerçevede "Aziz Nesin Emek Ödülü'; 1963 yılında 'Susuz Yaz' filmiyle başlayan sinema oyunculuğu kariyeri boyunca canlandırdığı her karakterle gösterdiği üstün başarısı, kazandığı ödülleri, Türk sinemasına yapmış olduğu yadsınamaz katkısı” nedeniyle 'Devlet Sanatçısı' Hülya Koçyiğit’e verildi.

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı, 'Kitle İletişimi Ödülü'nün ise Sevda – Cenap And Müzik Vakfı’na verilmesini kararlaştırdı. Vakıf, ödülün gerekçesinde; “Ülkemizde polifonik müziğin geniş halk kitleleri tarafından sevilip benimsenmesi amacıyla düzenlediği konserler, festivaller, verdiği ödüller ve burslar, yayınladığı kitaplar ve müzik albümleriyle sadece müzikte değil tüm sanat disiplinlerinde sanatseverlere sunduğu etkinlikler” nedeniyle bu ödülün Sevda – Cenap And Müzik Vakfı nezninde Mehmet Başman’a verildiğini açıkladı.

'Sanat Çınarı Ödülü' ise ünlü balerin, Devlet Sanatçısı Meriç Sümen’in oldu. Meriç Sümen bu ödülü; “Türk bale sanatının gelişmesi ve geniş halk kitleleri tarafından benimsenmesi için rol aldığı yapımlarda gösterdiği olağanüstü sahne başarısı, uluslararası arenada ülkemizi büyük başarıyla temsil ederek bizi gururlandırması, yönetici ve eğitmen olarak da genç nesillerin yetişmesine sağladığı katkı” nedeniyle aldı. Ödüller festivalin açılış gecesi olan 5 Haziran’da sahiplerine sunulacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.