Başkent, Kitap Fuarına İlgisiz Kaldı
Bu yıl 8.'si düzenlenen Ankara Kitap Fuarı Başkentlilerden beklenen ilgiyi görmüyor. İlk beş günde sadece 30 bin kişinin ziyaret ettiği fuara katılan yayıncılar umduklarını bulamamaktan şikâyetçi. Ankara, Türkiye'nin en büyük ikinci şehri ve Başkent olmasına rağmen Kocaeli, Bursa, Çanakkale'de açılan kitap fuarlarının yanından bile geçemiyor. Yayıncılara göre Ankara'da bir ‘fuar kültürü' oluşmuş değil bu yüzden ilgi gösterilmiyor. Fuara ilgisizliğin bir diğer sebebi olarak da belediye, valilik, üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinin olmaması gösteriliyor.
Ankara'da 7 yıl Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) açıldıktan sonra bu yıl Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'da açılan Ankara Kitap Fuarı ilk hafta beklenen ilgiyi görmedi. En yoğun olması beklenen pazar günü 12 bin kişi fuar alanına giriş yaptı ancak hafta içi bu rakam 3-4 bine kadar düştü. Fuarı düzenleyen Eylül Fuarcılık tarafından şehrin belirli noktalarından ücretsiz araç kaldırılmasına rağmen ziyaretçi sayısı beklentileri karşılamadı.
Fuara katılan yayınevi ve kitapevleri yöneticileri, fuara ilgisizliğin nedenini şöyle şu sebeplere bağlıyor: Önceki yıllarda AKM'de yapılan fuarın ATO'ya taşınmış olması, Başkentli okurun fuarın önemini yeterince kavrayamaması, önceki yıllarda Mart ayında yapılan fuarın bu yıl yılbaşının hemen ertesinde yapılması ve dolayısıyla insanların henüz ‘tatil' psikolojisinden kurtulamamış olması, Belediye-Valilik-Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinin bir türlü gerçekleştirilememesi. Türkiye'nin en yaygın kitap satış zinciri olan NT Mağazaları ile Can Yayınları, İletişim Yayınları gibi önemli yayınevleri Ankara'ya gelmeyi tercih etmedi.
Turan Avyüzen (Yapı Kredi Yayınları): Ankara'da fuardan çok bir kitabevi kültürünün yerleşmiş olması fuara olan ilgiyi azaltan sebeplerden biri. Diğer şehirlere baktığımız zaman çok farklı. Bursa'da Kocaeli'de, Çanakkale'de kökleşmiş bir fuar zihniyeti var ve inanılmaz bir ilgi oluyor. Bir de okullardan çok az öğrenci geliyor. Bir okuldan bir sınıf ya geliyor ya gelmiyor. Üstelik öğrencileri kitap konusunda haberdar etmeden toplayıp getiriyorlar. Çocuklar bir iki gezip geri gidiyorlar. Zamanla oturur elbette ama şimdi bakınca işler hiç iyi değil.
Selma Sancı (Sel Yayıncılık): Bizim kitap yayıncısı olarak fuarlardan başka doğrudan okuyucuyla temas edebileceğimiz bir olanağımız yok. Fuarları bu yüzden önemsiyoruz. Aylar öncesinden hazırlanıp bin bir emek vererek yollara düşüyoruz. Ankara'ya da böyle geldik ama ne yazık ki beklediğimiz gibi gitmiyor. Bunda tarih tercihi de etkili oldu bence. Yedi yıl martta yapıp birden ocakın başına alınınca kitap okuyucusu da şaşırdı. Üniversite öğrencileri kitap fuarlarının en önemli alıcısıdır ama burada neredeyse hiç üniversiteli görmedik. Ancak çok meraklı, kitabın peşinde koşan öğrenciler geldi. Bir üniversite şehri Ankara, her taraftan insanların burayı akmasını bekliyorsunuz ama öyle olmuyor. İşler çok vasat. Pazar günü bile sönük geçti diyebiliriz.
Hakan Şehirli (Cumhuriyet Kitap Ankara Sorumlusu): Bugüne kadar Ankara'da düzenlenen tüm kitap fuarlara katıldık, çoğuna sponsor da olduk. Ancak beklediğimiz gibi değil işler. Destek sağlanmadığı için oluyor bence bu. Özellikle belediyenin ve Valiliğin konuda daha öncü rol üstlenmesi lazım. Şehrin tamamının fuardan haberdar edilmesi, onların ulaşımının sağlanması, üniversitelerin, okulların bir program çerçevesinde sürece dahil edilmesi lazım. AKM'deyken orası ulaşım açısından daha kolay olduğu için daha fazla tercih ediliyordu.
Cem Vargün (Pinus Kitap Yöneticisi): Maalesef Ankaralılar kitaba, kitapçılara ve en önemlisi fuara ilgi göstermiyor. ‘Ankaralılar kitap okumuyor' demek biraz ağır olsa da gördüğüm kadarıyla bir yanıyla gerçek bu. Türkiye'nin en büyük ikinci şehri ve başkentinin rakipleri Çanakkale, Kocaeli, İstanbul, Bursa gibi iller değil Kütahya, Niğde, Isparta gibi iller maalesef. Bir fuar kültürü yok. Valilik, belediye fuara sahip çıkmıyor. İşler kaç gündür berbat durumda. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.