Başbakan’ın Talimatıyla Siirt’e Arkeoloji Müzesi Kurulacak

Başbakan’ın Talimatıyla Siirt’e Arkeoloji Müzesi Kurulacak

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurahman Arıcı, Başbakan’ın talimatıyla Siirt’e bölgeye hitap edecek bir müze kazandırılacağını açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurahman Arıcı, Başbakan’ın talimatıyla Siirt’e bölgeye hitap edecek bir müze kazandırılacağını açıkladı.

Ilısu Barajı 2. Arkeoloji Sempozyumu'na katılmak üzere Siirt'e gelen ve Kezer’de bulunan kazı evindeki tarihi eserleri ziyaret eden Bakan Yardımcısı Arıcı, konu ile ilgili gazetecilere açıklama yaptı. Arıcı, “Ilısu Barajı gölünün altında kalacak arkeolojik kültür hazinemiz ile ilgili bir sempozyuma katılmak üzere Siirt’e geldim. Sayın Valim de sempozyumda müze yapılacak diye söz etti. Kültür Bakanımız dün valimizi arayarak 2014 yılında bir müze yapılması sözü verdi. Tabi en başında Başbakanımız Sayın Erdoğan’ın talimatıyla her şey gelişti. Burada mülkiyet sorunu da yok. Siirt’teki arkeolojik kazı başkanı Haluk Sağlam hocamız çıkarılan eserleri burada bizlere gösterdi. Önemli olan yer altında çıkan eserlerin aynı yerde sergilenmesidir. Türkiye’den çıkan ve farklı ülkelere götürülen tarihi varlıkların Türkiye'ye yeniden kazandırılması için de Bakanlığımızın bu konuda bir çalışması var. Siirt’ten çıkan eserlerimiz de Türkiye’ye dağılmış vaziyette, bu müzenin kurulmasıyla bu tarihi envanterler yeniden Siirt’e geri getirilecek. Amacımız yer altında çıkan eserleri bu müzede sergilemektir.” dedi.

Siirt tarihinin 12 bin 500 yıla dayandığını belirten Siirt Valisi Ahmet Aydın, kurulacak müze ile ilgili şunları söyledi: “Yapılan arkeolojik kazılarda Siirt’in tarihinin en eski yerleşim birimi olduğu ortaya çıkıyor. Siirt tarihsel bir dönüşümü yakalıyor. En eski yerleşim alanı olan Siirt’teki kazılarda elde edilen eserler maalesef ilimizde müze olmadığı için başka illerin müzelerinde sergileniyor. Sancaklar Vakfı Başkanı Ethem Sancak’ın sponsorlarıyla ilimizde bir müzenin kurulacak olması insanlık tarihi açısından çok önemlidir.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.