Başbakan Erdoğan: Biz Çözümden Yanayız, Bizim Derdimiz Üzüm Yemek

Başbakan Erdoğan: Biz Çözümden Yanayız, Bizim Derdimiz Üzüm Yemek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, reformlar konusundaki muhataplarının millet olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, reformlar konusundaki muhataplarının millet olduğunu söyledi. Erdoğan, milletin istediği, beklediği, desteklediği her reformu gerekli hazırlık sürecinin ardından eninde sonunda hayata geçireceklerini kaydetti.

TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde sivil toplum kuruluşu temsilcilerine verilen yemekte konuşan Erdoğan, “Diyorlar ki; efendim ruhban okulunu niye açmadınız? Her şey bitti, ruhban okulu kaldı. Bende diyorum ki; bizim için ruhban okulunu açmak mesele değil. Biz açıyoruz. Ancak hep bizden ‘ver, ver, ver’ diyorsunuz. Bende diyorum ki; Atina’da bizim iki tarihi camimiz var. Bize kaç kere söz verdiniz. Hadi gelin biz o tarihi camilerimizi yapalım. Batı Trakya’da benim 150 bin soydaşım var. Onların baş müftüsünü Yunan hükümeti niye atıyor? Oradaki hocalarımız seçsinler kendi müftülerini. Biz sayın Bartholomeos’u atıyor muyuz ? Hayır. Bartholomeos’u kedileri seçiyor. Sen Sinod Meclisi’nde bir tane üyeleri yokken, ben sayın Bartholomeos’a, Yunanistan Başbakanı mevkidaşıma; hepsine söyledim: Siz bize papazlarınızdan kaç kişi gönderecekseniz, gönderin. Biz onları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapalım. Çünkü Lozan Antlaşması’na göre Sen Sinod Meclisi’nin üyeleri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması lazım. Şimdi ellerinde bu tür papaz kalmadığı için böyle bir sıkıntıları var. Tamam, biz onu çözeriz, dedik. Biz onları vatandaş yapalım. Şu ana kadar en son 17 tane gönderdiler. Biz 17’sini Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaptık. Biz çözümden yanayız, bizim derdimiz üzüm yemek; ama bunlardan böyle bir dert yok.” dedi.

"2,5 MİLYARLIK GAYRİMENKULÜ İADE ETTİK"

Başbakan Erdoğan, hükümetin Sümela Manastırı’nı açtığını ve orada ayin yapıldığını hatırlattı. Erdoğan, şöyle devam etti: “Tarsus’a açtık. Aynı şekilde orada ayin yapıyorlar. Van’da Akdamar Kilisesi’ni biz yaptık. Peki siz ne yaptınız, arkadaş? Hep bizden…Ve şu ana kadar 2,5 milyarlık gayrimenkullerini Rum, Musevi, Ermeni vatandaşlarımızın kendilerine iade ettik. Bize bu tür şeyleri hiç yapıyorlar mı, hiç duydunuz mu? Artık kusura bakmasınlar. Bir ertelenmiş hak gasbıdır diye düşünerek bunları yaptık. Ama artık biraz da kendileri şöyle bir otursunlar muhasebelerini yapsınlar. Ona göre de biz bundan sonraki adımları da atarız. İşte Mardin’de Mor Gabriel (Manastırı). Ciddi bir sorunları vardı Süryani vatandaşlarımızın. Hazineye ait olan yeri biz hemen süratle kendilerine verdik. Şu anda onların yıllarca, on yıllarca çözülmeyen o sorunu biz çözdük. Bu bizim ne denli ılımlı bir yaklaşım içeresinde olduğumuzu gösteriyor."

"İşte filanca vatandaşlarımızla ilgili bir şey yapmadınız" diyen kesimlere tepki gösteren Erdoğan, "Niye yapmıyoruz. Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bak Nevşehir Üniversitesi’nin adını Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak değiştiriyoruz. Bu atılan en önemli adımlardan bir tanesidir. Kaldı ki bu ülkede benim ne Kürt, ne Alevi vatandaşım her hangi bir ayrıcalığa tabi değildir. Hepsi bu ülkede parlamentoya girmekse, parlamentoya da giriyor. Devletin en yüksek kademelerinde görev almaksa o görevleri de alıyorlar. Burada bir sıkıntı var mı? Burada benim Kürt ve Alevi vatandaşlarıma karşı bir ayrıcalık var mı? Yok. Biz bunları hep deneyerek, tecrübe ederek geldik. Hep bunları yaşadık. Onun için lütfen, böyle mahalle baskılarıyla ‘elimizden şu gitti, bu gitti, filan gibi’ ülkemizin huzurunu kimse kaçırmasın. Neyin ne olduğunun farkındayız. Elimizden geleni bütün samimiyetimizle hep ortaya koyduk.” şeklinde konuştu.

"DEMOKRATİKLEŞME PAKETİNE SAHİP ÇIKIN"

Bugüne kadar milletin aklına ve vicdanına uymayan hiçbir adımı sırf "şu istiyor, bu istiyor" diye asla atmadıklarının altını çizen Erdoğan, “Paketi açarken de ifade ettiğim gibi; bu paket asla ne bir ilktir, nede bir sondur. Bundan sonra da bütün gelişmelere göre bir çok adımlar, ihtiyaçlar, talepler, beklentiler doğrultusunda ortaya çıkacak yeni hususlarla ilgili reform düzenlemelerimiz devam edecektir. Sizlerden açıkladığımız demokratikleşme paketine sahip çıkmanızı, milletimize anlatmanızı; yanlış anlamaların önüne geçmenizi bekliyorum.” diye konuştu.


CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.