''Başbakan Erdoğan-barzani Görüşmesi Tarihi Bir Görüşme Olacak''

''Başbakan Erdoğan-barzani Görüşmesi Tarihi Bir Görüşme Olacak''

Kürt siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü, Başbakan'ın Barzani ile görüşmesinin tarihi bir görüşme olacağını söyledi.

Kürt siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü, Başbakan'ın Barzani ile görüşmesinin tarihi bir görüşme olacağını söyledi. Genel olarak PKK sorunu, PKK ile ilişkiler, hükümetin Öcalanla başlattığı PKK’yı silahsızlandırma sürecinin konuşulacağını kaydetti.

    Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan İbrahim Güçlü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önümüzdeki Cumartesi günü Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile yapacağı görüşmeyi değerlendirdi. Görüşmenin Kürtleri de fazlasıyla heyecanlandırdığını belirten Güçlü, ziyaretin Ortadoğu'da çok önemli gelişmelerin olduğu bir dönemde yapıldığına dikkat çekti.

    Ortadoğu’da diplomatik kartların yeniden karıldığını ve Amerika İran görüşmesinin gerçekleşmiş durumda olduğunu dile getiren Güçlü, ilişkilerin daha fazla gelişmesi için her 2 tarafta da bir çaba ve irade görüldüğünü ifade etti. Suriye sorununun, son ABD hamlesiyle yeni bir boyut kazandığını vurgulayan Güçlü, Ortadoğu’da güçler dengesinin yeniden dizayn olduğunu kaydetti.

    ''PYD ile ilişkileri olan Türkiye ve Kürdistan Federe Bölgesi'nin, PYD’nin Baas Rejimi'nin yedeği olduğu konusunda kesin bir kanaate ulaştığı, PYD’yi rejimden uzaklaştırmanın imkansız olduğu açığa çıkmış durumda.'' diyen Güçlü, şöyle devam etti: ''Türkiye’nin, Öcalan kanalıyla PKK sorununu çözemeyeceğini anladığı; Kürdistan Federe Bölgesi Başkanı’nın da PKK ve PYD’yi Iran ve Suriye yönetimlerinin denetiminden çıkaramayacağını anlaşılmış durumda. Newroz sonrasında hükümetin PKK ile silahsızlanma konusunda başlattığı süreçle birlikte hükümetin gündeme hakim olması ve PKK’nın şaşkın olması söz konusu. Bu bağlamlarda ve gelişmeler ışığında Kürdistan Federe Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyareti analiz ettiğim zaman, bu ziyaretinin diğer ziyaretlerinden daha farklı tarihi ve siyasal bir anlam taşıdığını düşünüyorum. Bu ziyaret, Ortaoğu’da, Türkiye’de ve Kürdistan’da hayati gelişmelerin olduğu bir dönemde yapılmış olmaktadır. Bundan dolayı da oldukça özel ve hassas bir dönemde gerçekleşmektedir. Bu bağlamda da tarihi bir ziyaret olmaktadır.''

    Barzani için Diyarbakır'ın duygusal anlamda da büyük bir değer taşıdığını belirten Güçlü, babasının 3 yaşındayken annesiyle birlikte hapis yattığı şehir olduğunu ve bu şehre gelmenin ayrıca onun için ne kadar anlamlı olduğunun açık olduğunu kaydetti.

    Bu ziyaretin ilişkilerinin ileri stratejik bir düzeye geldiğini, belki de geri dönülmeyecek bir noktada olduğunu da ifade ettiğini anlatan Güçlü, ''Bundan öteye de Mesut Barzani’nin, hukuki olmazsa da duygusal ve değerler açısından Türkiye’deki Kürtlerin de lideri olarak kabul görmesi anlamına da gelmektedir. Görüşmede ele alınacak konuları şöyle sıralayabiliriz. Türkiye ve Kürdistan Federe Bölgesi’nin uzun vadeli ilişkileri, stratejik anlamda nasıl partner olacakları, bölge çapında birlikte yapacakları ele alınacak. Bu bağlamda da Diyarbakır’ın seçilmiş olduğunu, bu seçimin isabetli, tarihsel ve misyoner bir mekan olduğunu düşünüyorum. Irak Federal Hükümetiyle Kürdistan Federe Bölgesi ilişkileri sorunlu. Aynı zaman da Türkiye ile Irak Federal yönetimiyle ilişkiler sorunlu. Bu sorunlu durumların nasıl son bulacağını ve bu konularda birbirlerine nasıl yardımcı olacakları konuşulabilir. Kürdistan Federe Bölgesi'nin bağımsızlığa yönelmesi ihtimalinde ve bu durumda gelecekte ilişkilerin ne olacağı konusunda dokunmalar olabilir. Kerkük sorunu, Kürtler için hayati bir sorun. Türkiye’nin de ilgilendiği bir konu. Ama bu görüşmede bu konunun konuşulacağını uzak bir ihtimal olarak ele alıyorum. Genel olarak PKK sorunu, PKK ile ilişkiler, Hükümetin Öcalan ile başlattığı PKK’yı silahsızlandırma süreci konuşulabilir. Bu konuda ayrı ayrı ve birlikte nelerin yapılabileceği ele alınacak. Suriye ve PYD sorunu konuşulacak. Kürdistan Federe Bölgesi ve Türkiye arasında, siyasi ilişkiler kadar ticari ilişkiler ve petrol konusu oldukça önemli. Bu nedenle petrol konusu ve ticari ilişkiler konuşulacak.'' diye konuştu.

    Güçlü, Erdoğan ve Barzani'nin, konuşulan temel konular çerçevesinde sadece birbirlerine olumlu ve diplomatik mesajlar vermeyeceğini, bölgenin inşası, Türkiye ile ilişkileri, Kürt sorununun bölge interlandı kapsamındaki sorunları yani Kürtlerin geleceği konusunda da birbirlerine önemli mesajlar vereceklerini de düşündüğünü ifade etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.