Başbakan: Anayasa Mahkemesi’nin Twitter Kararına Saygı Duymuyorum

Başbakan: Anayasa Mahkemesi’nin Twitter Kararına Saygı Duymuyorum

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği Twitter kararına uymak durumunda olduklarını, fakat saygı duymak zorunda olmadıklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği Twitter kararına uymak durumunda olduklarını, fakat saygı duymak zorunda olmadıklarını söyledi. Birincil mahkemelere müracaat edilmediğini, hukuk yollarının tüketilmeden Anayasa Mahkemesi’ne götürüldüğünü ifade eden Erdoğan, “Bu karara saygı da duymuyorum.” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, günü birlik çalışma ziyareti yapmak üzere Bakü’ye gitti. Seyahati öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde açıklama yapan Erdoğan, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olup olmayacağı ve partide 3 dönem kuralıyla ilgili bir çalışma yapılıp yapılmadığı yönünde bir soru üzerine Erdoğan, Cumhurbaşkanı’nı Abdullah Gül’ün “Konuyu aramızda müzakere ederek karar alırız.” kanaatine kendisinin de katıldığını aktardı. 3 dönem kuralıyla ilgili de Erdoğan, “Tabandan partimiz içinden birçok bu konuda kanaat belirtenler var. Ben bu konuyla ilgili kanaatimi belirttim. Bu konu, biz partinin kuruluşunda tüzüğümüzde bunu uzun istişareler neticesinde koyduk. Bunun Türkiye’de inanıyorum ki bir karşılığı da var. Bu konuyla ilgili karar merci neresidir bazı arkadaşlar Merkez karar diyor ama merkez karar değildir. Genel kuruldur. Bu olağan üstü genel kurul, normal genel kurul olur ama genel kuruldur. Benim kanaatim 3 dönemden yanadır. 3 dönemle siyasi hayat bitmiyor. Bir dönem ara ondan sonra tekrar devam etme şansı herkes için söz konusudur.” diye konuştu.

Ergenekon’da gerekçeli kararını inceleyip incelemediğine ilişkin soru üzerine Erdoğan, “6 bin sayfa bunu nerede inceleyim ben. Adeta bir ansiklopedi, her halde böyle bir ansiklopedi de çıkıyor. İlgili arkadaşlarım bunun üzerinde çalışma yapıyorlar. Bu çalışmadan sonra merhum Ecevit ve bizim dönemimizde neler var neler yok bunları görme ve değerlendirme fırsatı bulacağız. Şuanda tabi, böyle bir şeyi henüz fırsatı bulabilmiş değilim.” ifadesini kullandı.

Anayasa Mahkemesi’nin Twitter yasağını kaldırılmasına ilişkin karının sorulması üzerine ise Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği Twitter kararına uymak durumunda olduklarını onun için de uyduklarını, fakat saygı duymak zorunda olmadıklarını söyledi. Bu karara saygı duymadığını kaydeden Erdoğan, “Şuanda alınmış olan bu karar, birincil mahkemelere müracaat edilmeden, hukuk yolları tüketilmeden Anayasa Mahkemesi’ne götürülmüştür. Bir defa usul yönüyle Anayasa Mahkemesi bunu reddetmeliydi. İkincisi özgürlükler yaklaşımını doğru bulmuyorum. Zira bu ticari şirkettir. Bu ticari şirketin ortada bir ürünü vardır. Bu ticari şirkette sadece Twitter, Youtube, Facebook da bir ticari şirkettir. Bunun ürününü alıp almamak herkesin serbest tasarrufundadır. Bunun özgürlükle falan alakası yok. Böyle bir konuda özgürlük noktasında temel haklar noktasında şuanda Anayasa Mahkemesi’nde bunca bekleyen dosya varken iki gün içerisinde Anayasa Mahkemesi’nin birincil mahkemelere başvurulmadan direk kendilerine başvurulmak suretiyle böyle bir kararı almasını doğru bulmuyorum.” şeklinde konuştu.

BURADA HUKUKİ UYGULAMA YOK

Twitter kararını milli de bulmadığını kaydeden Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Milli bulmamanın yanında Amerikalı bir şirketin ürününün savunması yapılırken öbür tarafta bizim kendi milli ahlaki her türlü değerlerimiz bir tarafa konuluyor. Bu ülkenin başbakanına hakaretten tutunuz da bakanlarına hakaretlere varıncaya kadar her şey ortada buna yönelik atılan bir adım var. Burada hemen 2 gün içinde bir karar var. Bu konuyla ilgili özellikle alt mahkemelerin başka dosyalarla ilgili bu konuda vermiş olduğu kararlar var. Bu kararların hiç birini göz önüne almıyorsunuz, bunların hepsini yok farz ediyorsunuz böyle bir karar alıyorsunuz. İster istemez farklı düşünmek durumunda kalıyoruz. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karara uymak zorunluluğu olması hasebiyle bu karara uyarız onun için de arkadaşlarımıza gerekli talimatı verdik uyduk. Ama saygı duymuyorum. Bu bir yasaya uymaktır. Hukuk değildir onu söyleyeyim. Hukuk başka bir şey. Burada bir hukuki uygulama yok. Bir yasal uygulamayı usule de ters olarak ortaya koymuşlardır. Ben bunu milletimin taktirine bırakıyorum. Bu karar alınırken, ne Amerika, ne Fransa, ne İngiltere ne İspanya tüm buralarda verilmiş kararlar dahi göz önüne alınmamıştır. Nasıl kararlar alınır bunlara bakılmamıştır. Alelacele ne adına nasıl yapıldı, bunu anlamak da mümkün değil. Böyle bir karar alınmıştır.”

AA sandıklarda sonuçlar verdi, bazı siyasi partililerin açıklamaları oldu, siz AA’nın seçim sonuçlarını vermesini nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna Başbakan Erdoğan, "Anadolu Ajansı'nın 94 yıllık mazisi var. Bu vesileyle tekrar tebrik ediyorum. AA'nın yayın politikasını hazmedemeyenler veya bu seçimlerdeki üstlendiği görevi hazmedemeyenler kendi rekabet alanlarından rahatsız olanlardır. Bu birinci derecede yine paralel yapının rahatsızlığıdır. Çünkü rekabet alanında bu noktada daha önce bir iki ajans veya 3 ajans çok aktifti. AA da buraya girince bunların rekabet alanı daraldı. Bildiğim kadarıyla yüzde 60 civarında kendilerinden alım yapıldı. Fakat AA ile ilgili spekülatif haberleri bununla ilgili söylüyorum. Mesela Bayburt'ta AA mensubunun darp edilmesi ve kendisinin üzerine gidilmesi, AA'yı hedef gösteren bu açıklamalar, kampanyalar orada ajansın elemanının darp edilmesinin yanı sıra daha ileri derecede Allah göstermesin varabilirdi. Medya, yazılı görsel, AA'nın mensubunu orada savunmuyor ona yönelik bir yayın yapmıyor. Ama bir başka medya mensubu olsaydı her halde o zaman hepsi savunurdu. Kimileri kameraları bırakır, kimileri foto makinelerini yerlere koyarlardı. Ben bunları burada duymadım, duyanlar varsa söylerse sevinirim. dedi.

AA GENEL MÜDÜRÜNÜN PARTİLERİNİ ZİYARET ETMESİYLE İLGİLİ

Anadolu Ajansı'nın Genel Müdürü Partimizin genel merkezine gelmesi ile ilgili Erdoğan, "Bütün ajansların genel müdürleri yöneticileri hepsi bizim genel merkezimize gelir. Bu bizim aynı zamanda devletimizin ajansıdır. Diğer ajanların genel müdürleri, yöneticileri genel merkezimize gelince rahatsızlık yaratmıyor da neden AA'nın genel müdürü geldiği zaman niye rahatsız ediyor. Daha önce benim veya başbakan yardımcımın danışmanı olduğu için mi rahatsız oluyorsunuz. Böyle bir saçmalık olmaz. Biz her ajansın, her medyanın mensuplarıyla bu güne kadar görüştük. Tabi süreç içerisinde bazı ikili görüşmelerimize gölge düşürenler olmuştur. Bu gölge düşürenlerle bu noktada mesafeliyim. Onu da açıkça söyleyeyim. Mesafeli oluşumun sebebi de bellidir. Bunlar ahlaki olmayan yollara başvurdukları içindir. Bir ahlak çerçevesi içerisinde yürütmüş olsalardı, benim yaklaşım tarzım her zaman yine kucaklayıcı olmaktır. Yine kucaklayıcı olacaktır." ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından Bakü'ye hareket etti.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.