Başarı yerine şiddet arttı
Öğrenci ve veli şiddetine maruz kalan öğretmenlerin oranı, son bir yılda yüzde 41.4’ten, yüzde 45.4’e yükseldi. Son 15 yılda 5 kez bakan, 6 kez de sistemin değiştiği eğitim alanında her gün bir skandal yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde İzmir ve Iğdır'da yaşanan olaylar, bu acı gerçeği bir kez daha gün yüzüne çıkardı. İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Kaymakçı Çok Programlı Anadolu Lisesi Okul Müdürü Ayhan Kökmen, 2 öğrencisi tarafından odasında silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti. Aynı gün Iğdır'da da bir müdür yardımcısı silahlı saldırıya uğradı. Eğitimciler ise öğretmenlik mesleğinin itibar kaybetmemesini istiyor.
ÖĞRETMENLER SALDIRIYA AÇIK HALE GELDİ
Değerler eğitimine gereken ağırlığı ve önemi vermede zayıf kalan müfredat programından öğretmeni itibarsızlaştıran birçok uygulamaya kadar çeşitli sebeplerin şiddete zemin hazırladığının gün gibi ortada olduğunu dile getiren Eğitim Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, “İlk bakışta görülen açık realite, bu noktaya gelmemize, öğretmeni haksızlığa ve saldırıya açık hale getiren politikaların ve disiplini rafa kaldıran uygulamaların sebep olduğudur” dedi. “Öğretmenlerin emeğini yok sayan, itibarını örseleyen, eğitimdeki etki alanını daraltan, eğitimin aktörünü neredeyse bir figürana dönüştüren, bu mesleği her türlü haksızlığa ve saldırıya açık hâle getiren yaklaşımlar, politikalar, bugün geldiğimiz noktanın sebebidir” diyen Karlıer, şunları kaydetti: “Öğretmeni önemsizleştiren uygulamalar mesleğin onur ve itibarını zedelemiştir, zedelemektedir. Yaşanan mesleki erozyon öğretmeni savunmasız bırakmış, saldırılara açık hale getirmiştir.”
EĞİTİMDE ŞİDDET MODA HALİNE GELDİ
Türk Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Tanfer Ata, eğitimde şiddete karşı olduklarını dile getirdi. Yöneticilerin alandaki ve tabandaki sesi duymadıklarını söyleyen Başkan Ata, “Bu sessizlik ve şiddetin yaptırımı kuvvetli olmadığı için art niyetli veliler ve öğrenciler şiddete iştahlanıyor” diye konuştu. Türkiye'de eğitim alanındaki şiddetin moda haline geldiğini savunan Ata, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Öğretmenlere sahip çıkmak, aslında geleceğe sahip çıkmaktır. Mesleği itibarsızlaştırmaya kimsenin hakkı yok. Öğretmenlik, bu kutsal meslek neredeyse yapılamaz hale getirildi. Başarıyı artırmamız gerekirken, uğraştığımız ve konuştuğumuz konulara bakınız. Öğretmenler, kendi kaderleri ile baş başa bırakılmamalıdır. Cezalar artırılmalı, şiddetin önüne geçilmelidir.”
ÖĞRENCİLER VELİLERİNDEN GÜÇ ALIYOR
Eğitim İş Konya Şube Başkanı Özgür Genç de öğretmenlerin toplum içindeki itibarını gün geçtikçe kaybettiğini dile getirdi. Alo 147 ve BİMER'in itibarı zedeleyici uygulamalar olduğunu savunan Genç, öğrencilerin öğretmenlere uyguladığı şiddetin yaptırımının fazla olmamasının, bu olayları artırdığını kaydetti. Öğretmenlerin devlet adına çalıştığını hatırlatan Başkan Genç, şiddet olayları karşısında sadece öğretmenlerin değil; öğrencilerin de tehlike altında olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz günlerde bir öğrencinin öğretmenine şiddet uyguladığını ve bu olayın Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'e ders olması gerektiğini aktaran Genç, “Sistemde sıkıntı var. Öğrenciler büyüklerine ve değerlerine uzak yetiştiriliyor. Sadece kendini düşünen bir nesil ortaya çıkıyor. Bir dezenformasyon yaşanıyor. Önceden öğretmene saygı vardı. Veliler, öğretmenlere 'Çocuğumun eti senin kemiği benim' derdi. Şimdi en küçük bir olayda veliler, öğretmenlere saldırıyor. Öğretmene 'Seni buradan sürdürürüm' korkusu yaşatıyor. Anne babasının bu söylemlerinden cesaret alan çocuk, öğretmenine asi oluyor. Dünyada en saygın ve fedakâr topluluk, öğretmenlerdir. Vatandaşların da bu şiddet olayları karşısında öğretmenlere destek çıkmalarını beklerdik. Veliler şunu unutmasın, bugün tüfekle okula giren ve öğretmenini vuran öğrenci, yarın arkadaşına da şiddet uygulayabilir. Duyarsız kalmamak lazım” açıklamalarında bulundu.
EMRE ÖZGÜL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.