Başarı için kahvaltı
Konya Özel Selçuklu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuba Nergiz kahvaltının okul çağındaki çocuklar da başarıyı arttırması açısından önemli olduğunu söyledi
Dyt. Nergiz, kahvaltı öğününü atlayan çocuklarda konsantrasyonun düştüğünü ifade etti ve yapılan araştırmaların kahvaltı yapan çocukların başarısını ortaya koyduğunu aktardı. Dyt. Tuba Nergiz şunları ifade etti : “Çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmeyi yakalaması yeterli ve dengeli beslenme ile mümkündür. Düzenli beslenmenin en önemli öğünü ise kahvaltıdır. Ancak işe yetişme telaşı, sabahları iştahsız olma gibi nedenlerden dolayı kahvaltı öğünü atlanmaktadır. Kahvaltı öğününü atlamak ise çocukların gelişimini ve okul başarısını olumsuz yönde etkilemektedir. Araştırmalar kahvaltı yapan çocukların konsantrasyonunun daha fazla ve hafızalarının daha güçlü olduğunu ve bunlara bağlı olarak okul başarısının daha fazla olduğunu göstermektedir.”
Peki kahvaltıda neler olmalıdır? sorusuna da cevap veren Dyt. Nergiz, “Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, büyüme, gelişme ve kemik gelişiminin tam olması için çocukların kahvaltıda süt, peynir ve yumurta tüketmesine özen gösterilmelidir. Bunun yanında enerji vermesi açısından pekmez, reçel veya bal da kahvaltıya eklenebilir. İhtiyacı olan yağ asitlerini alması için sert kabuklu meyvelerin özellikle cevizin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Vitamin ve mineral alması için domates, salatalık gibi çiğ sebzeler kahvaltıda yer almalıdır. İçecek olarak çay veya kahve tercih edilmemeli, süt veya taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmelidir.
Buna göre kahvaltı öğünü şu şekilde düzenlenebilir. Reçelli ekmekle beraber süt, haşlanmış yumurta veya peynir; domates, salatalık ve zeytinle yapılmış ekmek arası ve taze sıkılmış meyve suyu veya süt tüketilebilir. Yağ oranı yüksek olan patates kızartması yerine sade veya peynirli omlet, krep gibi protein içeriği yüksek besinler de kahvaltıda tüketilebilecek besinler arasındadır. Kahvaltıyı çikolatalı ekmeğin yanında meyve suyu şeklinde yapmak çocukların ihtiyacı olan proteini almamasına neden olmaktadır. Bunun yerine çikolatalı ekmeği sütle beraber tüketmek çocuğun protein almasını sağlayacaktır. Dengeli ve sağlıklı olmayan besinlerle kahvaltı yapmak sağlıklı beslenmek demek değildir. Çocukların sağlıklı büyümeyi ve gelişmeyi yakalaması için yediklerine dikkat etmesi gerekmektedir” dedi.
(MERHABA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.