Baro Başkanlarından Yeşil Pasaport Verilmemesine Tepki

Baro Başkanlarından Yeşil Pasaport Verilmemesine Tepki

İzmir’de İzmir, İstanbul, Aydın ve Muğla baroları başkanlarının katıldığı, 45 baro başkanının da destek verdiği ortak basın toplantısında, avukatlara yeşil pasaport verilmemesine tepki gösterildi.İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan,...

İzmir’de İzmir, İstanbul, Aydın ve Muğla baroları başkanlarının katıldığı, 45 baro başkanının da destek verdiği ortak basın toplantısında, avukatlara yeşil pasaport verilmemesine tepki gösterildi.

İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, avukatlığın gelişen uluslararası ilişkiler ve süregelen dönüşüm neticesinde uluslararası nitelik kazandığını söyledi. Türkiye’de yıllardır çözüm bekleyen avukatlık mesleğinin sıkıntılarından birinin de daha önce TBMM gündemine gelen yeşil pasaport konusu olduğunu belirten Özcan, bu konudaki teklif Adalet Bakanlığı tarafından desteklenmesine rağmen Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından, "sayı artacak" gerekçesiyle karşı çıkılarak Meclis Adalet Komisyonu’nda reddedildiğini hatırlattı. Bu konuda avukatlara defalarca söz verilmesine rağmen çeşitli gerekçelerle yerine getirilmediğini ifade eden Özcan, “Türkiye tarafından imza altına alınmış uluslararası anlaşma ve kurallara göre avukatların uluslararası serbest dolaşım hakkının sağlanması zorunluluktur.” dedi. Birçok batı ülkesinde avukatların bu ve benzer haklara sahip olduğunu dile getiren Özcan, bir kamu görevlisi olan, savunmanın temel unsuru avukatların da bu kapsamda kabul edilerek mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi. Yargının üç ayağından iddia makamı cumhuriyet savcıları ve karar mercii hakimlerin bu haktan faydalandırıldığını ancak avukatların istisna tutulduğunu kaydeden Baro Başkanı Özcan, bunun çifte standart olduğunu savundu. Serbest avukatların, kamu hizmetinde kabul edilerek ağır ceza mahkemelerinde yargılandığını belirten Özcan, yeşil pasaport talep ettiklerinde ise, "Siz serbest meslek erbabısınız, devlet memuru değilsiniz." denerek kamu hizmeti yaptıklarının gözardı edildiğini, bunun hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğunu söyledi.

TBMM’DE EN FAZLA TEMSİL EDİLEN MESLEK GRUBU AVUKATLAR

TBMM’de avukat vekil sayısı düşünüldüğünde en fazla üyeyle temsil edilen meslek grubunun avukatlar olduğunun altını çizen Özcan, “Bu duruma rağmen girişimlerimizin sonuçsuz kalmasını trajikomik bulmaktayız. Kanuna ve uluslararası anlaşmalara aykırı vize uygulamasına karşı her türlü hukuksal mücadelenin öncüsü olacağız, hak ve hukuktan yoksun bu uygulama ile elimizden alınan ve verilmeyen haklarımızı almak için sonuna kadar mücadele edeceğiz.” diyerek haklarının verilmesini talep etti.

Basın açıklamasına İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Muğla Barosu Başkanı Muhterem Sayan ve Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt katılırken 45 baro da destek verdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.