Baro Başkanı Demiröz: Darbe Döneminde Bile Hukuk Böyle Baskı Görmedi

Baro Başkanı Demiröz: Darbe Döneminde Bile Hukuk Böyle Baskı Görmedi

Bursa Adalet Sarayı önünde düzenlenen adli yıl açılış törenindeki konuşmalarda yargıya güvenin azaldığı mesajları damga vurdu. Bursa Baro Başkanı Ekrem Demiröz, "Yaşadığımız son dönem, darbe dönemleri ve olağanüstü dönemler...

Bursa Adalet Sarayı önünde düzenlenen adli yıl açılış törenindeki konuşmalarda yargıya güvenin azaldığı mesajları damga vurdu. Bursa Baro Başkanı Ekrem Demiröz, "Yaşadığımız son dönem, darbe dönemleri ve olağanüstü dönemler başta olmak üzere söylüyorum, yargının en kuşatma altında ve baskı altında olduğu dönemdir." dedi.

Bursa Adliye Sarayı önünde düzenlenen adli yıl açılışı saygı duruşuyla başladı. Törene Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş, Işıklar Hava Lisesi Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay Mehmet Latif Özgen ile çok sayıda davetli katıldı. Sırasıyla Cumhuriyet Başsavcılığı ve Adli Yargı Adalet Komisyonu çelengi Atatürk anıtına konulurken Baro Başkanı Ekrem Demiröz’ün de çelenk koyacağı anons edildi. Anıt önüne gelen Demiröz, "Galiba yanlışlık oldu" diyerek yeniden protokolün yanına döndü. Bölge idare mahkemesi çelenginin konulmasının ardından kürsüye gelen Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz, şunları kaydetti: "Hepimiz biliyoruz ki tüm siyasal güçler ve iktidar odakları yargıya müdahil olmak isterler. Kimi zaman siyasal planlarını yargı üzerinden gerçekleştirmeye çabalarlar. Yaşadığımız son dönem, darbe dönemleri ve olağanüstü dönemler başta olmak üzere söylüyorum, yargının en kuşatma altında ve baskı altında olduğu dönemdir."

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun Yargıtay’daki adli yıl açılış törenine katılması öncesi yaşanılan gelişmeleri de değerlendiren Demiröz, savunmanın yargının eşit kurucu unsuru olduğunu hatırlattı. Türkiye Barolar Birliği Başkanının savunmanın en üst düzey temsilcisi olduğunu vurgulayan Demiröz, "Ama bir siyaset gücü adli açılışa birlik başkanının katılmasını istemedi. Bu son derece üzücü bir tavırdı. Ama Yargıtay Başkanının sorunu başkanlar kurulunda tartışmaya açması daha üzücü bir olay. Oy çokluğu bile olsa birlik başkanının adli yıl açılışına davet edilmesi doğru karar. Bu kararın olumlulukla karşılanması gerekirken kendilerine saygısızlık yapıldığı iddiasıyla yüksek yargıya olumsuz ve kaygı verici tanımlamalarla yüklenilmesi bizim için daha üzücü olmuştur. Tüm bu yaklaşımların yargıyı itibarsızlaştırdığı ve yargıya olanı güveni azalttığı son derece açık. Bütün bunlara rağmen iktidarın taleplerine göre değil, hakkın hukukun gereklerine göre karar veren hakim savcılarımız tek güvencemiz durumdadır. Sonuç olarak idarenin yargıyı denetlemeye kalkışmadığı, yargının idareyi denetlediği ve tarafsız bağımsız bir yargı ve herkesin hukuk önünde eşit olduğu bir Türkiye dileğiyle herkese mutluluklar diliyorum." diye konuştu.

'GEÇEN YIL YARGI AÇISINDAN ÇOK OLUMSUZ GEÇTİ'

Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Kenan Yumuşak ise geçen adli yılın Bursa Adliyesi bakımından fiziki ve altyapı yetersizliğinin had safhaya ulaştığı bir yıl olduğunu söyledi. Yumuşak şöyle devam etti: "Genel olarak adalet çalışanlarının özlük haklarında acilen düzenlenmesi gereken ihtiyaçların olduğu bir yıl oldu. Yargı açısından bazı olumsuzlukların zirveye çıktığı, yargıya güvenin azalmaya devam etiği bir yıl olmuştur. Önümüzdeki yıl bu yaraların sarıldığı fiziki ve altyapı yetersizliklerin giderildiği, adliye çalışanlarının özlük haklarında olumlu gelişmelerin olduğu, yargıda birliğin sağlandığı, adaleti kuvvetli, kuvvetin de adil olması anlayışı, hak ve özgürlüklerin hayata geçirildiği, insanların birbirlerini farklılıklarıyla kabul ettiği, hukuk devleti idealine ulaşması için atılan demokratik adımlarla büyük mesafelerin alındığı bir yıl olması dileğiyle saygılarımı sunarım."

'YARGIYA GÜVENİ ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞMALIYIZ'

Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Şahin de yargıya olan güvenin artırılması için tüm adalet çalışanlarına görev düştüğünü dile getirdi. Başsavcı Şahin, "Demokrasinin temeli hukuk devletidir. Devletin temeli de adalettir. Hukuk, teneffüs ettiğimiz hava gibidir. Varlığı halinde hiç farkına varılmaz, görülmez ve tutulmaz bir şekilde etrafımızda vardır. Hukuk ancak kaybettiğini anladığımız zaman değerinin farkına vardığımız sağlık gibidir. Sağlıklı işleyen yargı, toplum nezdinde polisiye olaylar dışında yer almaz ve almamalıdır. Ancak son yıllarda toplum gündeminin neredeyse birinci sırasında yer almakta ve yargıya olan güven de çok düşük seviyede seyretmektedir. Yargı, hızlı şekilde gündemden çıkmalı ve yargıya olan güven endeksi yükselmelidir. Adaletin tesisi toplumda yalnızca düzen ve dirliği sağlamakla kalmaz aynı zamanda bireylerin kalbine yaşama sevinci ve geleceğe dair güçlü umutları da yeşertir. Yargı camiası olarak yargıya olan güvenin yukarıya çıkarılmasında azami dikkati göstermemiz gerektiğine inanıyorum." dedi.

Bursa Adliye Sarayı’nın da yargı hizmetlerinin yerine getirilmesinde yetersiz kaldığına işaret eden Başsavcı, İstanbul yolu üzerinde planlanan adalet kampüsünün uygulama projesinin bitme aşamasına geldiğini açıkladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.