Bankanın açığını bulup 101 milyon dolandırdılar

Bankanın açığını bulup 101 milyon dolandırdılar

Türkiye'de faaliyet gösteren bir bankanın, yurt dışı satış iadeleriyle ilgili bir açık bulan dolandırıcılar, 101 milyon 900 bin liralık dolandırıcılık yaptı. Olayla ilgili 2 ay önce 30 şüpheliyi gözaltına alan polis, 7 ilde yapılan baskınla 20 kişiyi daha

Operasyon, İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi. Polis hareke geçiren olay, bir bankanın yetkililerinin yaptığı başvuruyla oldu.

İddiaya göre, bazı dolandırıcılar, bankanın yurt dışı satışlarındaki işlemlerle ilgili bir açığını buldu. Banka sisteminde yazılımsal bir sistem hatası vardı. ABD'ye yapılan satışlar ya da bu ülkeden alınan ürünlerle ilgili iade taleplerinin gerçekliği sorgulanmadan, uluslararası havuz sistemine para geri ödeme yapılıyordu. Sisteme gönderilen para gerçekte bir satış veya iade işlemi yapmamış olan kişilerce çekiliyordu.

PARA HAVUZUNDA İADE AÇIĞI BULDULAR

İddiaya göre açığı fark eden dolandırıcılar paravan şirketler kurdu. Çok sayıda kart ve pos makinesi temin etti. Pos cihazları ve kartlarla ‘fikfit’ (amacı dışında kullanım) işlemler yapıldı. Şüpheliler, ürün iadesi yapılmış gibi göstererek, son yılların en önemli vurgunlarından birini gerçekleştirdi.

400 BİN LİRA 39 POS CİHAZI

Mali polis, olayla ilgili yapılan çalışmalarda, ilk etapta 30 şüpheli belirledi. Şüphelilerin yakalanması için geçen 10 Mart'ta operasyon düzenlendi. 24 şüphelinin yakalandığı o operasyonda; 400 bin lira para, 39 pos cihazı, farklı bankalara ait kredi kartları, 49 adet tarihi sikke, 5 tüfek ve 1 tabanca ele geçirildi.

İKİNCİ OPERASYONDA 20 GÖZALTI

Polis ekiplerince yapılan çalışmaların devamında, 20 şüpheli daha tespit edildi. Araştırmaların ardından 5 Mayıs'ta istanbul, Adana, İzmir, Kocaeli, Batman, Tunceli ve Yalova'da 41 adrese baskın düzenlendi. Sabah 06.30’da eş zamanlı düzenlenen baskınlarda 20 şüpheli yakalandı. Aramalarda 23 bin lira para, 3 ruhsatsız tabanca, 9 pos cihazı ve 140 kredi kartı bulundu.

Şüpheliler hakkında ‘Suç işlemek amacı ile örgüt kurmak, yönetmek veya üye olmak” ve ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlarından işlem yapıldığı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.