Bal kabağının tam zamanı

Bal kabağının tam zamanı

Diyetisyen Nur Açlan, “Kış aylarında yenilecek olan arasında en başında balkabağı yemenin tam zamanıdır. İyi bir lif kaynağı olan bal kabağı, hem kalp hem de bağırsak sağlığı açısından büyük önem taşıyor” dedi

Bal kabağı yüksek oranda lif tüketimi kolesterol seviyesinin düşmesine dolayısıyla kalp sağlığının korunmasında; bağırsak hareketliliğinin düzenlenmesi ile de kolon kanseri riskinde azalmada büyük bir role sahip. Diyetisyen Nur Alçan, “Lif tüketiminin artması ile tokluk süresi uzar. Potasyum bakımından da oldukça zengin olan bu süper besin kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Kabakgiller ailesinin en tatlı, en şeker, en güzel renkli besinlerinden bal kabağını tüketmenin tam vakti. Tatlısı tuzlusu her tadı alabileceğiniz en güzel besinlerden biri balkabağıdır. Güçlü bir beta-karoten,  Lutein, Alfa gibi ve  A, B6,C, K, E vitamini, magnezyum, Pantotik asit, bakır, potasyum, fosfor ve demir kaynağıdır. Süper besin olarak adlandırabiliriz.  Güçlü bir A vitamini kaynağıdır ve içeriğindeki zeaksantin isimli karotenoid ile göz sağlığının korunmasına yardımcı olur. C vitamini bakımından zengindir. 1 porsiyon Balkabağı (100 gr) yetişkin bir bireyin günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 35’ini karşılar. C vitamini ile kolajen üretimini destekleyerek cildin daha genç görünmesine yardımcı olur. İyi bir lif kaynağı olan bal kabağı, hem kalp hem de bağırsak sağlığı açısından büyük önem taşır. 

11-2_880x440-002.jpg

Yüksek oranda lif tüketimi kolesterol seviyesinin düşmesine dolayısıyla kalp sağlığının korunmasında; bağırsak hareketliliğinin düzenlenmesi ile de kolon kanseri riskinde azalmada büyük bir role sahiptir. Lif tüketiminin artması ile tokluk süresi uzar. Potasyum bakımından da oldukça zengin olan bu süper besin kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur İçeriğindeki vitamin-minerallerle hem bağışıklık sisteminizi güçlendirir, hem metabolizmanızı hızlandırır. Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için tercih edilen besinlerden birisi de balkabağı olmalıdır. Balkabağı antioksidan vitamin ve minerallerden oldukça zengin olduğundan vücudu bakteri, virüs ve mikroplardan koruyarak mevsim geçişlerinde ve dondurucu kış günlerinde bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı oluyor. Çekirdeklerde bulunan triptofan adındaki amino asitler ile seratonin hormonu salgılanmaktadır.

Bu salgılanan hormon bireylerin daha rahat uyku uyumasına yardımcı olacaktır. Bu salgılanan hormon yani seratonin hormonu, mutluluk hormonlarından biri olarak da bilinmektedir. Bu yüzden oldukça yararlı bir besindir. Bal kabağınınn 100 gramında 26 kalori bulunduğunu ve kilo vermenize de destek olduğunu hatırlatmak isterim. Balkabağı için alternatifleri sizin için toparladım.  Tüketilmeden önce de çok fazla ve uzun süreli ısıya maruz bırakmayın. Fırında veya buharda kısa sürelerde pişirin. Bu şekilde vitamin ve mineral kayıpları en az seviyeye indirilebilir. Tatlısını tercih edeceginiz zaman, rafine şekerden kaçınırken, tahin , bal, pekmez kullanarak tatlınızı hazırladıktan sonra,ceviz veya bademle servisini gerçekleştirebilirsiniz. Balkabağı çorbası, kış aylarından vazgeçemeyeceğiniz bir tat olabilir. Püre şeklinde kullanarak çorbanızı hazırlayabilirsiniz. İçerisine balkabağı püresi, süt, soğan, zeytinyağı ve baharatları kullanarak leziz bir çorba hazırlayabilirsiniz” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.