Bakanlığın Onay Verdiği Kil Ocağına Karşı Belediye Önünde Eylem

Bakanlığın Onay Verdiği Kil Ocağına Karşı Belediye Önünde Eylem

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, İzmir’in akciğerleri olarak bilinen Kaynaklar Gökdere köyünde, doğal ve tarihî sit alanı olan bölgede kil ocağı yapımına onay verdi. Bu gelişme üzerine bölge insanı ayaklandı. Kil ocağı yapımına...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, İzmir’in akciğerleri olarak bilinen Kaynaklar Gökdere köyünde, doğal ve tarihî sit alanı olan bölgede kil ocağı yapımına onay verdi. Bu gelişme üzerine bölge insanı ayaklandı. Kil ocağı yapımına karşı çıkan bölgede yaşayan insanlar ve diğer İzmirliler, Buca Belediyesi önünde protesto gösterisi düzenledi. Eyleme, Kaynaklar Mahallesi Muhtarı Erhan Şen, Buca Kent Konseyi Başkanı Mürüvet S. Balcılar ile Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina da katıldı.

    Doğal güzellikleri, yeşil ve ormanlık alanlarıyla ön plana çıkan bölgede kil ocağı yapılmasını istemeyen vatandaşlar, sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi parti temsilcileri Buca Belediyesi önünde toplandı. Buca Kent Konseyi tarafından başlatılan imza kampanyasına destek olan vatandaşlar, Kaynaklar’da kil ocağı yapılmasına kesinlikle izin vermeyeceklerini dile getirdi.

Vatandaşlara destek veren Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina da, imza kampanyasına destek oldu. Vatandaşlara hitap eden Piriştina, bu tip eğilimlere geçit vermeyeceklerini belirterek "Bugün oynanan oyun aslında sadece Buca’ya, İzmir’e değil bu ülkenin geleceğine karşı yapılmış bir hareket. Ara ara ülkemizde birileri, çevreye duyarlı, kentine, insanına, ürünlerine, ağacına duyarlı olan bizleri yokluyorlar. Acaba uyuyor muyuz, günlük hayatın yorgunluklarına yoğunluğuna dalıp da biz kentimize, doğamıza, çevremize sahip çıkar mıyız çıkmaz mıyız diye ara ara böyle deneme yapıyor bazı sermaye grupları, bazı politik gruplar, bazı siyasi partiler. Böyle ara ara deneme yapıyorlar. Ağaç keselim, çimento fabrikası açalım, acaba bizler görmeyiz de sabah kalkarız çevremiz kirlenmiş mi diye. İşte yine bir denemeydi fakat şunu tekrardan göstermiş olduk. Bir ağacın ne direnişlere yol açtığını görmemişler, anlamamışlar ki bu denemeyi şimdi de Kaynaklar’da yapıyor. Ama sizler yine gösterdiniz ki İzmirliler, Bucalılar olarak, Kent Konseyimiz, esnafımız, muhtarlarımız gösterdiler ki, bizim Buca’da bu tip eğilimlere geçit vermeyeceğimizi bu konuda ne kadar kararlı olduğumuzu bir kez daha gösterdiniz. Bizim bir ağacımıza, bir insanımıza zarar verecek eylem ne kadar güçlü bir gruptan gelmiş olursa olsun, sermaye ne kadar güçlü olursa olsun, üstümüze ne kadar büyük siyasi ve idari baskılar yapacak olurlarsa olsunlar bizim kesilecek, bizim kirletilecek ağacımız ve doğamız yoktur." dedi.

    Buca Kent Konseyi Başkanı Avukat Mürüvet S. Balcılar da, Kaynaklar’da kil ocağı yapmak isteyen firmanın, 11 Eylül’de ÇED bilgilendirme toplantısı yapmayı planladığını hatırlatarak "11’inde Kaynaklar’da ÇED bilgilendirme toplantısı yapılacak. Geçen hafta toplantı yerini son anda bulduk. Muhtarımız görüştü ve toplantı engellendi. Şu anda yeni bir yer arayışı içindeler. İnternet sitelerinde toplantı ilanı devam ediyor. Ayın 11’inde saat 14.00’te biz orada olacağız. Hep birlikte olmak istiyoruz. Bu toplantı yapılmamalı. Yapıldığı taktirde isterse katılan herkes olumsuz oy versin prosedürü tamamlamış olacaklar." şeklinde konuştu." şeklinde konuştu.

    Eyleme katılan vatandaşlar ve çocuklar, kil ocağı karşıtı dövizler taşıdı. Konuşmaların ardından vatandaşlar bölgeden sessizce ayrıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.