Bakanı Zeybekci'den Işid'e Müdahale Açıklaması: Türkiye Bunun İçinde Olacaktır

Bakanı Zeybekci'den Işid'e Müdahale Açıklaması: Türkiye Bunun İçinde Olacaktır

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Suriye ve Irak’ta terör örgütü IŞİD’in eylemlerinin insanlığı rahatsız ettiğini belirterek, Türkiye’nin buna karşı kurulan koalisyon güçlerinin yanında yer alacağını kastederek, “Türkiye bunun içinde...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Suriye ve Irak’ta terör örgütü IŞİD’in eylemlerinin insanlığı rahatsız ettiğini belirterek, Türkiye’nin buna karşı kurulan koalisyon güçlerinin yanında yer alacağını kastederek, “Türkiye bunun içinde olacaktır ve gereğini sonuna kadar yapacaktır.” dedi. Zeybekci, kazı çalışmalarını incelemek için geldiği Denizli'deki Laodikya antik kentinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ABD’de yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Zeybekci, IŞİD’e yapılacak muhtemel bir askeri müdahale konusunda da açıklamalarda bulundu. Zeybekci, “Suriye ve Irak’ta yaşanan, bu terör örgütünün oradaki herkesi rahatsız eden, bölgeyi rahatsız eden, insanları rahatsız eden, İslam’ı rahatsız eden aktiviteleriyle ilgili görüşmeler oldu. Türkiye, oradaki iradesini net bir şekilde ortaya koydu. Önümüzdeki süreçte Türkiye kendi coğrafyasında, biz ona Ekonomi Bakanlığı olarak ‘kültür coğrafyası’ diyoruz, kültür coğrafyasının her noktasındaki bu tarz aktivitelere kayıtsız kalmayacağı gibi, tabii burada burnunun dibinde birkaç kilometre, birkaç yüz metre mesafede yaşanan bu drama duyarsız kalmasını kimse beklemesin. Türkiye bunun içinde olacaktır ve gereğini sonuna kadar yapacaktır.” diye konuştu.

'3.5 MİLYAR DOLAR DA OLABİLİR, 6.5 MİLYAR DOLAR DA'

Suriye’den gelen mülteciler için harcanan para hakkında da değerlendirmede bulunan Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Biz Türkiye olarak bir şekilde yola çıkarken zaten bir yerlerden yardım gelsin öyle yardım edelim, destek gelsin öyle yardım edelim diye öyle bir beklentiyle, saikle yola çıkmadık. Yani bu 3.5 milyar dolar da olabilir, 6.5 milyar dolar da olabilir. Türkiye büyük devlettir, çünkü bizim oradaki Türkmenler bizim akrabalarımızdır. Kürtler bizim akrabalarımızdır. Araplar bizim akrabalarımızdır. Biz akrabalarımızı hiçbir zaman acz içinde bırakamayız. Bunun karşılığını da hiçbir zaman parayla ölçmeyiz. Tabii gönül ister ki burada yaşanan bu insanlık dramına yeterince duyarlılık gösterilsin.” şeklinde konuştu.

‘BİRBİRİYLE HESAPLARINI GÖRMELERİNİ SAĞLAMAK LAZIM’

Son günlerde doların yükselmesiyle ilgili bir soru üzerine ise Zeybekci, bundan endişe edilmemesi gerektiğini söyledi: “Beklemek ve bunu speküle edenlerin birbiriyle hesaplarını görmelerini sağlamak lazım aslında ama vatandaşların tedirginliliklerini cevaplamak lazım. Vatandaşlarımız hiç merak etmesinler. Bu yöndeki hareketler, Türk ekonomisini rahatsız eden hareketler değildirler. Çok daha farklı şeyler söylenebilir. Döviz bazında borçlarından dolayı borcunun arttığı konusunda bir yorum olabilir ama biz şu andaki seviyelerin zaten, yani 2,15 ile 2,25 arasındaki doların bizim istediğimiz aralık olduğunu hep söyledik. İhracatımızı teşvik edici, ithalatımızı da cazip olmaktan çıkarıcı bir seviyedir bunlar. Endişe etmemek lazım. Bunu speküle edenlerin de spekülasyonlarına alet olmamak lazım. Onun için Türkiye ekonomisinin güçlü olduğunu söylemeye gerek duyacak bir ortam da yok. Önümüzdeki dönem ihracatımızı arttırmaya devam edeceğiz.”

Antik kentte bir süre turistlerle de sohbet eden Bakan Nihat Zeybekci’ye, Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ziyarette, Denizli'ye yeni atanan Vali Şükrü Kocatepe de hazır bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.