Bakan Yıldız: İşçilerimizin Yeri Bize Göre Sabit Değil

Bakan Yıldız: İşçilerimizin Yeri Bize Göre Sabit Değil

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, arama ekipleriyle madende kalan işçilerin arasındaki mesafeyi, işçilerin yerlerinin sabit olmaması nedeniyle söyleyemediklerini belirtti. Yıldız, "Oradaki 18 işçi kardeşimizin yeri bize göre sabit...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, arama ekipleriyle madende kalan işçilerin arasındaki mesafeyi, işçilerin yerlerinin sabit olmaması nedeniyle söyleyemediklerini belirtti. Yıldız, "Oradaki 18 işçi kardeşimizin yeri bize göre sabit değil. Su baskını oluştuğu zamandaki yeri belli ama hangi su hareketiyle karşılaştıklarını bilmediğimiz için bunu tahmin etmek de çok güç. O yüzden bize göre yerleri sabit değil. Değil ki mesafelerini, ne kadar zamanda onlara ulaşabileceğimizi söyleyebilelim. Bir kısım tahminlerimiz var ama o tahminlerimizi ancak aşarak desteklememiz gerekiyor." dedi.

Taner Yıldız, Karaman'ın Ermenek ilçesinde Has Şekerler Madencilik'e ait ocakta su basması sonucu mahsur kalan 18 madenciye ulaşma çalışmalarının 10. gününde gelinen son durum hakkında açıklamalarda bulundu. Ocaktaki suyun büyük bir bölümünü tahliye ettiklerini kaydeden Yıldız, madende çamur ve şılam olmak üzere bin 200 ton civarında su kaldığını söyledi.

Önemli bir tahkimat merkezi ve dörtyol kavşağında yaklaşık 15-16 saat çalışma yapmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Yıldız, "15-16 saatte 2 metre ilerlediğiniz yer var. 2 saatte 15-16 metre ilerlediğiniz yer var. O yüzden 1,5-2 metre civarında aynı şekilde kömürün de aktığını gördük. Böyle 15-16 metre civarında yerden 1,5-2 metrelik bir kömürü alıp dışarı aktarıyoruz. Aktarma hızımız da hemen hemen 5,5-6 dakikada bir vagon çıkartmak şeklinde. Bu arada 6-7 metre rayın yerden aynı şekilde söküldüğünü ve suyun basıncıyla beraber bir başka aktarıldığını gördük. O yüzden oraların raylar tekrar döşendi. Her geçen metrede karşımızda daha farklı bir manzaranın olduğunu gördük. İnşallah çalışacağız. Gayretlerimiz 24 saat devam edecek. Bir kısım TTK'nın, İstanbul İtfaiyesi'nin ve bazı ekiplerin değişimi sağlandı. Onların yerine yeni ekipler geldi ki gücümüzden bir şey kaybetmiş olmayalım. Daha hızlı şekilde davranalım. Tabii ki emniyete ve iş güvenliğine dikkat etmemiz lazım. Bu manada oksijen tüpleri ve maskelerimizi de bir miktar daha takviye ettik. Ama şu anda oksijen ve metan gazıyla alakalı herhangi bir tehdit yaptığımız ölçümlerle beraber oluşmuş olmuyor. Yani herhangi bir tehdit görmüyoruz. Ama ilerleyen noktalarda yeni gaz deşarjları olabilir. Bununla alakalı arkadaşlarımız da tabii ki teyakkuz halinde." diye konuştu.

"DANIŞMANLARIMIZIN YAPTIĞI MAKET, ZİHİNLERİMİZİ BİRAZ DAHA AÇTI"

Danışmanlarının kendi imkanlarıyla oluşturduğu maketin zihinlerini biraz daha açtığını kaydeden Yıldız, "Farklı açılarda, farklı yüksekliklerde ve farklı yollarda bir ağ yapısını görebiliriz madenin içerisinde. Tekdüze olmayan bir yapıyı bu manada aktarmış oluyoruz. Desandre kısmında özellikle son 22-23 metreye girdiğimizi ama nefeslik kısmında neredeyse önümüzde 350 metre bir yürüme yolu mesafesinin olduğunu söyleyebiliriz. Desandre kısmında bu mesafenin karşılık geldiği kot 11 metreye denk geliyor. Yani 11 metrelik kot da neredeyse 350 metrenin üzerinde bir yürüme yolu daha ilerlememiz lazım. Tahkimatı bozulan, yerde pasası olan farklı şekilde problemli yolların olduğu bir mesafeden bahsediyoruz." dedi.

İşlerinin kolay olmadığını işin başında söylediklerini vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti: "Çünkü çok ciddi basınçla beraber bu tahribatın olduğunu görüyoruz. Her geçen mesafede bunu bir kez daha görüyoruz. Bundan sonraki işimizde tabii ki kolay değil ama adım adım ilerlediğimizi söylemem lazım."

"İŞÇİLERLE ARAMA KURTARMA EKİPLERİ ARASINDA CİDDİ MESAFE VAR"

İşçilerle arama ekipleri arasında ne kadar bir mesafe kaldığının sorulması üzerine Bakan Yıldız, "Suyla, özellikle suyu çeken ekiple tahkimat ekibi arasında ciddi bir mesafemiz var. Yani şu anda 35-40 metrelere çıktığını görüyoruz. Suyun daha hızlı tahliye edildiğini söylemem lazım. Diğer bir deyişle tahkimatın suya göre daha yavaş ilerlediğini söylemem lazım. Ama bir kavşakta, bir kavşağın dört yolu da hemen hemen bütün direkleriyle beraber devrildiğini gördük. Ora üzerinde 15-16 saat çalışma yaptık ki yalnızca o kavşağı geçebiliyor olalım. Dolayısıyla her geçen metreyi ayrı ayrı değerlendirdiğimiz ve ayrı ayrı programladığımız, projelendirdiğimiz bir arama kurtarma çalışması diyebiliriz bunun adına." şeklinde konuştu.

AFAD'ın dağıttığı görüntülerde kazma ve kürekle çalışıldığın görüldüğü bunun dışında daha teknolojik bir yöntemin kullanılıp kullanılamayacağının sorulması üzerine Yıldız, "Bunun üzerinde iyi bir araştırma yaptık. Fakat bundan daha seri olabilecek, çünkü zeminin düz olmadığını, zeminin balçıklı hatta zaman viskozitesinin çok yüksek olduğunu gördük. Dolayısıyla ufak bir iş makinesini oraya kurabilmek şu anda mümkün değil." açıklamasını yaptı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.