Bakan Yıldız: Elektrik Borcunu Ödemeyenin Elektriği Kesilecek

Bakan Yıldız: Elektrik Borcunu Ödemeyenin Elektriği Kesilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrikte kayıp ve kaçağının önüne geçmekte kararlı olduklarını belirterek, "Elektrik borcunu ödemek için kolaylık istiyorsa biz bu kolaylığı sağlayacağız. Ama 'ben borcumu ödemeyeceğim,...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrikte kayıp ve kaçağının önüne geçmekte kararlı olduklarını belirterek, "Elektrik borcunu ödemek için kolaylık istiyorsa biz bu kolaylığı sağlayacağız. Ama 'ben borcumu ödemeyeceğim, elektriği de kullanmaya devam edeceğim' diyen varsa çok açık ve net konuşuyorum onun da elektriği kesilecek." dedi.

Gaziantep'te düzenlenen 5. Türkiye Enerji Zirvesi Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Zirveye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gaziantep Valisi Erdal Ata, TBMM Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz, iş adamları ile davetliler katıldı. Zirvedeki oturama katılan Bakan Yıldız, elektrkteki kayıp kaçak ile ilgili olarak, “Herhangi bir vatandaşımız ister iş yerinde isterse evinde elektrik kullanıyorsa bunun parasına ödeyecek. Ödemek için kolaylık istiyorsa biz bu kolaylığı sağlayacağız. Ama 'ben borcumu ödemeyeceğim, elektriği de kullanmaya devam edeceğim' diyen varsa çok açık ve net konuşuyorum onun da elektriği kesilecek.Türkiye'de 3 bölgeyi çıkardığımız zaman elektrikteki kayıp ve kaçak oranı Avrupa ortalamasının altında kalıyor." diye konuştu.

Doğalgaz fiyatları konusunda bir düzenleme olup olmayacağı hakkında bilgi veren Yıldız, “Vatandaşımızın ve sanayicimizin lehine ama sürdürülebilir bir fiyat politikası olsun istiyoruz. Biz rekabetçi ve serbest piyasanın elektrik fiyatları ile alakalı EPİYAŞ'ın kurulması ile beraber daha liberal piyasa hissedeceğimiz söyleyebilirim. Sudan elde edilen avantajın doğalgazdan gelen dezavantajlarla balans edilmesi gerekir. Fiyatlarla alakalı ciddi bir analiz yapıyoruz. Benim peşinen ayın 11'inde yaparız ya da yapmayız demem doğru olmaz.” ifadelerini kullandı.

Kışın doğal gaz ile ilgili ciddi bir sıkıntı beklemediklerini dile getiren Yıldız, “Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında, özellikle Mart'ın bir kısmında 5 aylık bir bölümde çok ciddi bir sıkıntı beklemiyoruz. Vatandaşlarımızın bu manada rahat olmalarını isteriz. 46,5 milyar metreküp civarında da bir tüketim bekleniyor.” açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin sınırının petrole göre çizildiğini ifade eden Bakan Yıldız, şunları kaydetti: “2. Abdülhamit'in yaptırdığı çalışmada 1901 yılında Alman ve Türk mühendislerle beraber bir petrol haritası çıkıyor. Yaptığımız araştırmalar bu haritanın doğruluğunu tespit ediyor. Hiçin sınırımızın öbür tarafında var da burada yok? Türkiye'nin sınırı buna göre çizilmiştir. O zamanlar bu bilgiler yok değildi. Bu bilgiler yine vardı. Biz siyasi sınırlarımıza bağlı kalmaksızın mutlaka ekonomik sınırlar oluşturmamız lazım. Yerli sismik gemisini yapıyoruz. 2 yıl içerisinde yerli sismik gemisi Türkiye'de yapılmış olacak.”

"ELEKTRİK LİSANS İPTALLERİ BİZLERİ ÜZÜYOR"

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz ise elektrik lisans iptalleri konusunda şu bilgileri dile getirdi: "Son haftalarda yaşanan elektrik lisans iptalleri kurul olarak bizleri de üzmektedir. Kendi verdiğimiz lisansları iptal etmek kurul üyeleri olarak hiçbirimizi memnun etmiyor. Ancak düzenlemelerimizin ve kurul kararlarımızın da idari ve hukuki denetime açık olduğunu dikkatinize sunmak isterim. Lisans sahiplerinden zamanında yükümlülüklerini yerine getirmelerini bekliyoruz. Lisans aldık bir daha yaparız diye bir anlayışı kabul etmemiz mümkün değildir. Yatırımlarını diğer kamu kurumlarından kaynaklanan sebeplerle gerçekleştiremeyen yatırımcılara da anlayış göstermekteyiz."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.