Bakan Yıldırım: Önümüzdeki Yıl Dördüncü Nesil İnternete Geçiyoruz

Bakan Yıldırım: Önümüzdeki Yıl Dördüncü Nesil İnternete Geçiyoruz

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin önümüzdeki yıl üçüncü nesil internetten dördüncü nesil internete geçeceğini bildirdi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin önümüzdeki yıl üçüncü nesil internetten dördüncü nesil internete geçeceğini bildirdi. Bunun altyapı çalışmalarının başladığını kaydeden Bakan Yıldırım, gerekli cihazların da Türkiye'ye getirildiğini açıkladı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın resmi YouTube kanalının yayına açılışı, Bakan Binali Yıldırım ve Google Kıdemli Başkan Yardımcısı Vint Cerf'in katılımıyla yapıldı. Yayına, Gazeteciler Abdurahman Dilipak ve Cüneyt Özdemir de katıldı.

"ÇOK ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR"

Sohbette konuşan Bakan Binali Yıldırım, internetin Türkiye'deki gelişmelerinden söz etti. İnternetin devlet eliyle yönetilemeyen bir kuruluş olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, internetin dünyada ve Türkiye'de çok hızlı geliştiğini belirtti. Türkiye'de 34 milyon sabit ve mobil geniş bant internetin kullanıldığını dile getiren Bakan Yıldırım, Türkiye'de internet alanında çok önemli çalışmalar yapıldığını aktardı.

Bakan Yıldırım, internetin 'herkesin bir malı' olduğunu kaydetti. Ülkelerin verilere erişimi açısından İstanbul'un önemli merkez olduğuna dikkat çeken Yıldırım, ilerleyen yıllarda Türkiye'ye yapılan yatırımlarda büyük artışın sağlanacağına da işaret etti.

"ÖNÜMÜZDEKİ SENE DÖRDÜNCÜ NESİL İNTERNET HAYATA GEÇİRİLİYOR"

Bakan Yıldırım, internet alanında yapılan yatırımlara ilişkin de açıklamalarda bulundu. Bilişimde Marmaray'ı aratmayacak projeler olduğunu ifade eden Yıldırım şöyle konuştu: "Bunların başında bilişimin geleceği projesi Fatih Projesi'dir. Sadece bir eğitim projesi değil, Türkiye'nin bilgi topluluğuna dönüşümü projesidir. Bilgisayar okur yazarlığının herkese öğretilmesi projesidir. Üçüncü nesilden daha çok gelişmiş mobil iletişim sisteminin Türkiye'de hayata geçirilmesi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki senenin sonunda, dördüncü nesil internet hayata geçirilecek."

"E-DEMOKRASİYE İNTERNETLE GEÇİŞ SAĞLANDI"

Programda, Bakan Yıldırım yayına katılan gazetecilerin de sorularını cevapladı. Yıldırım, gazeteci Abdurahman Dilipak'ın e-demokrasiye ne zaman geçileceğine ilişkin sorusuna şöyle cevap verdi: "İnternet hayatımıza girdikçe iletişimde zaman ışık hızı ile ilerliyor. Artık haberin duyulması ile gündemin dışına çıkması saniyeleri alıyor. Aslında Türkiye'de e-demokrasi başladı. Ülkeyi yönetenler olarak ne söylerseniz söyleyin, insanlar sizden daha hızlı ulaşıyor bilgiye. İnteraktif olan bir yönetişim anlayışı internetin hayatımıza girmesi ile hayatımıza giren bir süreç olmuştur."

"TÜRKİYE'NİN MİLLİ DATA MERKEZİ KURULUYOR"

Cüneyt Özdemir'in internete 'ekosistem çalışması'nın olup olmayacağının sorusuna da Yıldırım, bu çalışmaların 'olduğu' ve 'devam ettiği' şeklinde cevap verdi. Mobil ve sabit akıl yollarını, 2023'e kadar Türkiye'yi bilgi toplumuna çevirmeyi hedeflediklerini anlatan Bakan Binali Yıldırım, şunları kaydetti: "Ar-Ge fonunu kurduk. Yaklaşık 80 milyon liralık fonu, 30'dan fazla projeye tahsis ettik. Bakanlık olarak bunlar sadece yaptığımız. Ülkenin politikaları açısından Türkiye siber güvenlik stratejisi için Bakanlığımız görevlendirildi. Bu merkezde birimler oluşturuldu. Bu şekilde siber güvenliği benimsedik. Her şeyden önemlisi evrensel hizmet fonunu oluşturduk. Erişimin zor olduğu yerlere, hizmetleri götürüyoruz. Bunun için en son 1800 noktaya mobil geniş bant ihalesini açtık ve gerçekleştiriyoruz. Her yıl 300 milyon lira harcıyoruz. İnternet hizmetlerini, evrensel hizmet kapsamına aldık. Ülkemizin milli data merkezini kuruyoruz. Milli ulusal ağı oluşturuyoruz. Biz, internetin ne anlama geldiğini kavradık. Bize bunu gençlerimiz öğretti. İnternet ülkelerin yönetimlerini de hizaya getiriyor. İstediğim gibi yaparım, kimse karışamıyor diyemiyoruz." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.