Bakan Kirişci’nin açıklamasına tepki

Bakan Kirişci’nin açıklamasına tepki

Deva Partisi Karatay İlçe Başkanı Tahralı, Tarım ve Orman Bakanı Kirişci’nin "Afrika'nın güneyinde tarım için bakir alanlar var" açıklamasını talihsiz bir açıklama olarak değerlendirdi.

Deva Partisi Karatay İlçe Başkanı Tahralı, Tarım ve Orman Bakanı Kirişci’nin "Afrika'nın güneyinde tarım için bakir alanlar var" açıklamasını talihsiz bir açıklama olarak değerlendirdi. Deva Partisi Karatay İlçe Başkanı Ahmet Tahralı, Bekir Pakdemirli’nin Bakanlıktan affını istemesi sonrası göreve getirilen Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin Adana’da yaptığı açıklamayı, Türk tarımı adına ‘talihsiz’ bir açıklama olarak değerlendirdi. Bakan Kirişci’nin "Afrika'nın güneyinde tarım için bakir alanlar var" sözlerinin Türk çiftçisini derinden üzdüğünü belirten Başkan Tahralı, konuya ilişkin açıklamasını şöyle sürdürdü; “TÜİK verilerine göre Türkiye'de ekilen ve dikilen tarım alanı 23 milyon 763 bin hektar, çayır ve mera arazileriyle toplam tarım alanı da 38 milyon 380 bin hektardır.

Tarım alanlarının yüzde 40,58'ini tahıllar ve diğer bitkisel ürünleri, yüzde 10,55'ini nadasa bırakılan topraklar, yüzde 2,10'unu sebze bahçeleri, yüzde 0,01'ini süs bitkileri, yüzde 8,67'sini uzun ömürlü bitkiler ve yüzde 38,08'sini de çayır ve meralar oluşturuyor. Ancak, 2006 yılıyla kıyaslandığında 2016 yılında (10 yılda) toplam tarım alanının yüzde 5,22’sinin (2 milyon 113 bin hektar) azaldığı tespit edildi. Dünya Bankası verilerine göre ise yüzölçümü Türkiye'nin kaybettiği tarım alanlarından daha küçük 87 ülke mevcut. Kısacası, Türk tarımında bir deprem yaşanırken Afrika’nın bakir tarım arazilerinden bahsetmek, Türk tarımı ve çiftçileri adına en hafif değimle talihsiz bir açıklama olmuştur.” Türkiye’nin atıl vaziyette bekleyen milyonlarca hektar tarım arazisinin bulunduğuna dikkat çeken Ahmet Tahralı, “Geçtiğimiz hafta Konya’da düzenlenen Tarım Fuarında gerek çiftçilerimiz gerekse tarım makinaları üreten sanayicilerimiz ile bir araya geldik. Hepsinin ortak şikayeti, tarımdaki girdi maliyetleri. Yani üretim yapacak nüfusumuz ve üretime elverişli arazilerimiz var ama gübre, mazot, tarım ilaçları, elektrik gibi girdilerdeki fahiş artışlar, üretimin önündeki en büyük engel. Sayın Bakandan ricamız, Afrika’daki bakir tarım arazilerine gösterdiği ilgiliyi, Türk tarımı ve çiftçisine göstermesidir” şeklinde görüş belirtti.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa Türkiye’nin hazırlıksız yakalandığını kaydeden Tahralı, Deva Partisi olarak açıkladığımız ilk eylem planının Tarım Eylem Planı olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “İktidarımızda çiftçimize en büyük desteğimiz mazot ve gübrede olacaktır. Çiftçinin mazot’ta ödediği ÖTV’yi geri verecek, kullandığı gübrenin maliyetinin yüzde 50’sinin kendilerine iade edeceğiz. Çiftçilerimizin borçlarını faizsiz olarak en az 2 yıl erteleyeceğiz.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.