Bakan Güler: Gezi Olaylarında Kavrayamadığımız Yerler Var, Kavrayamadık

Bakan Güler: Gezi Olaylarında Kavrayamadığımız Yerler Var, Kavrayamadık

İçişleri Bakanı Muammer Güler, özgürlüklerin kısıtlanmasına yönelik kurumsal bir tavır olmadığını belirterek, "Gezi olaylarında kavrayamadığımız yerler var mı; evet, var, kavrayamadık.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, özgürlüklerin kısıtlanmasına yönelik kurumsal bir tavır olmadığını belirterek, "Gezi olaylarında kavrayamadığımız yerler var mı; evet, var, kavrayamadık. Cumhuriyet tarihinde ilk defa bu kadar toplu şiddet olayı polise karşı uygulandı." dedi. Olayların arkasında uluslararası güçler ve çözüm sürecinin baltalanmasına kadar varan bir arayış olduğunu dile getiren Güler, eylemlerde 697 güvenlik görevlisi ile çok sayıda göstericinin yaralandığı olaylarda 198 kişinin tutuklandığını ifade etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe komisyonunda İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün görüşülmesi tamamlandı. İçişleri Bakanı Muammer Güler, bakanlığının bütçesinin görüşmelerinde muhalefet milletvekillerinin sorularını cevapladı. Bakan Güler, Gezi olaylarından öğrenci evlerine, Adana Valisi hakkındaki eleştirilere kadar cevap verdi.

Olayların bilançosunu açıklayan Güler, yurt genelinde 80 ilde toplam 5 bin 532 protesto gösterisi düzenlendiğini söyledi. Gösteri yapılmayan tek ilin Bayburt olduğunu belirten Güler, eylemlerde 697 güvenlik görevlisi ile çok sayıda göstericinin yaralandığı olaylarda 198 kişinin tutuklandığını ifade etti.

Olaylarla ilgili kolluk güçleri hakkında adli ve idari soruşturmaların sürdüğünü belirten Güler, polisin orantısız güç kullanımı iddialarıyla ilgili "Orantısız güç ve şiddet kullanılmışsa bunlar kesinlikle kurumsal bir tavır ve şiddet değildir. Özgürlüklerin kısıtlanmasına yönelik kurumsal bir tavır yoktur. Gezi olaylarında kavrayamadığımız yerler var mı evet var, kavrayamadık. Cumhuriyet tarihinde ilk defa bu kadar toplu şiddet olayı polise karşı uygulandı. Hatta olayların arkasında uluslararası güçler ve çözüm sürecinin baltalanmasına kadar varan bir arayış olduğunu belirtmek isterim." dedi.

Öğrenci evleri tartışmasına da değinen Güler, Manisa, Afyonkarahisar ve Denizli'de polisin tartışma oluşturan uygulamalarına da açıklık getirdi. Güler, "Ne zaman kimin evine gidilmiş kim kiminle kalıyor denilmiştir böyle bir şey yok. Asla kişilerin özel hayatlarına girmek gibi bir niyetimiz yok, böyle bir uygulamanın da kanunsuz olduğunu söylüyorum böyle bir talimatımız da olamaz." şeklinde konuştu.

Açıklamalarıyla gündeme gelen Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'un için haklı olsa bile yanlış yaptığını vurgulayan Güler, "10 Kasım törenlerinde törenin saygınlığına gölge düşürüymüş valiye ve Başbakan'a hakaret edilmiş, bu nedenle 9 kişi hakkında işlem yapılmıştır. Tüm bunlara rağmen valinin vatandaşla bu tür diyaloga girmesi yanlıştır. Valimiz hakkında inceleme devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

Soru-cevabın ardından İçişleri Bakanlığı'nın bütçesinin görüşülmesinin son bölümü basına kapalı yapıldı. Konuşmaların ardından yapılan oylamada İçişleri Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçeleri kabul edildi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.