Bakan Eker: Her Sene 1.5 Milyar Lira Değerinde Ekmek İsraf Ediliyor

Bakan Eker: Her Sene 1.5 Milyar Lira Değerinde Ekmek İsraf Ediliyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker gezi ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Bitlis’te ekmek israfına dikkat çekti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker gezi ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Bitlis’te ekmek israfına dikkat çekti. Bakan Eker her sene 1.5 milyar lira değerinde ekmeğin israf edildiğini söyledi.

İlk olarak Bitlis Valiliği'ni ziyaret eden Bakan Eker, valilik önünde kendisini bekleyen protokolle tokalaştıktan sonra Bitlis Valisi Veysel Yurdakul’un makamına geçti. Burada gündeme ilişkin konuları değerlendiren ve gazetecilerin sorunlarını cevaplayan Bakan Eker, "Kültüründe israfın haram olduğu, dini değerlerinde israfın yasaklandığı, men edildiği bir ülkede, bir topluluktayız. Ama bizim ülkemizde her sene 1.5 milyar Türk lirası yani eski parayla 1.5 katrilyon lira değerinde ekmek israf ediliyor.” dedi. Bu rakamın kabul edilir bir rakam olmadığına vurgu yapan Bakan Eker, “Bu kabul edilebilecek bir şey değildir. Bu parayla işte yüzlerce kilometre duble yol, yüzlerce hastane, yüzlerce okul, on binlerce öğrenciye burs sağlanabilir, yatırımlar yapılabilir. Biraz dikkatle, biraz daha itina gösterirsek, biraz daha bilinçlenirsek, fırında ekmeği aldığımızda 'Benim ne kadar ihtiyacım var?', 'Ben ne kadarını tüketebilirim?' diye bu şuurla alsak, eve getirdiğimizde muhafaza ederken, sofraya getirip keserken aynı şekilde dikkat etsek, fırıncılar aynı şekilde dikkat etse, bu israfın büyük ölçüde önüne geçmiş oluruz. Önemli bir israf alanı fırınlar, fırınların içerisinde oluyor maalesef. Fabrikalar, işyerleri, kamu kuruluşları bütün bunların hepsinde, yemekhaneler, bütün bunların hepsinde israf yapılıyor. Bu alanda bir kamuoyu bilinci oluşturuyoruz. Ve kampanya buna hizmet ediyor. Vatandaşlarımızın dikkatine bu bilgileri sunuyorum.” şeklinde konuştu.

Çözüm süreciyle ilgili konuşan Bakan Eker, çözüm sürecinin hayvancılık bakımından önemine vurgu yaptı. Bölgenin öteden beri hayvancılığa elverişli olduğunu ifade eden Bakan Eker, Bitlis gibi düz arazisi az, ancak mera ve yaylaları geniş olan bölgelerde hayvancılığa uygun olduğunu ve bakanlık olarak bu bölgelere gereken destekleri verdiklerini kaydetti.

“Huzur ve güven ortamıyla birlikte hem Bitlis dışındaki vatandaşlarımızın dönüp burada hayvancılık ile ilgili yatırım yapması, bu faaliyetlere girmesi hem de mevcut mera ve yaylalarımızdan daha fazla istifade etmesi söz konusu.” diyen Bakan Mehdi Eker, şöyle konuştu: "Bitlis’in de içinde yer aldığı 15 Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi illeri, Türkiye’nin toplam mera varlığının yüzde 41’ine sahip. Buna karşı bu illerde 18 milyon tane küçükbaş hayvan mevcut. Bizim yaptığımız çalışmalar bize şunları gösteriyor: Çözüm süreci başarıya ulaştığında bu meraların ıslah edilmesiyle burası 18 milyon değil 36 milyon küçükbaş hayvan besleyebilecek bir potansiyele ulaşır. Buranın kalkınmasında, hayvancılık gelirlerinin artmasında, tarımsal faaliyetlerinin çeşitlenmesinde büyük bir imkana kavuşmuş oluruz."

Çözüm sürecinin bu imkanın kapısını açtığını vurguluyan Bakan Eker, "Onun için vatandaşlarımız sadece kan dökülmesinin durdurulması için ve akan gözyaşının dinmesi için değil aynı zamanda bölgenin ekonomisine sağlayacağı katkı ve yol açacağı gelişme açısından da bu bölgedeki kardeşlerimiz ve hemşehrilerimiz çözüm sürecini büyük bir umutla destekliyor. Gittiğimiz her vilayette görüştüğümüz her vatandaşımız bize ısrarla şunu söylüyor: 'Aman bu sürece sahip çıkın, sonuca ulaşsın. Biz sizi bu konuyla ilgili destekliyoruz. Her türlü desteği bu konuda biz size veriyoruz. Bu konuya sahip çıkın' diye vatandaşlarımızın beklentisi ve talebi var. O nedenle de zaten halk çok uzun süredir hasret kaldığı bir sevgi ortamına, bir barış ortamına, bir kardeşlik ortamına kavuşmanın işaretlerini gördü. Bu son 6 -7 ay içerisinde, tabiri caizse lezzetine vardı ve onun için dört elle buna sarıldı ve hükümetimizin Sayın Başbakanımızın bu konuda geliştirdiği inisiyatifi, attığı adımları destekliyor.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.