Bahçeşehir Okulları Eğitim Uzmanlarından Ygs Yorumları
Üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 13 Mart Pazar günü tek oturumda gerçekleşti. Sınavın ardından Bahçeşehir Okulları Eğitim Uzmanları YGS sorularını değerlendirdi. Uzmanlar, soruların geçen seneye göre kolay olduğunu kaydetti.
2016 YGS’nin genel olarak 2015 YGS sınavına göre biraz daha kolay hazırlandığını söyleyen Bahçeşehir Okulları Eğitim Koordinatörü Salih Akbay, ‘’Sorular sınavın temel mantığına uygun olarak yorum, kavram, kavrama ve bilgiye dayalı yorum sorularından oluşmaktadır. Geçmiş yıllardan farklı olarak soru zorlukları bir bölümde toplanmamış, bazı derslerde birkaç soru düzeyinde zor soru sorulmuştur. Özellikle Din ve Ahlak Bilgisi dersinden sorulan beş sorunun zorluk düzeyinin yüksekliği geçen yıllardan çok farklıdır. Ders bazlı değerlendirmeye geçmeden önce tüm öğrencilere bu sınavın bir baraj sınavı olduğunu, üniversiteye girmelerini sağlayacak olan asıl sınavın LYS olduğunu bundan sonraki süreçte LYS hazırlıklarına başlanması gerektiğini hatırlatmak isterim’’ dedi.
‘’PARAGRAF SORULARI, GEÇEN YILA GÖRE DAHA KISA VE AÇIK’’
Türkçe’de okuma, anlama, yorumlama yeteneğini ölçmeye yönelik soruların çoğunlukta olduğunu ifade eden Bahçeşehir Okulları Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Gülgün Bakkal, ‘’Paragraf soruları, geçen yıla göre daha kısa ve açık sorulardır. Daha önceki yıllarda birkaç konuyu içine alan karma dil bilgisi sorularının yerini bir konuyu ölçmeye yönelik soruların aldığını; 2014-2015 YGS’de sorulmayan “ Anlatım Bozuklukları” konusundan bu yıl 2 soru çıktığını, ALES tipi metne dayalı birden çok sorunun bu sınavda da olduğu görülmüştür. Genel olarak geçen yıl çıkan sorularla karşılaştırıldığında 2016 YGS Türkçe sorularının biraz daha kolay olduğu söylenebilir’’ diye konuştu.
‘’GEÇEN SENEYE GÖRE BİRAZ DAHA KOLAY’’
2016 YGS Matematik testinde 33 matematik 7 geometri sorusu sorulduğunu belirten Bahçeşehir Okulları Matematik- Geometri Bölüm Başkanları Fehmi Ekici-Ömer Arat, ‘’ÖSYM’nin sormayı alışkanlık haline getirdiği özel tanımlanmış sayı sorusuna bu sınavda da yer verilmiştir. Matematik testinde problemlerden 13 soru sorulmuş olup, sınavın zor soruları güncel hayatla örneklendirilmiş bir şekilde bu sorular içinde yer almaktadır. Sınavda müfredat dışı sorunun olmadığı, zorluk düzeyi olarak da geçen seneki YGS’ye göre biraz daha kolay olduğu söylenebilir. Ayrıca fonksiyon sorusunda bilimsel hata vardır. Geometri sorularının yapılabilirliğinin geçen seneki sorulara göre daha fazla olduğu söylenebilir. Bu sene katı cisimlerden 2 soru sorulmuştur. Üçgende açı ve dikdörtgen-kare sorusu oldukça kolay sorulmuş ve bu sorular çoğunluğun yapabileceği düzeydedir’’ ifadelerinde bulundu.
‘’LYS İÇİN ÖZELLİKLE ORGANİK KİMYAYA DAHA FAZLA ÖNEM VERMELERİNİ ÖNERİYORUZ’’
2016 YGS Kimya sorularının genelinin işlem gerektirmeyen kısa ve net soru kökleri içeren geçmiş yıllara göre çok daha basit sorulardan oluştuğunu dile getiren Bahçeşehir Okulları Kimya Bölüm Başkanı Gülin Akalın Pamukçu, ‘’Konu dağılımı beklenen konulardan olup ilköğretim Fen Bilgisi ve 9. sınıf temel kimya bilgilerini içermektedir. Bu nedenle sınava giren sayısal, sözel ve eşit ağırlık alanlarındaki tüm öğrencilerin rahatlıkla yapabilecekleri sorulardır. Kimya dersi adına belirleyici sınav LYS’dir. Konu sayısı ve kapsamı açısından çok daha geniş olan bu sınava vakit kaybetmeden başlamalarını özellikle de organik kimyaya daha fazla önem vermelerini öneriyoruz’’ dedi.
‘’SORULAR MÜFREDATA UYGUN OLARAK HAZIRLANMIŞTIR’’
YGS sınavında çıkan 14 fizik sorusuna bakıldığında soruların, Ortaokul Fen Bilgisi dersi ile 9. Sınıf müfredatı baz alınarak hazırlandığını belirten Bahçeşehir Okulları Fizik Bölüm Başkanı Işıl Bulungiray, ‘’Sınavda sayısal işlemden ziyade okuduğunu anlama ve temel bilgiyi sorgulayan sorular yer almaktadır. Sorular müfredata uygun olarak hazırlanmıştır. Elimizde bulunan ve kamuoyu ile paylaşılan kitapçığın 7. sorusunda bilgi eksiği bulunmaktadır. Bu nedenle sorunun iptal edilmesi gerekmektedir. Ayrıca 9. sorunun soru kökünde doğrudur ifadesi bulunduğu için sorunun cevabı B olmalıdır ancak verilen cevap anahtarında doğru cevap E olarak görülmektedir. Öğrencilerimize YGS için yaptıkları tüm çalışmaların aynı zamanda LYS için yapılmış bir yatırım olduğunu hatırlatıp herkese iyi çalışmalar dilerim’’ diye konuştu.
‘’BİYOLOJİDE SÜRPRİZ BİR SORU YOKTU’’
13 Mart tarihinde uygulanan YGS’de biyoloji sorularının geçen senelerdeki gibi Fen bilimleri testinin 28 ile 40.sorularında yer aldığını söyleyen Bahçeşehir Okulları Biyoloji Bölüm Başkanı Berna Çelik, ‘’13 sorudan oluşan Biyoloji bölümünde, konu dağılımları geçmiş sınavlarla paralellik göstermiş; 9.sınıf ağırlıklı soru gelmiştir. Sınavdaki biyoloji soruları temel kavramlar üzerinde durulmuş bilgi içerikli kolay sorulardan oluşturulmuştur. Biyolojide sürpriz bir soru yoktur. Sorular net ve müfredata uygun gelmiştir. Sadece öğretmenlerin ve öğrencilerin çok alışık olmadığı bir terim olan “kemoheterotrof’’ kavramı ile karşılaştık ancak doğru cevabı bulmada engel oluşturmamıştır’’ ifadelerinde bulundu.
‘’SİNE-İ MİLLET KELİMESİ ANAHTAR ROL OYNUYOR’’
Soruların genel olarak kavrama dayalı yorum sorularından oluşturulduğunu dile getiren Bahçeşehir Okulları Tarih Bölüm Başkanı İbrahim Yılmaz, ‘’Soruların dağılımı ise ; 9. sınıf müfredatı 4 soru, 10. sınıf müfredatı 4 soru, 11. sınıf inkılap tarihi müfredatı 7 soru olmak üzere her yıl olduğu gibi 15 soru sorulmuştur. En seçici soru 12.sorudur. Bilgi ve yorum gücü istemektedir. Sine-i millet kelimesi anahtar rol oynuyor. Soru test tekniği açısından doğru, tarihsel bilgi açısından yanlıştır. Doğru seçenekteki ifadeye göre Mustafa Kemal Erzurum Kongresi sırasında askerlik mesleğinden istifa etmiş gibi gözüküyor. İstifa tarihi 7-8 Temmuz 1919, Erzurum Kongresi’nin açılış tarihi 23 temmuz 1919 dur. Sorular daha önceki yıllara oranla kolay görünüyor. Bilgiyi kullanma, yorumlama, dönemin genel özellikleri hakkında fikir sahibi olma gibi bir takım yeterlikler isteyen sorular vardır. Soruların hepsi müfredata uygundur. Müfredat dağılımı da önceki yıllarla uyumludur. Dikkat çeken bir husus ise Osmanlı Tarihi soru sayısı bir azaltılıp İnkılap Tarihi sorusu bir arttırılmıştır’’ ifadelerinde bulundu.
‘’BEKLENMEYEN BİR SORU TİPİ İLE KARŞILAŞILMAMIŞTIR’’
Kamuoyu ile paylaşılan kitapçığa bakıldığında coğrafya sorularının beklendiği gibi müfredata ve kazanımlara uygun olarak hazırlandığını söyleyen Bahçeşehir Okulları Coğrafya Bölüm Başkanı Ahmet Ergüç, ‘’Sorular, hem bilgi hem yorum ağırlıklı sorulmuş. Sınavdaki coğrafya sorularının zorluk düzeyi orta seviyede ancak bazı soruların çeldirici düzeyi yüksektir. Ağırlıklı olarak bilginin yorumlanmasına dayalı sorulara yer verilmiştir. Sınavın kapsam geçerliliği yüksektir. Sorular konulara göre dengeli dağılmış ve beklendiği gibi on iki soru sorulmuştur. Beklenmeyen bir soru tipi ile karşılaşılmamıştır. Coğrafya sorularının konu kapsamı, beklendiği gibi 9 ve 10. sınıf müfredatı kapsamında oluşturulmuştur. Harita Bilgisi (İzohipsler), nüfus, toprak oluşumu, çevre ve toplum, doğal afetler, iklim ve bitki örtüsü-yerleşme ile bölge kavramı konularına yer verilmiştir. Genel olarak orta düzeyde, bilgiyi yorumlama gücüne dayalı bir sınavdır’’ dedi.
‘’MÜFREDAT KAPSAMI DIŞINDA SORU SORULMAMIŞTIR’’
2016 YGS ’de Felsefe testinde yer alan 8 sorunun, Bilgi Felsefesi, Varlık Felsefesi, Ahlak Felsefesi, Siyaset Felsefesi, Din Felsefesi alanlarından çıktığını belirten Bahçeşehir Okulları Felsefe Bölüm Başkanı Melike Pamukçu, ‘’Soru metinlerinin uzunluğu geçmiş yıllar ile benzerlik gösterse de cevaba ulaşmak için yorum yeteneğinden çok öğrencilerin kavram ve felsefi akımlara ilişkin bilgilerinin sınandığı görülmüştür. Müfredat kapsamı dışında soru sorulmamıştır’’ diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.